EU IZBORI

RASPLAMSAO SE UNUTARSTRANAČKI SUKOB U HDZ-u: Plenković jutros prozvao Milijana Brkića, ubrzo je stigao odgovor drugog čovjeka stranke

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u utorak da nije nikada niti ubuduće namjerava bilo kome slati ni odgovore niti pitanja putem medija istaknuvši kako sve što ima reći uvijek kaže na stranačkim tijelima.

"Sve što sam mislio rekao sam jučer na Predsjedništvu. Nisam nikada, niti namjeravam ubuduće bilo kome slati ni odgovore niti pitanja putem medija već sve što imam kazati, uvijek kažem za stolom političke obitelji", rekao je Brkić za Hinu odgovarajući na upit kako komentira izjavu premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da se nije angažirao u stranačkoj kampanji za europske izbore.

Plenković je rekao u utorak da su postojali u stranci i oni koji se nisu angažirali u predizbornoj kampanji za Europski parlament spomenuvši među njima i svog zamjenika Milijana Brkića.

Osvrćući se na one koji se, kako je rekao, nisu angažirali u predizbornoj kampanji, apostrofirao je svog zamjenika Milijana Brkića. "Ja ga nisam vidio u ovoj kampanji. Nije pridonio ništa što se toga tiče", rekao je Plenković.

Kako smo već izvijestili, jučer je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj su se analizirali loši izborni rezultati. Kako doznajemo, Plenković se, kažu sudionici sastanka, na članove obrušio u završnoj riječi, a nije poštedio nikoga. Optužio je županijske predsjednike, članove, medije, desnicu...

"Brkić je kazao da trebamo biti i samokritični, da je narod rekao svoje, a da se narod ne može lagati", kaže naš izvor. "Pa ne može narod valjati kad za nas glasa, a kad ne glasa, onda taj isti narod ne valja", navodno je kazao Brkić.

Zagreb, 270519.
Trg zrtava fasizma, sjediste HDZ-a.
Zajednicka sjednica Predsjednistva i Nacionalnog vijeca HDZ-a.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Milijan Brkić, Andrej Plenković, Gordan Jandroković, Lovro Kuščević, Oleg Butković, Tomislav Tolušić

Otkrivamo nove reakcije iz HDZ-a na izborni neuspjeh: 'Birači su nam poslali dvije poruke. Jedna je išla preko Ruže Tomašić, a druga preko Mislava Kolakušića'

Dok se vrhuška stranke bavi analizama, veći dio HDZ-ovaca nema dvojbu oko toga kako su stvari pošle krivim putem. Jedan istaknuti član HDZ-a rekao nam je kako treba uvažiti poruke koje su im poslali birači.

- Očito je da cilj nije ispunjen, ovo je najlošiji rezultat HDZ-a dosad. Dvije su poruke koje su nam birači poslali - jedna je išla preko Ruže Tomašić, a ta je da ne žele se taj dio desnog biračkog tijela konfrontira nego da se artikulira, ali ne u smislu krajnje desnice. Pogrešno je shvatiti da bi sada HDZ trebao ići krajnje desno. I to smo imali 2015. pa se pokazalo lošim. A sada se išlo u drugu krajnost. Treba tu pronaći jednu ravnotežu jer HDZ ne može bez tih desnih glasova - kaže naš sugovornik. Dodaje kako je druga poruka išla preko Mislava Kolakušića te da se tiče borbe protiv korupcije.

- Birači to očito smatraju važnom temom koja mora biti u središtu političkog djelovanja - kaže naš sugovornik. U HDZ-u ističu podatak kako su sve desne opcije zajedno dobile gotovo isto glasova kao HDZ. No, ne očekuju da će Plenković sada svojom politikom skrenuti udesno.

- To bi bilo potpuno nevjerodostojno - kaže jedan član stranke, dok drugi dodaje kako ga baš zanima kako bi to Plenković skrenuo “udesno”, a da bude vjerodostojno.

- Plenkoviću sve što je radio sada dolazi na naplatu. Dobar dio glasova HDZ-a otišao je desnici upravo zbog liste. Osim toga, desnica je mobilizirala glasače ljevice - smatra naš sugovornik. Ne očekuje da bi u HDZ-u zbog ovog izbornog neuspjeha u skorije vrijeme moglo doći do većih potresa.

- Ako Plenković preuzme odgovornost za poraz, što bi trebao učiniti, situacija bi se čak mogla primiriti. No, ako počne optuživati gradske ili županijske organizacije, zakopat će se još više. Situacija je takva da je malo teško prozvati ovu ili onu gradsku ili županijsku organizaciju kad je rezultat loš posvuda - komentira ovaj HDZ-ovac.

Ne misli ni da će sankcije snositi Kopal koji je poraz objašnjavao pojmom “crni labud”. S druge strane ne vjeruje ni da će doći do udara na Plenkovića, ali će se, kaže, sasvim sigurno ohrabriti unutarstranačka opozicija koja će čekati pravu priliku.

- Plenković je u nezgodnoj poziciji, a dolaze izbori. Na parlamentarnim će imati problema jer HDZ nema koalicijski potencijal, a i svi sadašnji partneri su imali loše rezultate. Što se tiče unutarstranačkih izbora, uvjeren sam da će Plenković imati protukandidate. Veliki je problem kad te baza ne prihvati - govori naš sugovornik, dodajući kako će ovaj loš rezultat HDZ-a imati utjecaja i na predsjedničke izbore.

- Mislim da Kolinda Grabar-Kitarović još uvijek ima solidne izglede, ali stvari više ne smije uzimati zdravo za gotovo - ističe.

Većina HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali složna je oko toga tko je glavni krivac za loš rezultat.

- Jedini i najveći krivac je Andrej Plenković. Ovo su bili njegovi izbori i njegova kampanja. Od početka je bilo jasno da je, zapravo, on neformalni nositelj liste - on je taj koji je bio na plakatima i u spotovima, zadnji je držao govore na skupovima. Sastavio je listu s kojom se mnogi nisu slagali i za koju su mu, čak i u njegovu krugu sugerirali, da nije dobra. No, nikoga nije htio poslušati - komentirao je ljutito jedan istaknuti član HDZ-a dan nakon izbora. (Rozita Vuković)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:13