NAKON RUŠENJA GUP-a

RASPADA LI SE KOALICIJA HDZ-BANDIĆ I KOLIKO JE REALAN TAKAV SCENARIJ 'Znam na koga Bandić donekle može računati ako odluči uskratiti podršku Vladi'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Pad zagrebačkog GUP-a ipak neće donijeti bitnije promjene u koaliciji HDZ-a i stranke Milana Bandića ni na nacionalnoj ni na lokalnoj razini, a koalicija, govore nam sugovornici s obje strane, nije upitna.

Unatoč tome što je došlo do razlaza zagrebačkog HDZ-a i Bandićeve stranke oko GUP-a, nitko od naših sugovornika ne dovodi u pitanje koaliciju.

- Bandić može pokrenuti raskid koalicije, ali on će vjerojatno za tri mjeseca ponovno ići s izmjenama i dopunama GUP-a, a koalicija je i dalje i na lokalnoj i nacionalnoj razini - govori nam sugovornik, član Predsjedništva gradske organizacije HDZ-a.

Konzultacije

- HDZ neće odstupiti od svojih 11 amandmana i odmah smo rekli da ako se ne prihvate, da nećemo glasati za GUP, a Bandić je bio s time upoznat, samo to očito nije ozbiljno shvatio i išao je demonstrirati snagu, no to mu nije prošlo. Trgovine nema, a Mikulić je bio odlučan oko toga i konzultirao se i s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem - govori nam jedan dobro upućen sugovornik, član zagrebačkog HDZ-a, nakon što je pao zagrebački GUP.

Zagrebački HDZ-ovci tvrde da iz vrha stranke nitko na njih nije vršio pritisak te da su bili odlučni oko GUP-a, ali potvrđuju da je bilo konzultacija s vrhom i s predsjednikom.

- HDZ neće odstupiti od svojih amandmana, odustali smo od ona četiri koja su obuhvaćala prenamjenu zelenih površina, no od ovih ostalih 11 ne odustajemo. Prema svemu, to je konačna odluka. Možda je Bandić mislio prijetiti sa svojim "žetončićima", ali mi u Saboru i bez njih imamo 77 ruku, a ionako su svi važniji zakoni i proračun već doneseni, u Saboru su se sada donose tek neka usklađivanja s direktivama EU i manje bitni zakoni - kaže naš sugovornik.

Što se tiče Bandićevih zastupnika u Saboru, njihov predsjednik Kluba Kažimir Varda za Jutarnji kaže kako oni ionako u Saboru surađuju na projektnoj razini, te da dok Vlada podržava zajedničke projekte za državu i grad, ta se koalicija može održati na životu.

- Iznenadilo me kada sam čuo da je GUP pao i da HDZ nije povukao svoje amandmane kada je GUP prošao i javnu raspravu i dobio pozitivna mišljenja Ministarstva graditeljstva. No, ipak, to i ne čudi jer to vidim kao dio unutarstranačkih borbi u HDZ-u, a ispada da su oni protiv razvoja grada - kaže Varda.

Dodaje da u ponedjeljak imaju sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će donositi odluke te da zasad govori osobno, a ne ispred stranke.

Podrška

- Očekujem da ćemo imati i sastanak koalicije koji imamo uvijek kada se pojave neki problemi, pa ćemo vidjeti što će biti dalje, ali mi smo ionako na programskoj razini dio parlamentarne većine i dok imamo zajedničke projekte od interesa za grad i državu, ta suradnja se može održati. A to što oni između sebe imaju sada nadmetanje tko je jači, to je njihova stvar i vidjet ćemo što će biti 15. ožujka. Sutra je novi dan, rekli bi moji kolege u Gradskoj skupštini - kaže Varda.

Otkriva kako su sjednicu Predsjedništva stranke trebali imati u utorak, ali je zbog nekih humanitarnih događanja u Lisinskome ona već ranije odgođena, što nema veze s padom GUP-a.

- Imat ćemo sjednicu u ponedjeljak. Teme su pripreme za parlamentarne izbore pa ćemo i o ovome razgovarati. Ako ostajemo pri projektima, ako Vlada daje podršku tim projektima, vjerujem da bi se suradnja mogla nastaviti - kaže.

Na našu konstataciju da u HDZ-u kažu kako su ionako svi bitni zakoni i proračun u Saboru prošli izglasavanje, odgovara kako nije stvar podrške, nego kvoruma.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Branko Bačić pak isto potvrđuje da koalicija na nacionalnoj razini nije dovedena u pitanje.

- HDZ već dulje vrijeme komunicira da donošenje GUP-a uvjetuje amandmanima jer smo ocijenili da bi se njima poboljšala kvaliteta života građana Zagreba. Jasno smo rekli da bez prihvaćanja naših amandmana nećemo podržati GUP, i to se dogodilo - kazao je Bačić.

Lojalnost

Bačić kaže i da je stalno u kontaktu s predsjednikom Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti te da koalicija ni na koji način nije dovedena u pitanje.

Dodaje da će se idući tjedan održati sastanak vladajuće koalicije. Na tom sastanku s Bandićem će se vjerojatno razgovarati i o GUP-u.

Ostali članovi inače prilično šarolikog saborskog kluba Bandić Milan 365 koje smo u utorak uspjeli kontaktirati nisu ostavljali dojam da će se u njihovu ponašanju prema Plenkovićevoj Vladi nakon rušenja Bandićeva GUP-a u zagrebačkoj Skupštini nešto promijeniti. Jedini među njima koji je novonastalu situaciju pristao službeno komentirati je bivši SDP-ovac Zdravko Ronko.

- Podsjećam da sam iz SDP-a otišao zbog Davora Bernardića i danas sam na istoj poziciji - nema veće štete od toga da Davor Bernardić slaže izborne liste. Pametnome dosta - bilo je sve što nam je Ronko želio reći na naše pitanje kako bi se postavio u slučaju da Bandić od članova svog zastupničkog kluba zatraži da okrenu leđa Plenkovićevoj Vladi.

- Koliko poznajem način funkcioniranja saborskog kluba BM365, Bandić bi u slučaju da od njih zatraži uskratu podrške Plenkovićevoj Vladi donekle mogao računati na lojalnost petoro od ukupno desetoro sadašnjih članova kluba. To su Kažimir Varda, Marija Puh, Mladen Madjer, Milanka Opačić i Siniša Varga - kaže nam jedan od bivših članova Bandićeva kluba.

Aranžmani

Pretpostavlja, ističe isti sugovornik, da oni nisu u situaciji da ga odbiju, dok preostalih petoro članova kluba koji nisu u njegovoj stanci to ne bi učinili, već bi nastavili podržavati Plenkovićevu Vladu što bi joj i dalje osiguravalo većinu od 76 ruku.

- Trojica manjinskih zastupnika, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi, osim u Bandićevom klubu, istodobno su i članovi u Klubu nacionalnih manjina i imaju svoje aranžmane s Plenkovićevom Vladom koje u slučaju Bandićeva zaokreta sigurno ne bi željeli ugroziti, Ronko je svoj igrač, a Ivica Mišić koji je u Sabor ušao na listi Živog zida, dosljedno podržava Plenkovićevu Vladu - kaže nam isti sugovornik.

Također, doznajemo da Bandić od članova svog zastupničkog kluba uporno traži lojalnost i nastoji ih uvući i u stranku. Sastanke sa zastupničkim klubom BM 365, kaže nam jedan od sugovornika, ne održava u Saboru već u Dvercima, u zgradi nedaleko od Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:54