OSNIVAČI LIBRE

RASIPANJE HNS-a SE NASTAVLJA Stranku napušta niz zvučnih imena: 'HNS je nepovratno otišao na smetlište parlamentarne povijesti'

Andro Vlahušić, Goranko Fižulić i Jozo Radoš
 Srđan Vrančić / Ranko Šuvar / Darko Tomaš / Hanza Media

Osnivači LIBRE – stranke liberalnih demokrata, koja se na zajedničkoj konvenciji 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom, objavili su napuštanje HNS-a. Ta je stranka, inače, nastala nakon raskola u HSLS-u u vrijeme vladavine Ivice Račana.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Mi, niže potpisani osnivači LIBRE – stranke liberalnih demokrata koja se na zajedničkoj konvenciji, 6. veljače 2005. ujedinila s Hrvatskom narodnom strankom, koja otad nosi naziv Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, smatramo da se HNS odlukom Središnjeg odbora stranke o koaliranju s HDZ-om, a protivno odluci Predsjedništva, priključila političkim strankama koje su nepovratno otišle na smetlište parlamentarne povijesti.

Pretrčavanje petoro saborskih zastupnika izabranih s zajedničke liste predizborne koalicije u vladajući tabor protivno je volji birača koji su svoj glas povjerili toj opciji.

Jednostavno, birači svojim glasom za listu Narodne koalicije i zastupnike HNS-a nisu glasovali za Vladu HDZ-a. Ni HNS ni bilo koja druga stranka Narodne koalicije nije osvojene saborske mandate stekla samostalno da bi samostalno mogla njima i raspolagati. Čak štoviše, sporazumom o predizbornoj koaliciji nedvosmisleno je utvrđena volja i odluka stranaka potpisnica da neće postizborno surađivati sa HDZ-om.

Aktualna promjena političkog raspoloženja kako HNS-a tako i HDZ-a trebala se izmjeriti na novim izborima. Slobodna biračka volja i njeno poštivanje temelji su parlamentarizma i demokracije. Tajnim pregovorima i zakulisnim igrama ne može se nadomjestiti demokratska volja građana, već se može i tome smo svjedoci „ubiti“ volja birača za sudjelovanje u izbornom procesu.

Ditirambi o potrebi očuvanja stabilnosti i centrističkoj transformaciji HDZ-a ne mogu prikriti ovo poništenje volje birača i težak politički prijestup. Oslabljeni i kompromitirani HNS neće biti u stanju ostvariti ni svoje deklarirane prioritete, a pogotovo ne utjecati na promjenu političkog profila HDZ-a. Oni koji su toga svjesni i žele i dalje biti odgovorni i savjesni, svojim izlascima iz stranačkih redova i ostavkama jasno poručuju da nije sve na prodaju. Obraz i principi ponajprije.

Andrej Plenković poigrava se stabilnošću države jer otvara prostor ostvarenju partikularnih interesa političkih protagonista bez izvornog legitimiteta birača i njihovih interesnih skupina iz sjene, koji će za ostvarenje svojih nakana, uzvikujući domoljubne pokliče, koristiti sav instrumentarij političke vlasti ne libeći se pokušaja zlouporabe i poluga pravne države. I to u smjeru njenog kontroliranog, selektivnog i njima po volji arbitrarnog djelovanja.

Svjesni smo dubine ideoloških podjela, želimo stabilnost zemlje i smanjivanje političkih tenzija, jačanje državnih institucija na načela trodiobe vlasti te individualnih prava i sloboda pojedinaca. No, ti se visoki ciljevi ne mogu postići gaženjem temelja predstavničke demokracije, postupanjima protivnim deklariranim namjerama, kršenjem potpisanih ugovora i izigravanjem odluka legalnih nadležnih tijela. I, ne najmanje važno, bitna promjena političkog smjera ne može biti izvedena bez poštenog informiranja javnosti.

Tehnika po kojoj jedno misliš, drugo govoriš, a treće radiš treba biti izbačena iz političke prakse, pogotovo kada se treba raditi o krupnim koracima ili promjenama jer onda i te promjene ostaju lažne.

Zbog svega navedenog dajemo punu potporu kolegama koji su se suprotstavili politici koaliranja HNS-a sa HDZ-om, a oni od nas koji su članovi HNS-a napuštaju tu stranku, stoji u priopćenju koje potpisuju:

Jozo Radoš

Goranko Fižulić

Zrinjka Glovacki-Bernardi

Andro Vlahušić

Mladen Godek

Roland Žuvanić

Biserka Preininger

Alojz Tušek

Mladen Ružman

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 11:06