OKUPACIJA SPLITA

Raskalašeni turisti prezentirali novu igricu: Prvo njih desetak stane u redaljku, a onda...

‘Neki će reći da je ovo anglosaksonska verzija trule kobile‘

Turisti u Splitu

 Facebook Screenshot/

Sezona spavanja alkoholno intoksiciranih dragih gostiju niske platežne moći - ali višestruko više od one prosječnog hrvatskog turističkog djelatnika - je u punom jeku, piše Slobodna Dalmacija.

Kako kaže refren jednog nekdašnjeg nebritanskog okupatora (pokušaju) hrvatskog tla: "Po ulazima i dvorištima, podrumima i skloništima, po tavanima i šupama, parkovima i klupama, vaša deca vode ljubav".

Međutim, ova "naša" djeca, nešto češće od ljubavi, vode rat sa ekstra tvrdim ležištima.

Ovu sliku je splitska Facebook stranica naslovila "Retrospektiva, Split - Kameni ‘spavači’". A evo i nekih od komentara:

- Najveći spavači su u Banovini. Puljak srami se!

- Valjalo bi napravit jednu izložbu ovih slika koja će gostovat u zemljama naših gostiju... Da vide svoj ponos!

- Crnogorski kalendar.

- Šta Alijana kaže?

A prije nego utonu u turističko-rekordno-obarajući san, raskalašena mladunčad bez koje "ne bismo imali od čega živjeti", se igra zabavnih igrica. Tako se njih sedam, osam ili što ih je više moguće ugurati u apartman na podu posloži u nekakvu redaljku zapadnoeuropskog tipa, a onda ovi među njima koji su najrazdraganiji vrijednostima UNESCO-ve baštine skoče na njih i, bivajući nošeni alkoholnim parama i rukama koje nam - hvala im na tome - ostavljaju manču, idu na kraj redalice.

Pritom, ukoliko je skakač žena, je svi sudionici dobro ispipaju; naročito u predjelu grudišta. S druge strane, ukoliko je u sunovratu muškarac, njegove mošnje tuckaju o čela nasmijanih lica od ispod.

Neki će reći da je ovo anglosaksonska verzija trule kobile. Drugi će cinično primijetiti da je ono što je trulo, u stvari, splitski turizam. Treći će pa, u pokušaju duhovitosti i nepokušaju pakosti, zaželjeti da se ova igra prozove "zaron podmornice", piše Slobodna Dalmacija.

A kad smo već kod podmornice, ako smo išta ovog lipnja mogli zaključiti šetajući tematskim parkom Split i pritom - da ne moramo gledati u što nam se grad pretvorio - utonuli u svoj mobitel, čitajući vijesti o ponovnom posjetu milijardera Titaniku, to je da bi valjalo više ubrzati taj svemirski turizam.

Pa ko voli nek izvoli. Hvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 16:17