SUKOB

RANKO OSTOJIĆ ŽESTOKO NAPAO BAUKA 'Matematičar bi pravila prilagođavao sebi, ali to je očajnički potez licemjera koji se neće usuditi izaći na izbore'

Arhivska fotografija
 Bruno Konjević / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić gostovao je u ponedjeljak navečer u emisiji RTL Direkt u kojoj je komentirao sada već čuveni amandman njegova kolege Arsena Bauka usvojen na sjednici stranačkog Glavnog odbora kojim se zabranjuje kandidature na unutarstranačke funkcije svima koji nisu u zadnjih godinu dana bili prisutni na barem pola sastanaka tijela na koja su pozvani. Dođe li do primjene tog amandmana na pravila o izborima u SDP-u, Ostojić, ali i niz drugih članova stranke, u startu bi bili eliminirani iz utrke za neku od čelnih funkcija na koje aspiriraju, a Ostojić bi želio preuzeti splitsko-dalmatinski ogranak SDP-a, i to od dosadašnjeg šefa - Arsena Bauka.

- Prije svega, radi se o očajničkim potezima ljudi koji se boje izaći na izbore da u jednom demokratskom procesu, bez ograničavanja, dobiju eventualno mandat. Moja je želja bila da budem kandidat za predsjednika županijskog odbora SDP-a, odnosno županijske organizacije Splitsko-dalmatinske županije s namjerom da se pomogne da se revitalizira ta organizacija, koja je, u vrijeme kad smo Bernardić i ja bili na izborima za šefa stranke, imala 3800 članova na biračkom popisu. Danas ispada da bi na izborima moglo glasati svega 500 ljudi. Takvu situaciju smatram nedopustivom, rekao je Ostojić.

Voditelj ga je pitao misli li, kada spominje ljude koji se ne usude izaći na izbore, na Arsena Bauka, na što je Ostojić odgovorio potvrdno.

- Da, naravno. Baš o njemu govorim. Baš je od njega licemjerno da osoba koja godinu dana nije bila sposobna sazvati Županijski odbor, da proziva nekoga za nedisciplinu. Ono u što sam siguran je da Bauk neće izaći na izbore, da neće imati hrabrosti, da će se vjerojatno sakriti iza neke suknje ili skuta, a ono što je isto tako sigurno da neće sazvati ni Županijski odbor o kojem pričamo, a na kojem bi se raspisali izbori. Čekat će vjerojatno da to netko drugi napravi. To je jedna žalosna stvar i moram reći da, nažalost, kod nas Statut i pravila postoje da se vidi koliko se od njih odstupa. Kad matematičar to počne podređivati izbornom rezultatu, onome što njemu odgovara i to radi redovito, onda, nažalost, dobijemo ovakvu situaciju, rekao je Ostojić.

- Ne znam ja koje on aranžmane ima, ali sam siguran u ono što sam sada rekao. Hoću li ja biti kandidat ili neću, odnosno hoće li biti odobrena kandidatura ili neće, moram naglasiti da i gospodin Komadina, bez obzira što je potpredsjedik stranke, ne može derogirati odluku Glavnog odbora bez obzira koliko ona bila loša ili nategnuto prošla. Ja ne mogu shvatiti o čemu se tu govori. Ukoliko su takvu stvar odlučili, onda se nje treba držati. Hoće li se to zaista ostvariti ili će se promijeniti ili neće, to ćemo vidjeti. (...) Ono što je istina, gospodin Bauk uopće nije ovlašten da predloži amandman. On nije prošao na Predsjedništvu. Prije toga, gospodin Bauk nije član Glavnog odbora, prema tome nije uopće bio ovlašten da predloži takav amandman. Bez obzira na to hoću li ja biti žrtva ili neću, očito da je to podređeno varijanti. To znači da kad niste sposobni pobijediti u organizaciji u kojoj je sasvim jasno dokle ste je doveli i radi kojeg razloga sam se ja i spreman kandidirati i ponovno pokušati vratiti nazad SDP na grane na kojima je bilo, onda je jasno da je to potez očajnika, dodao je Ostojić.

On kaže da je siguran da Bauk ovo nije izveo pod pokroviteljstvom Davora Bernardića, a na pitanje treba li SDP katarzu u vidu novih unutarstranačkih izbora, odgovara da to treba pitati ljude koji tvrde da je u stranci sve divno i krasno.

- Kao član SDP-a mogu ponoviti ono što sam rekao prije godinu dana. Ne smatram da je kritika rušenje. Mi smo demokratska stranka, ne smijemo to izgubiti, ne smiju se nastaviti krojiti pravila kako eliminirati nekoga, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:54