hladni odnosi

Raskol u SDP-u, što slijedi? Saborski klub će biti manji, a šuška se i o osnivanju stranke...

Mnogi oponenti Grbina uvjereni su da će nakon 45-dnevnog postupka članom SDP-a ostati tek svaki četvrti od 4000 zagrebačkih SDP-ovaca
Davor Bernardić, Joško Klisović i Peđa Grbin
 Damjan Tadić/Cropix

Odmah nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu uvjerljivom većinom glasova potvrdio odluku Predsjedništva o raspuštanju zagrebačke i slavonskobrodske organizacije te vodstva županijske organizacije u Međimurju, u još najjačoj oporbenoj stranci počelo se licitirati brojkom za koliko će se članova uskoro smanjiti saborski Klub zastupnika SDP-a, koji sada ima 33 zastupnice i zastupnika.

Pritom je posebno važno kako će završiti zagrebački proces "reevidencije" članstva jer su mnogi oponenti predsjednika stranke Peđe Grbina uvjereni da će nakon 45-dnevnog postupka članom SDP-a ostati tek svaki četvrti od sadašnjih nešto više od 4000 zagrebačkih SDP-ovaca.

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li nakon tog "provjetravanja" u stranci i dalje biti mjesta za bivšeg šefa SDP-a Davora Bernardića, kao i za neke druge Grbinove oponente, ujedno i saborske zastupnike SDP-a, poput Nikše Vukasa, Rajka Ostojića, Zvane Brumnića... Dok nam Bernardić i Ostojić jučer nisu odgovarali na pozive i poruke, Brumnić i Vukas su nam rekli da ne žele komentirati ništa što se tiče naših pitanja o budućnosti Kluba zastupnika i SDP-ove zagrebačke organizacije.

Da će SDP-ov saborski Klub zastupnika uskoro biti (puno) manji slažu se, prilično znakovito, Grbinov bliski suradnik i jedan marginalizirani dužnosnik stranke.

- Siguran sam da ujesen naš Klub zastupnika brojčano neće biti isti. Ne bih se čudio da Klub napusti nekoliko članova. U njih ne ubrajam Davora Bernardića. Ne vidim nijedan razlog zašto on ne bi ostao u stranci - kaže izvor iz vodstva SDP-a.

Njegov stranački kolega, čiji su odnosi s Grbinom jako zahladili, puno je pesimističniji.

- U subotu su (Grbin i njegova ekipa, nap. a.) pokazali da u SDP-u nema budućnosti ni za koga tko nije na liniji. I to sto posto na liniji šefa stranke. Bez ikakvih dokaza, iz SDP-a je izbačeno šest članova. Tko je sljedeći? Realno je očekivati da će Klub zastupnika u Saboru biti manji.

Budu li Grbin i njegovi suradnici tijekom procesa ponovnog upisivanja članstva u zagrebački SDP radikalni, onda će im se uzvratiti istom mjerom. Ako bude tako, Klub zastupnika SDP-a svest će se na najviše deset članova. Za početak će se formirati novi Klub zastupnika. Hoće li se potom ići i u osnivanje nove stranke, sada ne možemo znati - tvrdi naš sugovornik o situaciji unutar stranke.

Saborski zastupnik SDP-a Davorko Vidović kaže kako ga brine stanje u stranci.

- Stranka gubi demokratski karakter. Zabrinut sam za demokratski ustroj SDP-a i smatram da se na ovakav način ne rješavaju problemi. Dijaloga mora biti u stranci, razlike u političkim promišljanjima su legitimne. Nadam se da neće doći do daljnje radikalizacije, odnosno da će vodstvo stranke shvatiti da bi daljnje radikaliziranje značilo gubitak demokratskog kapaciteta SDP-a - kaže Vidović.

Član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan tvrdi da nikome nije prestalo članstvo u SDP-u zbog odluke o raspuštanju dviju stranačkih organizacija.

- Osim trojci koji su sami napustili stranku, nikome u subotu nije prestalo članstvo u SDP-u. U roku od 45 dana napravit će se reevidencija članstva i tek nakon toga će netko, eventualno, prestati biti član stranke - kaže Račan. Očekujete li da će neki zastupnici - možda Bernardić, Vukas ili Ostojić - napustiti SDP-ov klub u Saboru?

- Ja to ne mogu znati - kaže Račan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:53