SUKOBI

RASKOL U HSS-u OKO PRODAJE STRANAČKE KUĆE U LONDONU I SUSPENZIJA 'Beljak se očajnički bori za fotelju predsjednika, rasturit će stranku'

Beljak je suspendirao Matića i poručuje da svjesno krši stranački statut i iznosi neistine
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Sukobi i raskoli u HSS-u ne prestaju. Trenutno je na dnevnom redu sukob predsjednika stranke Kreše Beljaka sa šefom zagrebačke organizacije HSS-a Nenadom Matićem, koji je u četvrtak suspendiran. Matić tvrdi da je to Beljakov manevar kako bi mu se onemogućila kandidatura za šefa stranke, dok Beljak odgovara da Matić svjesno krši stranački statut, iznosi neistine te se oglušuje na odluke predsjedništva.

- Krešo Beljak se očajnički bori za fotelju i u stanju je potpuno rasturiti stranku samo kako bi ostao predsjednik. Nadam se da će netko od njegovih bliskih suradnika smoći snage i reći ‘nećeš razbojniče!’, i kandidirati se za predsjednika HSS-a - kaže Matić, navodeći kako je najavio da će biti kandidat za predsjednika stranke, te tim povodom za petak sazvao konferenciju za tisak kako bi na njoj predstavio svoj program.

Naknada

Naime, izborna skupština na kojoj će HSS birati novog predsjednika i tijela stranke održat će se 14. siječnja iduće godine, a kandidature za predsjednika podnose se od 16. do 22. prosinca.

- Suspenziju sam primio u četvrtak, 15. prosinca u 16.20 sati. Jasno je da je to učinjeno samo zato da bi mi se onemogućilo kandidiranje - kaže Matić.

Beljak negira takve motive i kaže da je privremeno udaljenje iz članstva posljedica Matićevih smišljenih dezinformacija i neistina koje širi među članstvom, čime šteti ugledu HSS-a. Dodatni razlog je neplaćanje dužnosničke članarine, premda je ostvarivao visoku naknadu u Skupštini i drugim tijelima Grada Zagreba.

Matić tvrdi suprotno i kaže da je uplatio 10.700 kuna članarine ove godine, te iznova optužuje Beljaka za diktatorsko vođenje stranke.

- Izborna skupština trebala se održati 22. listopada. Tada ju je odgodio tvrdeći kako želi da se protiv Marijane Petir i ostalih članova koje je suspendirao provede stegovni postupak, da ne bi ispalo kako joj je onemogućio da mu konkurira na izborima. Od tada su prošla tri mjeseca, a Petir nije pozvana čak ni na očitovanje. Dakle, kandidatura joj je onemogućena jednako kao i meni - zaključuje Matić.

Kamen spoticanja

Još jedan kamen spoticanja među HSS-ovcima je prodaja njihove kuće u Londonu od čega u stranci sredstva, navodno, nisu viđena.

- Riječ je o starim odnosima kada je Matić bio glavni tajnik stranke. Tada je prodana kuća u Londonu, a novac je misteriozno nestao. Nisam vidio dokument s Matićevim potpisom i ništa ne mogu tvrditi, no to se mora istražiti - kaže Beljak. Na to Matić odgovara kako je u vrijeme prodaje kuće glavni tajnik HSS-a bio Stanko Grčić, a da je proces vodila Ljubica Lalić “pošteno kako jedino ona zna”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:05