ŠTO KAŽU POLITIČKI ANALITIČARI

RASKOL U SDP-u 'Da Karamarko sada ode u Brazil i vrati se krajem 2015., dobit će izbore'

Zbog intenziteta konflikta, SDP bi mogao uskoro biti prisiljen održati unutarstranačke izbore
 CROPIX

Gotovo minimalna potpora koju je jučer na Glavnom odboru SDP-a dobio premijer Zoran Milanović uvod je u značajne zaokrete unutar vodeće stranke vladajuće koalicije, smatraju politički analitičari koji većinom ne očekuju prijevremene parlamentarne izbore, već promjene u redovima SDP-a.

Anđelko Milardović smatra da je pobjeda za tri glasa - Pirova pobjeda premijera Milanovića na tajnom izjašnjavanju Glavnog odbora SDP-a. S ovako jasnim raskolom u SDP-u, kaže, otvara se nemoguća situacija u stranci, o kojoj će odlučivati tenzije među frakcijama.

"Ovaj tip konflikta pokazuje i identitetsku krizu SDP-a, koji više po svom programu nije socijaldemokratska stranka - čiji se šef javno hvali da je liberal, i iz koje su istjerani svi misleći ljudi i intelektualci. Počišćeni su svi oni koji su sudjelovali u utemeljenju te stranke, a čišćenje je sada nastavljeno i sa Slavkom Linićem", smatra Milardović koji SDP-ovo unutarstranačko djelovanje ocjenjuje nedemokratskim, autokratskim, autoritarnim i antiintelektualnim.

U toj stranci nema više nikakvih rasprava, a pogotovo nema rasprava koje bi se ticale socijaldemokracije. Prodali su dušu oligarhijskom vragu i stranci novca. SDP je u dubokoj krizi i kontinuirano propada, istaknuo je.

PRVA MILANOVIĆEVA ISPOVIJEST NAKON SMJENE LINIĆA 'Sukob je bio stvarno mučan...'

Upitan za daljnji razvoj situacije u SDP-u, smatra da bi se uskoro premijer mogao obrušiti na ministre - neistomišljenike, umjesto da pokaže "svoje europejstvo i da se ne osvećuje".

Zbog intenziteta konflikta, SDP bi mogao uskoro biti prisiljen održati unutarstranačke izbore. To, ističe, ne mora značiti i prijevremene izbore. Ova će vlada vjerojatno izdržati do kraja mandata.

Ako Milanović izgubi unutarstranačke izbore, netko drugi iz SDP-a može zatražiti od predsjednika države mandat za sastavljanje vlade.

U slučaju da ostanu ovako podijeljeni, iduće izbore sigurno ne mogu dobiti. U sadašnjoj situaciji Karamarko da ništa ne radi - ode sada u Brazil i ne vraća se do kraja iduće godine, dobit će izbore, smatra Milardović.

I Zdravko Petak smatra da Zoran Milanović jučer nije pobijedio, već "prošao po bridu noža". Samo dva glasa mogla su ga srušiti i imali bismo izbore, kaže Petak te dodaje kako SDP sada prolazi kroz krizu sličnu kakvu je prošao HDZ poslije Tuđmanove smrti.

VELIKA ANKETA JUTARNJEG Kako će podjela SDP-a utjecati na Vladu?

U Hrvatskoj koja je u groznoj situaciji i konstantnoj recesiji ključna stranka se lomi, vlada je izgubila vjerodostojnost te se postavlja pitanje kakav legitimitet još ima Zoran Milanović, koji bi vodio državu a ne može vlastitu stranku. Razračunavanja unutar stranke Milanovića bi mogla stajati premijerskog mjesta jer bi vjerojatno izgubio potporu dijela SDP-ovih zastupnika u parlamentu

No, ističe Petak, na mnoga pitanja SDP-ovci još nisu dali odgovor - pa nije jasno jesu li oni sada jedna ili dvije stranke, kao što nije jasno niti kakva je politička platforma Milanovićevih neistomišljenika, a niti tko joj je lider - Zlatko Komadina ili Tonino Picula.

Nešto optimističniji u vezi sa zbivanjima u SDP-u bio je Ivan Šiber, koji smatra da se tijekom jučerašnjeg izjašnjavanja u vrhu stranke pokazala borba mišljenja i demokratski procesi. "Bilo bi tragično da su svi imali isto mišljenje. To bi onda ukazivalo na neka autoritarna vremena iz kojih smo izašli", kaže Šiber.

Snaga demokracije je u tome da postoje različiti stavovi, sve dok nisu dovedena u pitanje načelna vrijednosna opredjeljenja. Tek će se vidjeti hoće li SDP ići u tom pravcu, ili smjerom kojim je u dva navrata išao HDZ, u kojemu su takvi sukobi završavali udaljavanjem najprije Ivića Pašalića, a poslijr Jadranke Kosor.

Po Šiberovu mišljenju, pogrešne su bilo kakve špekulacije o prijevremenim izborima u Hrvatskoj ili SDP-u.

"I SDP i Milanović polagat će ispit na izborima 2015. Ako izgubi izbore, bilo bi moralno da podnese ostavku", smatra Šiber i ističe da je to u Europi posvuda praksa.

Ishod jučerašnjeg Glavnog odbora SDP-a za Ninu Raspudića je bio očekivan iako ga je, kaže, ipak iznenadio broj glasova protiv izbacivanja Linića.

Ne misli da će se dogoditi raskol, već da će se oporba u stranci prikloniti dominantnijoj struji, no izgledan mu je daljnji pad rejtinga SDP-a.

Smatra da bi se premijer uskoro mogao odlučiti za rekonstrukciju vlade, pri čemu će posebno upitna biti pozicija ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Milanović bi u prvom redu trebao smijeniti ministre opterećene aferama poput Željka Jovanovića, čija je "grčevita podrška Milanoviću" proizašla iz toga što je "svjestan da je najslabija karika u vladi", pa se "želio dodatno dokazati i pokazati budnost".

Uz nužnu rekonstrukciju Raspudić misli da će aktualna vlada vjerojatno izdržati do kraja mandata i ne očekuje izvanredne izbore, kojima "hrvatski građani tradicionalno nisu skloni".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:37