INVESTITOR

Rasmussen: 'Uzbuđen sam što ulazimo u Nexus, Hrvatska je zrela za rast'

Damir Mihanović i Henrik Fogh Rasmussen
 CROPIX, Atlantic Council

Henrik Fogh Rasmussen, vlasnik konzultantske tvrtke Argon Global, sin bivšega glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena, službeno nam je potvrdio da je zainteresiran za ulaganje i investiranje u Hrvatsku. Kao što smo već pisali, Rasmussen namjerava postati jedan od ključnih strateških partnera u preuzimanju društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala Nexus Private Equity Partneri d.o.o.

“Uzbuđen sam što se mogu pridružiti važnim naporima usmjerenima prema razvijanju private equity industrije u Hrvatskoj. Hrvatska je zrela za ekonomski rast i investicije te vidim velike prilike za jačanje njezine ekonomske povezanosti sa Sjedinjenim Američkim Državama i ostatkom Europe. Također, smatram kako je pravo vrijeme da se podrži razvoj novih tehnologija i znanja, koje će povećati konkurentnost hrvatskih proizvoda i usluga u nizu industrija, uključujući i one koje su dio Nexusova portfelja”, rekao nam je Rasmussen i dodao kako je zadovoljan što će “uskoro dobiti priliku za blisku suradnju sa svim dionicima Nexusa, uključujući investitore i regulatore, kako bismo upogonili široku mrežu partnera i institucija, u skladu s najvišim međunarodnim standardima”.

“Naš prvi cilj je izgraditi povjerenje kod regulatora, investitora i javnosti na temelju otvorenosti i transparentnosti. To bi bio prvi važan korak za stvaranje nove vrijednosti za investitore, zaposlenike i hrvatsku ekonomiju”, poručio je Rasmussen, a njegovu izjavu se može čitati i kao dobrodošli poslovni i investicijski optimizam u općoj ne baš ponajboljoj investicijskoj klimi kad je u pitanju Hrvatska, jer u zadnja dva desetljeća i ne bilježimo sjajne rezultate po pitanju privlačenju međunarodnih investitora.

Javni istup Rasmussena utoliko je ne baš čest primjer zainteresiranosti međunarodnih investitora za ulaganje na ovim prostorima, a jasno je kako će ovo biti još jedno institucionalno i poslovno testiranje hrvatske države, društva i poslovne zajednice kada je riječ o ulasku novog stranog igrača na domaće tržište.

Hrvatska politika

Postupanje u slučaju ovakve investicijske prilike visokog profila bit će možda i najtransparentniji primjer ukupne hrvatske politike prema stranim investitorima, a tek ćemo vidjeti hoće li ovo postati još jedna u nizu propuštenih prilika ili pak jedna od rijetkih priča o uspjehu takvih priča.

Naime, bilo je za očekivati da će ulaganje u koje je uključen sin višeg čelnika NATO-a dati dodatnu atraktivnost ovom procesu, a i sumnje u to da se radi o prikrivanju mogućih financijskih nepravilnosti u samom Nexusu u poslovanju s Agrokorom su odmah dobile svoje mjesto u medijskom i javnom eteru.

Rizični fondovi

Rasmussen i njegova ekipa, koju u Hrvatskoj predvodi Damir Mihanović, glavni svjedok u suđenju u procesu Fima-Medije protiv Ive Sanadera, u suradnji s konzultantom Lukom Oreškovićem, rezolutno niječu takve navode i ističu kako su investitori koji će uložiti u Nexus i koje će dovesti u Hrvatsku apsolutno izvan tog hrvatskog financijskog kruga. Nije čudno ni da su se pojavile neslužbene informacije kako se u Hrvatskoj već stvara poslovni lobi protiv najavljene financijsko-vlasničke transakcije između Nexusa, odnosno njegovih ulagača i investitora u rizične fondove. To je sasvim legitimno, konkurencija je nužna za funkcioniranje tržišta, ali bi baš zbog toga transparentnost u ovom procesu morala biti podignuta na još višu razinu nego dosad kad je ovaj dio financijske industrije u pitanju. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga bi stoga trebala uložiti dodatni napor u nadgledanje i kontrolu ovog procesa.

No, ovo je možda prilika i da se promijeni zakonski okvir u cilju povećanja transparentnosti fondovske industrije, pogotovo kad su u pitanju fondovi gospodarske suradnje u kojima na svaku kunu privatnog novca dolazi kuna državnog novca, odnosno poreznih obveznika. Bilo bi dobro da se zakon promijeni na način da javnost ima pravo znati mnogo više o vlasničko-ulagačkim odnosima unutar FGS-ova i s njima povezanih aktera, kao i o njihovoj poslovnoj politici, nego što je to sada slučaj. Radi se o tome da privatni investitori moraju prihvatiti veću razinu transparentnosti kada se uključe u poslove koji računaju na novac poreznih obveznika, jer je samo tako moguće graditi visoku razinu povjerenja u takvim oblicima javno-privatnog partnerstva. Ovaj put bi bilo dobro, na primjer, da Rasmussen i njegovi ljudi što prije predstave, kada se za to stvore institucionalni uvjeti, makar na najopćenitijoj razini, međunarodne ulagače u Nexus, ali bi to isto morali napraviti i sadašnji i budući vlasnici društava za upravljanje fondovima rizičnog kapitala, pogotovo oni koji u svom sastavu imaju fondove gospodarske suradnje.

Zdrav razvoj

Do tada možemo samo pozdraviti činjenicu da su međunarodni investitori pokazali dodatni interes za Hrvatsku, kao i izjavu Rasmussena u kojoj jasno govori kako je Hrvatska zrela za ekonomski iskorak, što je stvarno dobrodošla međunarodna preporuka. Sada je na Hanfi i drugim institucionalnim i društvenim institucijama, akterima i kanalima da osiguraju fer i pošteno tržišno nadmetanje, pa tko pobijedi, jer samo u takvim uvjetima će se osigurati zdrav ekonomski razvoj i prosperitet. U svakom slučaju, investicijska scena je najavom dolaska novih investitora u Nexus, sa svim pripadajućim reperkusijama, izravnim i neizravnim, dobila novi atraktivni i vrlo zanimljiv zaplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:55