NIŠTA NE FUNKCIONIRA

RASKOL U NEKAD UGLEDNOJ STRANCI Potpredsjednik HSS-a: Stranka umire, imamo podršku od 1 posto!

Gradonačelnik Samobora i potpredsjednik HSS-a Krešo Beljak kolegama poslao dramatično pismo: ‘Na putu smo da nestanemo’
 Marko Todorov / CROPIX

“HSS se polagano gasi i umire, ne podupire nas ni jedan posto birača, zadnjih godina napustio nas je velik broj članova, a središnjica stranke je često uzrok svih tih problema”, napisao je, među ostalim, u svom pismu vrhu stranke njen potpredsjednik i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Vrh ne donosi odluke

Pod naslovom “Ne dopustimo nestanak HSS-a” Beljak je zapravo opisao dramatičnu situaciju u stranci koja je, kaže, pred raspadom, a od početka mandata ne komunicira s predsjednikom Brankom Hrgom te glavnim tajnikom stranke Ilijom Ćorićem. Beljak u pismu od 14. svibnja priznaje da se osjeća suodgovornim za propast najstarije političke stranke.

“Mislio sam da se HSS nakon izborne katastrofe 2011. trebao okrenuti sebi, a umjesto toga nastavile su se podjele, a HSS su napustili brojni istaknuti članovi. Nitko se nije vratio u stranku, nismo privukli druge stranke koje u svom imenu imaju HSS, a umjesto konsolidacije i jačanja organizacija, splitsko-dalmatinska podružnica, koja je najveća, nije u funkciji već dvije godine. U tome središnjica nije bila faktor smirenja, već često i uzrok problema”, navodi Beljak. Isto tako tvrdi da nije promijenjen ni statut niti je donesena bilo kakva politička odluka o pozicioniranju stranke.

‘To je interna stvar’

“Taktika ‘umrtvi-pa vladaj’ doista je umrtvila svaku konstruktivnu raspravu na središnjim tijelima stranke”, zaključuje Beljak koji priznaje i kako, prema nekim neslužbenim navodima, ni financijska situacije nije sjajna. Samoborski gradonačelnik, kao jedno od poznatijih lica u HSS-u, napominje da nema ništa protiv koalicije s HDZ-om, ali da je protiv “bilo koje politike koja bi HSS vodila u nestajanje”.

Beljak nije htio komentirati pismo. “To je interna stvar”, tvrdi. Međutim, osobe bliske samoborskom gradonačelniku kažu da će ga Hrg htjeti izbaciti iz stranke. Kako doznajemo, otkad je posalo pismo nitko mu se nije javio.

- To je dokaz da u stranci ništa ne funkcionira. U subotu smo imali Glavni odbor koji nije imao ni kvorum. Predsjednik ne komunicira ni s kim. Mi smo 2001. imali 17 zastupnika, osam župana i 20-ak gradonačelnika. Danas gotovo da ne postojimo - kaže ta osoba bliska Beljaku.

Branko Hrg: Beljaku smeta naš uspjeh

Predsjednik HSS-a Branko Hrg ističe da su, u tri i pol godine otkad je vodi, pobjedili u dvije županije, imaju 12 posto lokalnih vijećnika i 12 dužnosnika, a imaju i jednu europarlamentarku.

- U koaliciji smo koja prema istraživanjima pobjeđuje na parlamentarnim izborima. Možda to Beljaku smeta jer je on u Samoboru koalira sa SDP-om. Raskola nema, u Splitu ima problema i tamo će biti izvanredna skuština - kaže Hrg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:38