JUTARNJI DOZNAJE

Raskrinkan plan moćnih direktora Ine: Papiri za ‘južni tok‘ bili su spremni, cijene dogovorene...

USKOK tereti osumnjičene direktore Ine Damira Škugora i Stjepana Leku, te direktora EVN Croatia plina Vladu Mandića da su oštetili Inu za oko 3,4 milijuna kuna

Privođenje Stjepana Leke i Vlade Mandića na ispitivanje u USKOK

 Ranko Suvar/Cropix

USKOK u novom kraku plinske afere tereti osumnjičene direktore Ine Damira Škugora i Stjepana Leku, te direktora velikog distributera EVN Croatia plina Vladu Mandića da su oštetili Inu za oko 3,4 milijuna kuna koristeći se nezakonitim, antedatiranim ugovorima o kupoprodaji plina po fiksnoj cijeni.

Međutim, kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su osujetili daljnji plan obuhvaćenih osoba, kroz koji su navodno trebali zaraditi još barem poneki milijun eura, naravno na štetu Ine.

Ostvarena ilegalna zarada od 3,4 milijuna kuna, prema optužbi, odnosi se na prodani plin EVN-u u razdoblju 2021./2022., kada su Škugor i Leko u dogovoru s direktorom EVN-a Mandićem antedatirali i ponude i prihvat ponuda i datum sklapanja ugovora između Ine i EVN Croatia plina. Istražitelji tvrde da se sve zapravo odvijalo tijekom kolovoza prošle godine kada je cijena plina porasla na više od 30 eura po megavatsatu, a da su prikazali kako su sve ugovorili u travnju i svibnju te godine čime su opravdali ugovorenu fiksnu cijenu od 20,8 eura/MWh. Po istom modelu sačinili su i dokumentaciju o poslovnoj suradnji za naredno razdoblje, za 2022./23. i 2023./24. godinu.

No, zanimljivo je da su dvojica osumnjičenih Ininih direktora, Damir Škugor i Stjepan Leko, kako ih USKOK sada tereti, zahtijevali od Vlade Mandića da "njegova" tvrtka EVN Croatia plin bude posrednik za daljnje isporuke plina prema tvrtki OMS Upravljanje Gorana Husića i to od listopada ove pa sve do rujna 2024. godine. Podsjetimo da je u osnovnoj istrazi tvrtka OMS Upravljanje u središtu plinske afere jer joj je Ina, zahvaljujući Škugoru, izravno ili preko Plinare istočne Slavonije isporučivala plin po fiksnoj cijeni od nepunih 20 eura po MWh, dok ga je OMS dalje prodavao tvrtki DXT iz Luksemburga po cijeni od 60 pa do 200 eura po MWh, ostvarivši pritom ilegalnu zaradu, a na štetu Ine, od preko milijardu kuna. Praktično polovica tog iznosa slila se na račun oca Damira Škugora, šibenskog umirovljenika Dane Škugora.

Istražitelji su u međuvremenu došli do dokumentacije iz koje proizlazi da je sve već bilo na papiru pripremljeno za "južni tok" isporuke plina prema OMS-u, preko EVN Croatia plina koji isporučuje plin krajnjim korisnicima mahom na području Dalmacije.

Škugor i Leko, tvrde istražitelji, već su pripremili i potpisali ugovor o prodaji prirodnog plina s EVN-om, a u kojemu su neistinito naveli datum zaključenja 29. listopada 2021. za isporuku ukupno 24 tisuće megavatsati za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. godine. Ugovorena je fiksna cijena od 33,96 eura po MWh za prvu godinu te 32,06 eura za 2023./24. Inini direktori usto su odmah pripremili i aneks ugovora kojim se isporuka tih količina plina dalje preusmjerava na tvrtku OMS upravljanju. Prema optužbi USKOK-a, direktor EVN-a Vlado Mandića potpisao je taj aneks na traženje Damira Škugora, te je sukladno njegovoj uputi dogovorio s Goranom Husićem prijenos ugovorenih količina plina na njegov OMS Upravljanje.

S obzirom na fiksnu ugovorenu cijenu od najvišem 34 eura/MWh, i činjenicu da je trenutna cijena na burzi viša od 140 eura/MWh, (a bila je i značajno viša), da im je plan prošao, upravo bi tijekom ovog mjeseca počeli ostvarivati, višestruku zaradu, veću od 100 eura po megavatsatu.

Škugor, Leko, Husić i Mandić osumnjičeni za još poslova na štetu Ine

Uskok je istražujući nezakonitosti u prodaji plina proširio istragu nad bivšim Ininim direktorom Damirom Škugorom i njegovim zamjenikom Stjepanom Lekom te poduzetnikom Goranom Husićem i direktorom tvrtke EVN Croatia Plin Vladom Mandićem za dodatnu štetu Inu od 3,5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo, koje je zatražilo pritvor za Leku i Mandića, priopćilo je da četvorku sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganje u tom nedjelu u sastavu zločinačkog udruženja te pranje novca.

Leko i Mandić su uhićeni u ponedjeljak u drugom kraku plinske afere zbog koje su ranije uhićeni Damir Škugor, njegov otac Dane Škugor, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić te bivša direktorica Plinare istočne Slavonije (PIS) Marija Ratkić.

Ranije uhićena petorka se sumnjiči da je oštetila Inu za više od milijardu kuna kupujući plin od Ine po 19,5 eura, a potom ga prodajući po čak 210 eura. Damir Škugor i Husić su i dalje u istražnom zatvoru, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode.

Uskok i policija su, na navodeći identitete, izvijestili kako u nastavku istrage sumnjiče Škugora da je prilikom prodaje plina kupcu po povlaštenoj cijeni, a u trenutku kada je došlo do značajnog poskupljenja plina, dogovorio s Lekom, Husićem i Ratkić antidatirane upite za ponudama i antidatirane ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama.

Na taj su način prikazali da je dogovor postignut u prosincu 2020., iako je stvarno postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021., dok je ugovor s Mandićevm tvrtkom postignut u studenom 2021. godine. Time je, ističu policija i Uskok, utvrđena sumnja da je Leko zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Istražitelji sumnjaju da je Husić, nakon dogovora sa Škugorom, ishodio ranije za svoju tvrtku OMS Upravljanje dozvolu za trgovanje plinom. Potom su Leko, otac i sin Škugor, Šurjak i Ratkić sačinili antidatirane upite i uvjete, iako je stvarno takav dogovor postignut u trenutku kada su cijene na tržištu plina toliko porasle da su jamčile značajnu zaradu.

Na taj način je Leko, naglašava policija, povrijedio zakonsku dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist, a prouzročio štetu onome o čijim je imovinskim interesima bio dužan brinuti.

Policija i tužiteljstvo sumnjaju da su Damir Škugor i Leko kontinuirano pogodovali Mandićevoj tvrtki EVN Croatia Plin od kolovoza 2021. na način da su antidatirali komercijalne uvjete kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda.

Dodaju da je Mandić stavljao antidatirane prihvate ponuda da bi potom, zajedno sa Škugorom i njegovim zamjenikom Lekom, potpisivali ugovore o prodaji plina, a u što je bio, sumnja se, uključen i Husić.

Uskok i policija preciziraju da su Škugor i Leko pripremili i potpisali ugovor o prodaji Ininog plina za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. s tvrtkom Vlade Mandića koji je na zahtjev Škugora taj ugovor i potpisao te, sukladno Škugorovoj uputi, s Husićem dogovorio prijenos ugovorene količine plina njegovoj tvrtki.

Time su navodno prouzročili štetu veću od 450.000 eura (3,5 milijuna kuna) i ujedno stvorili uvjete da izvršenjem ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za Inu.

Uskok i policija ističu da Husića sumnjiče i za pranje novca kako bi zametnuo trag nezakonitom porijeklu novca stečenog plinskim malverzacijama. Preciziraju da je od srpnja 2021. do travnja ove godine u Zagrebu i Novoj Gradišci na račun svoje tvrtke primao novac od trgovine plinom, kumulirao dobit i dalje ulagao nezakonito stečen novac.

Husiće je, sumnjaju tužiteljstvo i policija, prebacivao novac s računa svoje tvrtke OMS Upravljanje na račun svoje druge tvrtke, a koji je potom koristio za legalne poslove i kupnju nekretnina.

Istražitelji sumnjaju da je Husić na ime pozajmica svojoj tvrtki iz Nove Gradiške prenio najmanje 6,8 milijuna kuna te da je u ime iste tvrtke uložio pola milijuna kuna za kupnju nekretnine na novogradiškom području. Uz to, Husić se sumnjiči da je s računa novogradiške tvrtke isplatio 6,5 milijuna kuna na ime povrata pozajmica u korist računa na njegovo ime.

Husić se, također, sumnjiči da je s računa OMS Upravljanja prenio najmanje 14 milijuna kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist svoje novogradiške tvrtke. I taj je novac, sumnjaju istražitelji, oprao, dok je kasnije na račun OMS Upravljanja vratio više od 350.000 kuna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. srpanj 2024 14:42