SPORNA ZABRANA PREUZIMANJA

Raskol u Vladi: Đuro Popijač piše zabranu za Inu, Drobnjak i Dalić protiv

Iz mađarskih krugova upozoravaju da bismo takvim zakonom prekršili zatvorena poglavlja

ZAGREB - Vlada se podijelila oko usvajanja posebnog propisa koji bi MOL-u onemogućio da preuzme više od 50 posto udjela u Ini pa će konačnu odluku o tome donijeti tek sutra ujutro, prije sjednice na kojoj bi glavna točka trebala biti zakonsko sprečavanje Mađara da u potpunosti zagospodare hrvatskom naftnom kompanijom.

Strah od Bruxellesa

Glavni je razlog strah od reakcije Europske Unije, jer bi Ina mogla postati nova prepreka na ionako predugom hrvatskom putu do članstva. U Vladi stoga pozorno iščitavaju pravnu stečevinu EU kako bi pronašli slamku za koju se mogu uhvatiti u operaciji spašavanja Ine, a proučavaju i iskustva drugih članica Unije.

- U ovom trenutku još nije sigurno da će se zakon naći na dnevnom redu Vlade. Odluka o tome donijet će se nakon konzultacija - priznao nam je danas izvor iz Vladinih krugova.

Zbog tajanstvenog kupca Vlada hitno donosi dekret: Nitko neće imati više od 50% Ine

Dodao je kako se tu zapravo radi na usvajanju posebnog zakona, a ne uredbe, kako se najavljivalo, koji bi bilo kojem dioničaru onemogućio da stekne više od 49 posto vlasničkog udjela u Ini, a vrijedio bi trajno. U samom tekstu zakonskog prijedloga, koji se jučer još pripremao, MOL se, tvrdi on, nigdje ne spominje, pa nam nitko ne bi mogao prigovoriti da nekoga diskriminiramo.

Različita mjerila

- I druge su članice EU donijele čak znatno oštrije zakone o zaštiti nacionalnih interesa u strateški važnim kompanijama, pa zašto bi se to onda branilo nama - upozorava naš sugovornik.

Prema neslužbenim informacijama, najveći zagovornik usvajanja novog zakona je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Sporno poglavlje 4.

S druge strane rova u bici za Inu, tvrde u krugovima bliskim Vladi, stoje glavni pregovarač Vladimir Drobnjak, premijerkin savjetnik Davor Stier i ministrica financija Martina Dalić, koja je ujedno i članica pregovaračkog tima. Oni strahuju da bi usvajanje Popijačeva prijedloga usporilo Hrvatsku u pregovorima, posebno zato što je poglavlje o tržišnom natjecanju još otvoreno. Nije isključeno, tvrde u diplomatskim krugovima, čak i da EU ponovno otvori privremeno zatvoreno poglavlje 4 (Sloboda kretanja kapitala).

Sugovornik iz mađarskih krugova rekao nam je jučer da je Hrvatska zatvarajući poglavlje 4 pristala i na pravila igre u EU, a usvajanje ovog zakona o Ini bilo bi kršenje tih pravila. Kad je Mađarska štitila MOL od Surgutova neprijateljskog preuzimanja, konzultirala se s EU, kaže naš sugovornik i podsjeća da MOL u Ini nije neprijatelj nego Vladin partner.

U hrvatskim diplomatskim krugovima ne strahuju da bi Mađarska mogla blokirati naš ulazak u EU, ali bi se pregovori opet mogli otegnuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:22