POČELO OSIPANJE

RASPADA SE I MOST Samo su jučer izgubili polovicu vijećnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, troje saborskih zastupnika traži hitne promjene

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Čak pet nezavisnih vijećnika iz Skupštine Splitsko-dalmatinske županije koji su dosad djelovali u Klubu Mosta osnovalo je jučer svoj Klub vijećnika Nezavisne liste mladih (NLM), čiji je osnivač i predsjednik vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

U Klubu su uz Pranića, koji je i nezavisni saborski zastupnik Mosta, i bivši ministar uprave Ivan Kovačić, koji je ušao u NLM, Ivan Andabak, Petar Maretić i Darko Svaguša.

Od dosadašnjih deset vijećnika, Mostov Klub sada je prepolovljen i ostaje na pet vijećnika.

Prema riječima naših sugovornika iz Dalmacije, iako ostaju otvoreni za suradnju s Mostom, riječ je ipak o razlazu sa strankom koja je trebala djelovati kao platforma za okupljanje nezavisnih lista, a nikada to nije postala, nego se, tvrde, nakon formiranja stranke, odmaknula od nezavisnih i počela vrludati u smjeru koji njima nije bio prihvatljiv. Smetao im je, kažu, nedostatak komunikacije s nezavisnim vijećnicima koji nisu članovi stranke, ali i ideološko profiliranje udesno, jer Most nije trebao postati takva platforma. Zamjeraju im i isključivost kada je riječ o suradnji s drugim političkim opcijama.

Poruke mladima

I sam Pranić, koji tvrdi da se s Mostom pristojno razišao i to zasad samo na regionalnoj razini, kaže da jednostavno žele imati drugačiji pristup, a da je to lakše artikulirati s vlastitim Klubom.

- Želimo slati poruke mladima, a ideološke teme želimo staviti sa strane, a to je dosad bilo prilično teško, iako shvaćam potrebe pojedinaca. Odluka Glavnog odbora NLM-a bila je da formiramo svoj Klub. Želimo se fokusirati na lokalne izbore 2021. i stvoriti širu priču promjena, netko to može shvatiti kako god hoće, ali pod kišobranom Mosta na regionalnoj razini nismo imali jasne smjernice koje su potrebne za buduće djelovanje, a rezultat su loše komunikacije - pojašnjava Pranić.

Kaže kako zasad nastavlja djelovati u Klubu Mosta u Saboru.

- Ja sam u Sabor ušao kao zamjena Ivana Kovačića. Ako u Mostu smatraju da će ovo osnivanje nezavisnog kluba u Dalmaciji nešto poremetiti na nacionalnom nivou ili da se time krši nešto u njihovu djelovanju, ja sam spreman vratiti mandat - kaže Pranić te dodaje da su se razišli oko načina djelovanja i gledanja prema budućnosti, ali da vrata za suradnju ostaju otvorena za sve koji dijele njihove poglede prema budućnosti.

A malo drugačiji pogled na djelovanje u politici ima i Ivana Ninčević-Lesandrić, još jedna nezavisna saborska zastupnica koja djeluje u Klubu Mosta, a koja blisko surađuje s Pranićem.

- Most se stranački profilirao, a ovaj nezavisni dio nije nikada profunkcionirao, ali to nije pitanje za mene jer nisam članica stranke, niti ću to ikada biti. Dok god ništa ne bude utjecalo na moju nezavisnost u djelovanju kroz Klub Mosta, bit ću u klubu u kojem jesam - kaže Ninčević-Lesandrić.

Ona je također okupila svoju nezavisnu listu, u Solinu, koja je na izborima dobila tri vijećnika, a kada je riječ o budućnosti Mosta, kaže da bi bilo bolje da se Most držao platforme nezavisnih.

- Čim se Most podijelio na stranački i nezavisni dio, rezultati su izostali. Treba što prije vratiti tu širinu. Ne zanima me ideologija, nego projekti, a čini mi se da je Most izgubio tu različitost i nezavisnost i sigurno da je jedan od razloga lošeg rezultata na izborima i to što je stranka koja je nastala na centru i kojoj nije bitna ideologija priča o nekim svjetonazorskim temama - kaže Ninčević-Lesandrić.

Tomislav Panenić, još jedan nezavisni zastupnik u Klubu Mosta, također smatra da treba pronaći model daljnje suradnje Mosta i nezavisnih.

- Razgovarao sam s Pranićem i koncepcija suradnje se razlikuje. Oni su iskazali nezadovoljstvo i žele promjene. Ali tu nema nitko neku zločestu namjeru, nego se sve radi da se pronađe model bolje suradnje i na Mostu je sada da odluči - kaže Panenić.

Drugi naši sugovornici iz Dalmacije kažu kako bi trebalo doći do kompletnog rebrendiranja i promjena u Mostu jer “previše dolaze do izražaja ljudi koji traže lako zapaljive i ideološke teme”, te se nadaju da će ih upravo potezi kakav je povukao Pranić, potaknuti da naprave promjene.

- Ako nastavljaš s istom retorikom kao dosad, teško možeš nešto rebrendirati. Osim toga, ne možeš tražiti širinu od nezavisnih i da ih onda ništa ne pitaš pri donošenju odluka poput liste za Europarlament ili ne održiš nijedan sastanak prije izbora - kaže naš sugovornik.

Žestoka oporba

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, koji je već odlučio da se na izvanrednom izbornom saboru stranke u listopadu zbog loših rezultata na euroizborima više neće kandidirati, kaže da je riječ o Pranićevoj odluci, koju ne želi previše komentirati.

- Treba pitati njih zašto su osnovali svoj Klub, s naše je strane suradnja bila odlična. Oni se u priopćenju pozivaju na dijalog s drugim opcijama, što ja razumijem jer je Pranić čelnik grada i mora imati korektne odnose s lokalnom i državnom vlasti, a Miro Bulj i Most u županiji su bili i ostat će žestoka oporba HDZ-u. Praniću smo dali priliku u Saboru da se profilira, pomogli smo mu na izborima u Vrgorcu, sve smo mu dali i nema neke zle krvi, i dalje smo otvoreni za suradnju s NLM-om i svima koji žele maknuti HDZ s vlasti - kaže Grmoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 18:30