OBAVLJENI RAZGOVORI

Raspisan natječaj za ravnatelja programa HRT-a, evo što su nam rekli glavni kandidati

Bit će zanimljivo doznati za koga će se glavni ravnatelj odlučiti, tim više jer sva tri kandidata za funkciju stižu s HRT-a

Mario Raguž, Marija Nemčić i Zlatan Avar

 CROPIX

Sa zadnjim danima prosinca doznat će se je li novi ravnatelj programa HRT-a Mario Raguž, Zlatan Avar ili će javna radiotelevizija dobiti ravnateljicu programa Mariju Nemčić.

Robert Šveb, glavni ravnatelj HRT-a, već je obavio razgovore s kandidatima, a u utorak je počelo savjetodavno izjašnjavanje kreativnog osoblja HRT-a koje će trajati do 28. prosinca nakon čega će Šveb donijeti odluku o imenovanju. Bit će zanimljivo doznati za koga će se Šveb odlučiti, tim više jer sva tri kandidata za funkciju koju kao v.d. još uvijek obnaša Renato Kunić stižu s HRT-a.

Mario Raguž na HTV-u je od 1995. Tijekom karijere bio je novinar i urednik u Informativnom programu, scenarist je humoristične serije 'Naši i vaši', brojnih dokumentarnih filmova, bio je urednik projekta Papa u Hrvatskoj, član je društva književnika i društva dramskih umjetnika, a sada je urednik emisije 'Pozitivno'. Zbog čega se javio na natječaj za ravnatelja programa?

- Jer smatram da svojim iskustvom mogu doprinijeti boljitku HRT-a - kaže Raguž.

Njegov konkurent Zlatan Avar na HRT-u radi od 2001. godine, a u odjelu Informatike bio je voditelj razvoja IT-a, te je obnašao mnoge rukovoditeljske funkcije. Od 2017. do 2021. godine bio je dogradonačelnik Varaždina, nakon čega se vratio na HRT gdje sada radi kao stručni suradnik u Informatici. Smatra da je funkcija ravnatelja programa idealna za IT menadžera s poslovnim znanjima.

- Po mom sudu ravnatelj programa HRT treba biti osoba koja će kao menadžer paziti na to da se balansira između javne uloge HRT-a, financijske dobiti, ali i troška koji mora biti u granicama propisanog budžeta, te da se poštuje ugovor kojeg HRT potpisuje s Vladom RH - kaže Avar.

Marija Nemčić na TV Zagreb počela je raditi 1988. godine, a nakon konstituiranja HRT-a početkom 1990-ih sudjelovala u kreiranju programa 'Za slobodu', te pokrenula i vodila Mozaični programa. Kao glavna urednica HTV-a od 1992 do 1995., pokrenula je niz mozaičnih i zabavnih emisija, te nagradu Porin. Bila je rukovoditeljica Međunarodnih poslova HRT-a, direktorica programa HTV-a, ravnateljica HTV-a, pomoćnica glavnog ravnatelja HRT-a,, ravnateljica Produkcije... Danas radi kao rukovoditeljica u odjelu Međunarodnih odnosa, a na pitanje što ju je ponukalo da se javi na natječaj kaže:

- Želja da nakon više od tri desetljeća svi zajedno napravimo kvalitetan i profesionalan program u skladu sa zadaćama javne televizije - govori Marija Nemčić.

Osim za ravnatelja programa na raspisane natječaje za nove ravnatelje produkcije, tehnologije i poslovanja HRT-a pravovaljane je kandidature predalo 12 kandidata. Natječaj je bio raspisan nakon imenovanja novog glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba, a nakon njegova izbora sada se na mandat od pet godina imenuju i novi ravnatelji poslovnih jedinica HRT-a kojima trenutačno kao vršitelji dužnosti upravljaju Mislav Stipić (poslovanje), Renato Kunić (program), Damir Novinić (produkcija) i Zvonimir Jukica (tehnologija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:38