KOSOR PLAKALA

Raskol u HDZ-u! Karamarko: 'Jedino što Jadranka Kosor zna reći je: Ja, ja, ja'

'Ja sam samo žena. Svi su bez milosti derali po meni'

ZAGREB - Na jutarnjem sastanku u klubu zastupnika HDZ-a, skoro svi zastupnici glasovali su za smjenu Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa s mjesta potpredsjednika sabora. Time su proveli jučerašnju odluku predsjedništva, prema kojoj će novi potpredsjednici sabora iz HDZ-ove kvote biti Tomislav Čuljak i Željko Reiner.

Neposredno prije početka saborske sjednice, Vladimir Šeks sam je dao ostavku na svoje mjesto, za razliku od Jadranke Kosor koja se neposredno pred glasovanje o svojoj smjeni javila za riječ, istaknuvši kako je povrijeđena ovakvim postupcima stranačkih kolega zato što smatra da je do sada izvrsno radila svoj posao i puno toga učinila i za HDZ i za Hrvatsku.

Odmah nakon njenog govora, za riječ se javio novi stranački predsjednik Tomislav Karamarko, koji je svojoj prethodnici replicirao riječima: “Evo, upravo smo čuli sve što gospođa Kosor ima za reći, a to je samo ‘ja, ja, ja i samo ja’.”

Time je izazvao smijeh okupljenih zastupnika i dodatno ponizio bivšu premijerku koja se nakon takve reakcije više nije upuštala ni u kakve rasprave, a tijekom glasovanja bila je suzdržana oko svoje smjene.

Novo stranačko vodstvo ljuto je na bivšu predsjednicu zbog gostovanja u sinoćnjem Dnevniku 3 i izjave za Dnevnik Nove TV zbog javno iznesenih poruka koje, smatraju oni, ne doprinose konsolidaciji stranke nego novim podjelama i smatraju kako se Kosor što prije mora pomiriti sa svojim porazom ili će u suprotnome, kakvo je trenutno raspoloženje u HDZ-u, biti potpuno marginalizirana.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ustvrdio je kako ne misli da će nakon smjene Kosor i Šeksa doći do stvaranja oporbe unutar stranke te je najavio da i dalje računa na Šeksa jer u svim strankama, ne samo u HDZ-u, postoji deficit ljudi koji se razumiju u proceduru.

Kosor nakon smjene na rubu suza: 'Karamarko me ponizio i uvrijedio! Obezvrijedio je moj rad. Ja sam prestara za dude varalice'

Podsjetimo, Karamarko jučer je prilikom objave odluke o smjeni istaknuo kako je Kosor njegova predhodnica, a Šeks je u temeljima stranke te da ih ovo vodstvo ni na koji način neće poniziti niti obezvrijediti. Karamarko je najavio i kako će njima povjeriti vođenje nekih saborskih odbora koji su u kvoti HDZ-a. Reakcija Šeksa i Kosor, kako navode njima bliski krugovi, bila je da bi to značilo ponuditi im 'dudu varalicu', za koju se ipak smatraju prestarima.

Jadranka Kosor o svojoj smjeni: SDP ne smjenjuje potpredsjednike Sabora kad izgube unutarstranačke izbore

Kosor se obratila okupljenim novinarima i izjavila kako ona, za razliku od Šeksa, nema namjeru sama dati ostavku.

- Neću podnijeti ostavku. Nakon Sabora sam podnijela ostavku na mjesto predsjednice Kluba, jer mislim da je to politička funkcija i da je to mjesto za predsjednika stranke, ali na mjesto potpredsjednice Sabora ostavku neću podnijeti jer, uz ostalo, želim sudjelovati u raspravi. To će biti prilika da nešto kažem, rekla je Kosor.

- Prije svega, kao nekakav moj savjet mladim političarima koji imaju prostora u Saboru, koji su mladi, novi u politici. Ja imam dosta utakmica u nogama, i mislim da moje iskustvo može poslužiti nekome, ne nužno iz naše stranke.

- Bilo je izbornih gubitnika i u drugim strankama. primjerice, u SDP-u, gospođa Antunović nije dobila izbore za predsjednicu SDP-a i nisu je njezini kolege smijenili, tako je sada i sa gospodinom Lekom, koji isto nije ostvario svoje ambicije u stranci, ali stranka ne razmišlja o njegovoj smjeni. Potpredsjednici Sabora su doajeni, to sam više puta rekla, i mislim da spadam u doajene, bila sam predsjednica stranke i Vlade, mislim da sam pošteno i časno radila svoj posao u najtežem vremenu za HDZ, nosila teret kad su stizale optužnice, kad smo bili u izuzetno teškoj situaciji, u vrijeme Facebook prosvjeda, presuda generalima u Haagu, arbitražnog sporazuma, sve sam nosila na svojim leđima, prisjeća se Kosor.

- Pa i mediji su često odluke Vlade poistovjećivali kroz moje ime i prezime. Mislim da sam imala rezultata i mislim da je ovo igra sudbine, da šest mjeseci nakon što sam potpisala Pristupni ugovor, a u to sam uložila puno truda i hrabrosti, mislim da je trebalo puno hrabrosti za sastavljanje arbitražnog sporazuma, dakle šest mjeseci nakon potpisa moja stranka mi šalje poruku da više nisam potrebna, ni ja ni moje iskustvo.

Na novinarsko pitanje da li ju je takav tretman i osobno pogodio, Kosor odgovara potvrdno.

- Je, ja sam samo žena i mislim da imam pravo, bez obzira što sam tako dugo u politici, što sam trpjela mnogo uvreda, sjetite se Suzane i predsjedničkih izbora. Ja sam tada, naravno, znala da nemam šanse pobijediti, svi su bili uz Stjepana Mesića, a ja sam pristala na neki način biti žrtveni jarac u ime HDZ-a i ostvarila 35 posto. To je bio respektabilni rezultat, tada sam rekla da nisam osramotila stranku, iako mi stranka nije pružala potporu, rekla je Kosor.

No, bez obzira na sve što se desilo, Kosor ne misli da je bila naivna.

- Ne osjećam se naivno nego mi se čini da sam malo premalo kalkulirala u svom političkim radu. Kao predsjednica stranke sigurno da sam mnogim ljudima vjerovala bez pokrića, mislim da bi bilo daleko i neusporedivo bolje da smo nakon unutarstranačkih izbora, a ja u stranačkim izborima nikoga nisam osobno uvrijedila, o nikome nisam govorila loše, a svih pet kandidata u početku su derali po meni, i bez milosti, od toga da su mi spočitavali moje bračno stanje, bez sustezanja su govorili da samohrana majka ne može dobro odgojiti svoje dijete, a ja, ako sam na nešto ponosna, onda je to kako sam odgojila svoga sina, do onih ružnih poruka u WC-u u Lisinskom koje su bile upućene meni, ali pustimo sada to, ja ću iz ove pozicije obične saborske zastupnice HDZ-a raditi svoj posao kao i do sada, no sada, naravno, bez infrastrukture. Češće ćemo se viđati, bit ću više u saborskom kafiću, jer će mi to biti ured, pa ću vjerojatno biti više u kontaktu s vama.

Na pitanje razmišlja li o odlasku iz stranke, Kosor ima samo jedan odgovor:

- Ne, ja sam bila predsjednica HDZ-a, mislim da je Predsjedništvo HDZ-a trebalo pronaći mjesto, a ono je već bilo pronađeno, i svi oni zastupnici iz Kluba zastupnika od kojih su neki glasovali za moju smjenu, bili su ti koji su jednoglasno izglasali da postanem potpredsjednica Sabora. Dapače, prijedlog da ja budem potpredsjednica Sabora na tadašnjem Predsjedništvu, također je bila jednoglasna. Svi su tada smatrali da kao bivša premijerka trebam biti potpredsjednica Sabora, a ovo je sada kazna, ja jednostavno ne znam za što sam kažnjena. Bila sam jedan od kandidata, i nikome ništa nisam napravila. Ja sam izgubila izbore. A kad se izbori završe, mislim da onaj tko je pobijedio, mora pokušati zatvoriti sve bokove i okupiti sve. Na kraju Karamarko je to najavljivao, ovo nije ta poruka, zaključila je Kosor.

- Ja samo mislim da, kad bi to bila takva odluka, ona je trebala biti donesena danas, paralelno s odlukom o smjeni. Onog trenutka kad mi Sabor izglasa nepovjerenje, ja moram svoje stvari pokupiti i odnijeti kući. A oni odluku najavljuju za jesen. Nisam toliko naivna da bih to povjerovala - ustvrdila je Kosor te najavila da će od Sabora zatražiti prostoriju u kojoj će se pripremati, vjerojatno u Demetrovoj ulici gdje i jesu uredi zastupnika.

Kosor je ustvrdila kako ona, da je na mjestima zastupnika Tomislava Čuljka i akademika Željka Reinera, koji će nju i Šeksa naslijediti, nikada ne bi prihvatila te dužnosti. Ipak, poželjela im je sreću u radu.

- Ja želim da, kad dobiju priliku voditi sjednice Sabora, da ih vode na najbolji mogući način - rekla je Kosor i vratila se na temu svoje smjene.

- Ako nekoga smijenite, takva se odluka donosi zbog neke štete koju je neki dužnosnik napravio svojoj stranci. Ja sam bila potpredsjednica u ime HDZ-a, i ako sam napravila neku štetu, onda neka me se smijeni.

Prisjetila se i unutarstranačke predizborne kampanje i pozvala novinare da provjere knjigu dolazaka i rasprava.

- Ja sam bila ovdje, a moji protukandidati bili su diljem Hrvatske i borili se za svoje osobne interese, jer su željeli postati predsjednici HDZ-a. A ja sam se ovdje borila za HDZ, tražila prekide sjednica, ispravke netočnih navoda, replicirala, tražila sjednice Kluba... To su naprosto činjenice, dobro sam radila svoj posao, dobro sam radila svoj posao potpredsjendice Sabora - zaključila je Kosor.

Na pitanje osjeća li se izdanom, posebno od Željka Reinera koji je slovio kao njen čovjek, Kosor je ustvrdila da se ne osjeća izdanom ni od koga, a za Reinera je rekla da je on bio usuglašeni kandidat za predsjednika Visokog časnog suda svih kandidata za predsjednika HDZ-a osim Tomislava Karamarka.

Intervju s Vladimirom Šeksom nakon podnesene ostavke: 'Ljut nisam, ali razočaran jesam!'

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Nakon što je jutros podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, HDZ-ov veteran Vladimir Šeks razgovarao je s medijima.

Kako ste prihvatili odluku Predsjedništva i Kluba da više niste potpredsjednik Sabora?

- Ja sam danas predsjedniku Hrvatskog sabora dao ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, s obrazloženjem da više ne uživam političko povjerenje Predsjedništva stranke. Moj prijedlog je da se ta ostavka odmah uvrsti u dnevni red Sabora, sad ove sjednice i donese odluka o mojoj ostavci.

Jeste li ljuti, razočarani?

- Ja ljut nisam, ali razočaran jesam zato što ne vidim nikakvu korelaciju između mojeg obavljanja dužnosti mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora s rezultatom unutarstranačkih izbora i s odlukom predsjedništva moje stranke da mi uskrati povjerenje za obnašanje dužnosti potpredsjednika Sabora. Ja sam u sedam mandata bio zastupnik u Saboru, četiri puta potpredsjednik Sabora, predsjednik Sabora i danas sam na klubu iznio da sam svoje ciljeve u mom političkom životu ostvario. To je hrvatska država, slobodna, suverena, nezavisna, demokratska, europska Hrvatska i još sam htio dati doprinos nastavku takve politike, ali je Predsjedništvo moje stranke donijelo odluku koju ja kao legitimist i kao osnivač HDZ-a, kao utemeljitelj resprektiram. Povukao sam sve konzekvence iz te odluke, ali sam izrazio duboko neslaganje s motivacijom i razlozima. Jer razlozi koji su navedeni u obrazloženju Predsjedništva HDZ-a zašto se predlaže Klubu zastupnika moje razriješenje s mjesta potpredsjednika Sabora su pobrojani da je potrebno osvježenje na tom mjestu, da sam počinio u parlamentarnoj kampanji i unutarstranačkim izborima neke pogreške, nije naznačeno koje, i da sam ja trebao kao moralni čin ponuditi ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora. Ja nisam počinio nikakve pogreške niti u parlamentarnoj kampanji niti u unutarstranačkim izborima, i nisam imao nikakvog razloga nuditi ostavku na svoje mjesto kao neki moralni čin.

Je li ovo vaš politički kraj?

- Ne.

Razmišljate li o odlasku iz stranke?

- Ne, ni govora. Ja sam i sada na klubu istaknuo da ću se i dalje zauzimati, kao jedan od utemeljitelja i osnivača stranke, za dobrobit stranke, ali da ovu odluku predsjedništva stranke smatram štetnom i nekorisnom, te da nije u korist HDZ-a i da je na štetu HDZ-a.

Neki analitičari kažu da bi vam s vašim političkim iskustvom i stažem bilo možda najbolje otići u mirovinu?

- Oni koji se osjećaju da su za mirovinu, neka odu u mirovinu.

Gospođa Kosor nije ponudila ostavku?

- Ne, nije je ni ponudila ni podnijela. Ona je iznijela svoje razloge da ne želi podnijeti ostavku za razliku od mene.

Kako će to u budućnosti funkcionirati u stranci, hoćete li vi biti oporba unutar HDZ-a?

- Ni govora. Ja sam već istaknuo da ću se ja i dalje zdušno zauzimati za dobrobit HDZ-a i Hrvatske i da neću ni na koji način djelovati kao neka frakcija, oporba, nego naprotiv da ću djelovati kao član HDZ-a u najboljem interesu HDZ-a.

Intervju s Tomislavom Karamarkom: 'Šeks poznaje rad Sabora, a Kosor će se sigurno naći u temama branitelja i ženskih problema'

Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Na pitanja medija odgovorio je jutros i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Iznijeli ste zaključke od jučer, vodila se očito duga rasprava, je li bilo protivljenja dvojca Kosor-Šeks na odluku Predsjedništva?

- Vodila se duga rasprava, odnosno nije bila duga, nego su Kosor i Šeks iznijeli svoje mišljenje o tome, mislim da je to bilo dobro, u demokratskom duhu kako i treba biti, ne možemo svi isto misliti o svemu. Klub je odlučio većinom glasova, mislim da je bilo nekoliko suzdržanih.

Kosor je još sinoć u izjavama rekla da se ne slaže s tom odlukom, da ju vi i Predsjedništvo šaljete u ropotarnicu povijesti, da je to odmazda, da je to nisko, da ona to nije zaslužila?

- Ne slažem se, nikakva odmazda nije u pitanju. Pa uostalom, jedan od kandidata koji je sad izglasan za potpredsjednika Sabora je gdin. Željko Reiner koji je bio u njezinoj ekipi, prema tome, ponavljam, imperativ je nama jedinstvo stranke. Mi ne želimo gubiti ljude, mislim da je gđa. Kosor još uvijek u tom afektivnom momentu, u takvom raspoloženju da može dati takvu izjavu, dakle nema nikakve odmazde, oni ostaju u Saboru, bit će vjerojatno predsjednici nekih odbora, moramo malo napraviti razmještaj. Računa se da i dalje vrijedno rade u HDZ-u, jedna stvar je njihov rejting u stranci, a to je ono što je palo, i mi ne bismo bili vjerodostojni pred našim članstvom da smo ostavili stanje ovakvo kakvo jest. No nitko ne može gdinu. Šeksu osporiti njegove zasluge za stvaranje i stranke i države, niti njegovu stručnost, pa prema tome mi na njega i dalje računamo. Možda je ovo samo jedna od faza u njihovim političkim životima, prema tome mi očekujemo parlamentarne izbore ne za četiri, odnosno tri i pol godine, nego puno prije, pa ćemo vidjeti i dalje.

- Bitno je da se stvara jedna kohezija, velika smo stranka, naravno da ima različitih mišljenja o različitim problemima i uvijek će ih biti, ali je bit kad izađemo sa sastanka da svi otprilike mislimo isto i na isti način dižemo ruke ili ne dižemo.

Kako gledate na činjenicu da je Šeks ponudio ostavku?

- To je njegovo pravo, to je legitimno i časno, njegova diskusija je bila doista korektna, on se ne slaže s razlozima koje sam ja iznio, ja sam isprezentirao ono što je jučer bilo na Predsjedništvu, on se ne slaže, ali kaže da prihvaća odluke Predsjedništva svoje stranke te da dalje ostaje vojnik te stranke.

Hvalite Šeksa, a malo govorite o gđi Kosor?

- Radi se o specifičnom dijelu posla koje mi tu u parlamentu imamo. Mi tu imamo nedostatak ljudi koji poznaju proceduru, ne samo mi nego cijela scena. Ja sam njega istaknuo kao profesionalca, a ona će se sigurno naći negdje u temi branitelji, problema žena itd. I ostale sklonosti koje bude iskazivala.

Gđa Kosor je prilično emotivno reagirala, pa kaže svi su je htjeli, svi su joj čestitali, Europa na prvom mjestu, a HDZ nije?

- Tu su dvije stvari u pitanju. Ona uporno priča o svom radu u Vladi, svi smo mi bili članovi Vlade, ministri, ona je bila predsjednica, ali mi govorimo o stranci. Stranka je na koljenima, zato sada radimo na konsolidaciji stranke, bilo je potrebno osvježiti prve redove stranke, to se pokazalo na izborima u Lisinskom, gđa. Kosor je dobila 15 posto glasova, to je odraz odnosa šire baze članstva prema njoj. Dakle, raspoloženje stranke je da idemo osvježiti i ove dvije pozicije i to smo učinili. Nemojmo brkati rad u Vladi i stranku. HDZ je imao ogromne zasluge u ovih 20 godina, nikakve koalicije Kukuriku ili Kokodaku nikada neće dostići ono što je napravio HDZ. Od stvaranja hrvatske države do ulaska u EU. Taj veliki broj godina biti na vlasti odrazio se na stanje u stranci, na neki način stranka je zapuštena jer su nam ljudi bili ministri, bili su u Vladi, na raznim drugim važnim mjestima, a nisu bili u stranci, pa je stranka bila zapuštena, stranka je na koljenima. Izgubili smo izbore i mi se sad posvećujemo maksimalno stranci, dižemo je s koljena.

Očekujete li oporbe unutar HDZ-a?

- Ne, nema nikakve oporbe. Otvoreno se o svemu razgovara, ljudi su svjesni potrebe jedinstva, potrebe da HDZ jača, Hrvatska je ugrožena ovakvom vlašću i moramo se osposobiti da opet preuzmemo vlast.

Šalje li vam Ivo Sanader SMS-ove da ne idete u nagodbu u slučaju Fimi medija?

- Ne, ne tako nešto. Otkud takve ideje. Nikako, nikako.

Budući potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak: 'Ja sam stranački vojnik i odradit ću sve što mi je stranka namijenila'

- Osjećam veliku obvezu, ali kao stranački vojnik spreman sam odraditi sve što je stranka meni namijenila. Tu ću dužnost obavljati pošteno i časno - komentirao je budući potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak. Na pitanje s kim će se konzultirati Čuljak je naveo dosadašnjeg potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

- Na neki način, ja sam njegov učenik jer smo dugo godina surađivali, radili zajedno, i to ću iskustvo koristiti i u daljnjem radu - rekao je Čuljak, no na pitanje koje su to njegove kvalitete za obnašanje posla potpredsjednika Sabora, nije znao odgovoriti. Tek je naznačio da je 15 godina predsjednik vinkovačkog ogranka HDZ-a i da je sve te godine HDZ tamo na vlasti. Ipak, najboljim se kandidatom za potpredsjednika Sabora ne smatra, no razgovorljiv nije bio niti kada su ga novinari upitali tko bi bio bolji od njega.

- To je teško reći. Ljudi su odlučili da sam ja kandidat koji u ovom trenutku odgovara HDZ-u. A čime sam to zaslužio, to morate pitati pitati stranačko vodstvo i predsjednika HDZ-a - rekao je Čuljak.

Kad su novinari izistirali da nabroji svoje kvalitete, Čuljak je naveo da je u trećem mandatu zastupnik u Saboru.

- A to znači da ljudi u mene imaju povjerenje. Svoje kvalitete kao potpredsjednik Sabora pokazat ću u budućem radu. Naravno da ću vrlo rado surađivati s gospođom Kosor, podijelit ću s njom određena razmišljanja i pitati je za savjet - ustvrdio je nova zvijezda HDZ-ova Kluba zastupnika.

Na pitanje je li HDZ okrenuo leđa Vladimiru Šeksu i Jadranki Kosor, Čuljak se potpuno zbunio te je zaključio da je to pitanje unutarstranačkih izbora i gubitka parlamentarnih izbora.

- Članstvo na neki način očekuje neke promjene, to je odraz razmišljanja našeg članstva o tome što treba napraviti - nevješto je izjavio Čuljak, koji za sebe kaže da se u parlamentarnom radu istaknuo kao potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost u dva mandata.

- Tu sam nastojao dati svoj doprinos i ako budete htjeli pitajte naše sigurnosne službe i sigurnosni sustav, koji je moj doprinos u njihovu radu. Ali moja veza s Tomislavom Karamarkom nije potekla iz tog miljea. Ja sam kao stranački čovjek prepoznat kao osoba koja je pobjednik na uglavnom svim izborima. To je bila slučajnost što ja radim na sigurnosnim pitanjima i ta činjenica nije bila nikakva pretpostavka da stranka odluči da sam ja najbolji izbor u tom pogledu.

Budući potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner: 'Mediji se trebaju prestati baviti HDZ-om'

- Čast mi je što me Predsjedništvo HDZ-a predložilo za mjesto potpredsjednika Sabora, no to nisam očekivao, izjavio je akademik Željko Reiner, kojega je Predsjedništvo HDZ-a delegiralo za mjesto potpredsjednika Sabora.

Mediji se, kaže, moraju prestati baviti HDZ-om i krenuti na puno važnije stvari.

- Mediji se trebaju baviti onime što nam se događa u svakodnevici. Ako puno trošimo vrijeme na to da vidimo što se zbiva u HDZ-u, a zanemarimo činjenicu da se recimo hoće srušiti sva radnička prava koja su stvorena u ovih 20 godina, da se hoće smanjiti plaće ljudima za 20 posto, da se hoće ukinuti svi mogući dodaci od božićnice do regresa, itd. Kad se raznim manevrima skreće pozornost s toga, onda mislim da je naša uloga a i uloga cijelog HDZ-a da takve stvari predočuje javnosti i da je krajnji čas da se mediji prestanu baviti HDZ-om i da se počnu baviti našom ozbiljnom hrvatskom stvarnošću - nadahnut je bio akademik Reiner.

Istaknuo je kako će biti jako sretan ako dobije pomoć od bilo koga. Šeksa, kaže, izuzetno cijeni, kao i sve ono što je učinio od samog osnutka HDZ-a, od 1989.

- On je uistinu ugradio sebe u HDZ i bio je na svim mogućim ključnim pozicijama od predsjednika i potpredsjednika Sabora do potpredsjednika vlade i sasvim je sigurno bitno doprinjeo HDZ-u jednako tako kao što je gospođa Kosor, koja je bila i ministrica hrvatskih branitelja i obitelji gdje je jako puno napravila i za pronatalitetnu politiku, a nakon toga bila i predsjednica vlade. Sasvim sigurno da su oni osobe koji su bitno doprinjeli HDZ-u - rekao je Reiner.

Na pitanje je li okrenuo leđa Jadranki Kosor, koja ga je postavila na listu za Sabor, odgovorio je:

- Mislim da ta funkcija ne bi trebala s nikim ugroziti odnose već, dapače, osnažiti odnose sa svima onima koji hoće doprinjeti HDZ-u ali i Hrvatskoj u cjelini. Bila mi je apsolutna čast biti na listi HDZ-a. Ja ne mislim da itko ikome smije i treba okretati leđa. Činjenica je da HDZ nakon izbora ide dalje i predstavlja jednu kvalitetnu oporbu onome što se događa u vrlo tužnoj hrvatskoj stvarnosti. Prema tome, nemojmo skretati pozornost s onoga što se događa ljudima svakoga dana, gdje ljudi ostaju bez posla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:28