POLITIČKI RAZLAZ

RASKID BANDIĆEVA KLUBA I KOSORA Puknuo savez koji je osiguravao vlast u Zagrebu

Vijećnici zagrebačkog gradonačelnika objavili su kako neće glasati za prijedloge šefa Skupštine
 Damjan Tadić/CROPIX

Klub zastupnika Milana Bandića raskinuo je koalicijski sporazum s Darinkom Kosorom, predsjednikom zagrebačke Gradske skupštine i HSLS-a. Pismo o raskidu sporazuma poslano je u utorak klubovima HSLS-a, HSS-a i HSU-a, a u pismu je istaknuto da je do raskida došlo zbog sve učestalijih Kosorovih prozivanja gradskih pročelnika oko nedonošenja GUP-a Zagreba i Sesveta, te Kosorova zalaganja za izdvajanje kulture iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje i sport. Pročelnik tog ureda je Ivica Lovrić, najbliži suradnik Milana Bandića, koji je odavno na ratnoj nozi s Kosorom. Raskidom koalicije niti jedan klub zastupnika u Skupštini više nema većinu, pa se može očekivati da će uskoro doći do preslagivanja snaga u zastupničkim klupama.

Sporni prijedlog

Oko Ureda za kulturu postojao je i neformalni dogovor između Sandre Švaljek i Kosora sklopljen u prosincu prošle godine prije izglasavanja proračuna za 2015. Kosor se obvezao da će bezuvjetno podržati donošenje tog dokumenta, dok je Švaljek trebala odraditi izdvajanje kulture iz Lovrićevog sektora. O tom prijedlogu raspravljat će se na idućoj sjednici skupštine 26. ožujka, no predlagač neće biti Švaljek jer je procijenila kako bi tim potezom pogoršala ionako loš odnos s Klubom Milana Bandića, pa će predlagač biti klub zastupnika HSLS-a i HSS-a.

- Nitko ne obezvrjeđuje nastojanje djelatnika u kulturi, no ovakav prijedlog gospodina Kosora smatramo politikanskim, jer on ne ide za stvarnim poboljšanjem uvjeta rada i povećanjem sredstava za programe u kulturi - stoji u pismu Kluba Milana Bandića koje je potpisala predsjednica Jelena Pavičić Vukićević.

Darinko Kosor u utorak je rekao kako nije dobio nikakav službeni dokument od Kluba Milana Bandića .

- Ako je to istina, očito da je Klub u potpunosti izgubio politički kompas. Mi nismo bili u koaliciji, već smo imali sporazum o zajedničkom glasanju. Kako mi nismo imali niti jednog pročelnika, člana Uprave ili direktora Zagrebačkog holdinga, nemamo ništa za izgubiti. Ako je ovo stav nezavisne liste Milana Bandića, moguće je da se u Skupštini formiraju nove koalicije - rekao nam je Kosor. Stoga će sjednica 26. ožujka i ovaj prijedlog biti pravi test za sve aktere na zagrebačkoj političkoj sceni. Bandićeva lista trenutačno ima 17 zastupnika, Klub HSLS-a i HSS-a broji sedam zastupnika, SDP ih ima 12, dok u skupštini sjedi osam HDZ-ovaca. HNS ih ima dvoje, HSU troje, a BUZ i HSP AS po jednog. Tek kad se vidi tko će podržati Kosorov prijedlog, znat će se i kakva je konstalacija snaga u Skupštini.

S kim će HDZ?

Prema nekim informacijama, u Klubu Milana Bandića vrlo ozbiljno razmišljaju o koaliciji s HDZ-om. Jasno im je da na nacionalnoj razini postoji sporazum između te stranke i Kosorovog HSLS-a, ali smatraju kako će HDZ-u koristiti da bez puno truda preuzmu i vlast u Zagrebu

Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, ovakve najave jučer nije želio komentirati. Koaliciju s HDZ-om očekuje i Kosor.

- Osobno sam razgovarao s Karamarkom i u dogovoru s njim očekujem preslikavanje nacionalne, domoljubne koalicije na Skupštinu - rekao je Kosor. U SDP-u kažu kako je sigurno da ostaju u oporbi jer neće podržati Bandića, ali neće ni suradnju s HSLS-om i HDZ-om.

- Najbolje rješenje bili bi prijevremeni izbori za gradonačelnika i za Skupštinu. Što vrijedi novi ili stari gradonačelnik, ako nema većinu u Skupštini. Stoga je bolje krenuti ispočetka - smatraju u vrhu gradskog SDP-a.

Iako su promjene odnosa snaga u zagrebačkoj Skupštini vrlo izvjesne, sve stranke trenutno su u pat-poziciji. Nitko ne želi povlačiti poteze prije odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda o žalbi Milana Bandića na njegovo nedavno pritvaranje koja bi, prema nekim nagađanjima, trebala biti donesena u četvrtak.

RAZLOZI ZA RAZLAZ ‘Kosor je podržao Švaljek’

1. Kosor se uporno zalaže za razdvajanje kulture iz zagrebačkog Ureda za obrazovanje i sport. Pročelnik tog ureda je Ivica Lovrić, trenutno najbliži suradnik Milana Bandića, koji je odavno na ratnoj nozi s Kosorom

2. Kosor za nedonošenje Generalnog urbanističkog plana indirektno optužuje sadašanjeg gradonačelnika na javnim tribinama koje organizira Klub HSLS-a i HSS-a

3. Kosor je davao direktnu podršku Sandri Švaljek koja je trenutno u lošim odnosima s Milanom Bandićem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:13