CURENJE INFORMACIJA IZ POLICIJE

RANKO OSTOJIĆ O NESTALOM SPISU MILIJANA BRKIĆA 'Ne mogu se složiti s državnim odvjetnikom da nije bilo zataškavanja. Činjenica da ga nema budi sumnju'

Ranko Ostojić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ranko Ostojić komentirao je u Newsroomu N1 televizije sjednicu Odobra za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj se u četvrtak raspravljalo o ulozi potpredsjednika Sabora Milijana Brkića u aferi curenja informacija iz policije.

- Napokon imamo respekt prema saborskom Odboru. S druge strane je iskazivanje interesa da se slučaj raščisti do kraja. Svi koji su nadležni, kad završe sa svojim postupcima, će nas obavijestiti i mi ćemo ponovno imati sjednicu i obavijestiti javnost, rekao je Ostojić.

- Fokusirani smo na dio koji se odnosi na policiju, za DORH mi nismo nadležni, ali dobro je da se i državni odvjetnik odazvao, kaže Ostojić koji se ne može složiti s glavnim državnim odvjetnikom da nije bilo zataškavanja.

- To potvrđuje ono što je policija rekla, da su DORH-u dostavili podatak, da su tražili od istražnog suca i da je on ispitao svjedoke. Ne mogu se složiti s ocjenom oko zataškavanja. Sama činjenica da nema spisa budi sumnju..., kazao je Ostojić.

- Ne mogu spekulirati je li to netko namjerno napravio ili nije. Zaista je loše da takvo nešto nestane. Tko zna je li još nešto drugo nestalo... Složili su se da je to jedna od činjenica zbog kojih slijedi postupak u DORH-u. Spis se može rekonstruirati. Postoje svi papiri koji bi mogli biti elementi spisa, smatra Ostojić.

Složio se s tvrdnjom državnog odvjetnika kako nije normalno da takvog spisa nema.

Ostojić smatra i da je bolji bio raniji sustav u kojemu je policija pronalazila počinitelja kaznenog djela i podnosila prijavu koju je DORH prihvaćao ili odbacivao.

- To je bio bolji sustav nego danas kad DORH rukovodi slučajevima na način da su oni ti koji koordiniraju sve. Tad ste robovi situacije da želite što više osuđujućih slučajeva. Prije se događao velik broj odbačaja, ali je sustav bio puno širi, priča Ostojić.

- Ne znamo tko je sudac, tko su svjedoci i u javnosti imate dojam onih koji su izloženi. Iz tog je razloga važno da se to do kraja raščistiti. Ako nema novih dokaza, neće se promijeniti stav, kaže Ostojić.

Što se tiče percepcije DORH-a u javnosti, Ostojić kaže da je 'DORH postao tijelo koje može donijeti odluku kakvu hoće bez da odgovara ikome i da ostaju velike sumnje iza određenih odluka'. Smatra da 'moć koju DORH ima pod krinkom neovisnog pravosudnog tijela izaziva sumnje kod građana' i 'ubija povjerenje u instituciju', piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:06