PROSVJED

RASKOL U NAJVEĆOJ I NAJUTJECAJNOJ BRANITELJSKOJ UDRUZI! Počelo je s manjim podružnicama, a onda su se javile i one najveće: 'Idemo u Vukovar!'

Na prosvjed idu splitska, zagrebačka i osječko-baranjska organizacija
Damir Varaždinac (Hvidra Osječke županije), Mladen Šiško (splitska organizacija) i Ante Tandara (Grad Zagreb)
 CROPIX

Nakon što su dolazak na sutrašnji prosvjed u Vukovaru najavile brojne udruge proizišle iz Domovinskog rata, poput Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, u Vukovar će sutra organizirano autobusima doći i brojne podružnice Hvidre, protivno stavu predsjednika krovne, nacionalne organizacije Hvidre i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića.

Prvo su organizatoru prosvjeda, HDZ-ovu vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, podršku pružile i dolazak na sutrašnji prosvjed najavile manje Hvidrine podružnice poput omiške i imotske, a onda su se protiv Đakića okrenule i neke od najvećih organizacija - Grada Splita, Osječko-baranjske županije i Grada Zagreba.

- Hrvatski branitelji su se izborili za demokraciju i suverenitet RH kako bi danas svatko imao pravo na organiziranje skupa ili okupljanja ako se pritom ne krše zakoni. U pogledu svega navedenog donijeli smo odluku o organizaciji prijevoza naših članova u Vukovar - stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik Zajednice udruga i članova Hvidre Grada Zagreba Ante Tandara koji je ujedno i dopredsjednik nacionalne Hvidre. Pitali smo ga kako tumači tu odluku koja se jasno kosi sa stavom Josipa Đakića.

Volja članova

- Mi poštujemo naše članstvo. Uvidjeli smo da brojni članovi žele ići na prosvjed, i bez obzira na to što središnjica misli, mi moramo ispuniti volju naših članova. Interes za odlazak na prosvjed u Vukovar bio je velik i mi smo organizirali prijevoz. Idemo s dva autobusa i pet-šest kombija - rekao je jučer Ante Tandara. Tvrdi da će većina podružnica Hvidre ići u Vukovar na prosvjed.

Organizirani dolazak na vukovarski prosvjed najavio je u razgovoru za Jutarnji list i predsjednik Hvidre Osječko-baranjske županije Damir Varaždinac.

- Dolazimo organizirano s najmanje tri autobusa, a većina naših članova u Vukovar će doći u privatnom aranžmanu automobilima - kaže. Varaždinac smatra da je predsjednik Hvidre Josip Đakić zbog svojega negativnog stava o prosvjedu izgubio autoritet.

- Predsjednici županijskih zajednica Hvidre počeli su razmišljati svojom glavom i odlučili su da neće podržati njegove izjave. On to radi više politički nego u interesu branitelja - smatra čelnik osječko-baranjske Hvidre.

Predsjednik splitske organizacije Mladen Šiško kaže da svatko ima pravo na svoj stav i da splitska Hvidra zajedno s Udrugom 4. gardijske brigade i koordinacijom borbenih postrojbi Grada Splita organizirano autobusima ide u Vukovar.

Komentirao je i stav šefa HVIDR-e Josipa Đakića.

- Ne idemo mi na prosvjed iz inata prema nekome. Mi imamo svoj jasan stav, naši razlozi nisu politički nego humanitarni, u pitanju je zaštita dostojanstva žrtava i njihovih obitelji - tvrdi Šiško.

Dok mu čelnici Hvidrinih organizacija diljem zemlje jedan za drugim otkazuju poslušnost, Josip Đakić ističe da neki od njih ne govore istinu.

- Ma koje to organizacije idu u Vukovar, osim Hvidre u Omišu i Maksimiru? Varaždinac je odluku donio sam, a ni Hvidra Grada Zagreba nije donijela odluku o organiziranom odlasku u Vukovar. Većina naših članova je razumna i zna da nema razloga ići na prosvjed - rekao nam je Đakić.

Protiv prosvjeda

Šef zagrebačke Hvidre koja okuplja osam kvartovskih podružnica Ante Tandara tvrdi da Đakić nije u pravu.

- Odluku o organiziranom prijevozu u Vukovar donijeli smo zajednički. Iako je bilo i suzdržanih, većina je bila za - kaže Tandara.

Savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje Tomislav Josić jučer je za Jutarnji list rekao da na sutrašnjem prosvjedu očekuje 20 tisuća prosvjednika.

Prosvjed u kojem se oštro protivi predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nisu podržale sve braniteljske i stradalničke udruge. Na prosvjed, primjerice, neće doći Generalski zbor te Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Miran prosvjed ne treba nikoga plašiti

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić rekao je jučer u Zagrebu nakon 57. zasjedanja HBK kako ratne zločine treba istražiti, a krivci trebaju odgovarati, istaknuvši da nikoga ne bi trebao plašiti prosvjed u Vukovaru koji je miran i organiziran da se pokažu dokazi o ratnim zločinima. Razumijem roditelje koji traže svoju djecu, rekao je, dodavši kako ne zna za druge motive. “Ratne zločine treba istražiti, a tko je kriv, treba odgovarati”, naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:45