ZATVORENI KRUG

RASPLET AFERE 'PARKIRALIŠTE' Škorina supruga Kim Ann je sad suvlasnica i parkinga kod KB Merkur i parcela koje je Zagreb trebao dobiti za njega

 
Kim Ann i Miroslav Škoro, parking pokraj KB Merkur i ugovor o kupoprodaji nekretnine između Zlatice Žibrat i Kim Ann Škoro
 Goran Mehkek / CROPIX

Kim Ann Škoro lani se u zemljišne knjige upisala kao suvlasnica dviju parcela uz Čulinečku cestu, za koje Grad Zagreb tvrdi da su još od 2006. godine - njegove!

Točnije, da je na zemljištima koja su u suvlasništvu supruge nesuđenog predsjednika RH Miroslava Škore došlo do “protupravne promjene vlasničkopravnih odnosa”, zbog čega je pokrenut i sudski postupak.

- Grad Zagreb je dostavio svu relevantnu dokumentaciju i inicirao pokretanje sudskog postupka radi utvrđivanja prava vlasništva, kako bi temeljem presude Grad upisao svoje pravo vlasništva (na tim zemljištima) - tvrde iz zagrebačkog Ureda za upravljanje imovinom Grada.

Jutarnji list u posjedu je, u zagrebačkom Zemljišnoknjižnom odjelu (gruntovnici), ovjerenih kopija dvaju kupoprodajnih ugovora, iz kojih je jasno da je Kim Ann Škoro 14. kolovoza 2019. godine po cijeni od 30 eura po kvadratu kupila polovine dvaju zemljišta ukupne površine 2846 metara četvornih (prema podacima iz gruntovnice) tik uz Čulinečku cestu od Zlatice Žibrat, supruge Branka Žibrata, kojeg s Miroslavom Škorom veže kumstvo, ali i dugogodišnje poslovno partnerstvo i suvlasništvo nad tvrtkom MB Kvadrat.

Temeljem tih kupoprodajnih ugovora Zlatica Žibrat i Kim Ann Škoro u listopadu prošle godine upisuju u gruntovnici suvlasništvo nad tim parcelama, za koje Grad Zagreb tvrdi da su njegove već 14 godina!

Ugovor o kupoprodaji nekretnine između Zlatice Žibrat i Kim Ann Škoro

Prvi dogovor

Naime, 19. siječnja 2006. godine Grad Zagreb je sa Žibratovom (u međuvremenu pokojnom) majkom Maricom Božić sklopio ugovor kojim je ona u vlasništvo Grada trebala predati ukupno šest parcela - među kojima i one koje je obitelj Žibrat kasnije prodala Škorinoj supruzi - u zamjenu za nekoliko gradskih terena, temeljem Zaključka o zamjeni nekretnina koji je 22. prosinca 2005. potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a u kojem stoji da zemljišta u vlasništvu Žibratove majke Gradu trebaju zbog izgradnje produžetka Čulinečke ulice (od Slavonske avenije do Glavnog oteretnog kanala), kompostišta i infrastrukturnih objekata Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

I upravo taj ugovor o zamjeni zemljišta iz 2006. godine povezuje dvije parcele uz Čulinečku cestu s početka teksta s vjerojatno najpoznatijim parkiralištem u Zagrebu - onim u Zajčevoj ulici preko puta bolnice Merkur, koje je danas također u suvlasništvu Škorine supruge Kim Ann, a kojim upravlja tvrtka MB Kvadrat u vlasništvu Miroslava Škore i Branka Žibrata.

Naime, u sklopu tog zaključka o trampi zemljišta, s potpisom Milana Bandića, familija Žibrat je od Grada Zagreba, između ostalog, dobila i vrlo perspektivno zemljište površine 1251 metar četvorni tik do bolnice u Zajčevoj ulici. No, za razliku od Grada, koji se nikad nije upisao kao novi vlasnik razmijenjenih zemljišta, familija Žibrat bila je vrlo poduzetna. Marica Božić samo mjesec dana nakon trampe s Gradom, u veljači 2006. godine, u zemljišnim knjigama upisuje vlasništvo nad zemljištem koje će kasnije postati jedno od najpoznatijih, ali i najskupljih parkinga u gradu.

Kasnije to zemljište kupuje Hotel Zrinski, tvrtka čiji su osnivači članovi obitelji Žibrat, da bi nekoliko godina poslije u vlasničku strukturu ušla i Kim Ann Škoro, a puni krug te zanimljive veze između Grada Zagreba, zamjene zemljišta, obitelji Miroslava Škore i obitelji Branka Žibrata zatvara se lani u srpnju, kada Kim Ann Škoro postaje suvlasnica zemljišta na kojoj je parking u Zajčevoj ulici.

Naime, prije nego što će Škorina supruga Kim Ann i Žibratova kći Ivana ugasiti tvrtku Hotel Zrinski, od vlastite su firme kupile to zemljište pored bolnice Merkur.

'Grad nam je ostao dužan'

Osim tih već nekoliko puta spomenutih zemljišta uz Čulinečku cestu, prema službenim podacima iz zagrebačke gruntovnice, obitelj Žibrat ostala je u vlasništvu još triju parcela koja je sukladno ugovoru o zamjeni iz 2006. trebala predati u vlasništvo Grada Zagreba. Kako je uopće moguće da je njegova obitelj - prvo majka Marica Božić, a nakon majčine smrti supruga Zlatica - cijelo vrijeme ostala u vlasništvu parcela koje je trebala predati Gradu Zagrebu još prije 14 godina, pitali smo Branka Žibrata.

- Odlučili smo ostati u vlasništvu tih zemljišta zato što Grad Zagreb nije do kraja ispunio svoje obveze iz tog ugovora o zamjeni zemljišta iz 2006. godine. Nikada ih nisam tužio jer sam se nadao da ćemo se na kraju ipak dogovoriti. Moj odvjetnik im je poslao desetak zahtjeva za zamjenu zemljišta, za novčanu naknadu, obeštećenje, bilo kakav način ispunjavanja ugovornih obveza, ali Grad Zagreb nikada ništa nije napravio. Grad mi je prema tom ugovoru o zamjeni iz 2006. ostao dužan predati u vlasništvo zemljište površine 1191 kvadrata u VI. građevinskom području. Osim toga, zbog produžetka Čulinečke ceste i izgradnje Centralnog pročistača voda Grad mi je ostao dužan u vlasništvo predati još četiri tisuće kvadrata. A obećali su mi dati i dodatnih 3600 kvadrata… Ukupno su mi uzeli 25 tisuća kvadrata zemlje koji zajedno vrijede 2,5 milijuna eura. Za te novce mogao sam napraviti ne jedno, nego četiri parkirališta pored bolnice u Zajčevoj - rekao je za jutarnji list Branko Žibrat. Na pitanje je li Kim Ann Škoro bila svjesna da kupuje zemljište koje je trebalo odavno predati Gradu i da je zbog toga pokrenut sudski postupak, Žibrat je rekao da on ne zna ništa o tom sudskom postupku.

Obična ledina

Supružnike Kim Ann i Miroslava Škoru pitali smo jesu li prilikom kupnje zemljišta pored Čulinečke znali da obitelj Žibrat te parcele nikad nije predala Gradu sukladno ugovoru o zamjeni zemljišta temeljem kojeg su Žibratovi postali vlasnici i sada već famozne parcele pored bolnice Merkur na kojoj je parkiralište u suvlasništvu njihovih obitelji?

- O tome nemamo nikakve spoznaje. Dokumenti temeljem kojih je izvršena kupoprodaja ukazuju na to da je u vlasništvu predmetnog zemljišta gospođa Žibrat. Zemljište je kupljeno temeljem valjanog kupoprodajnog ugovora na koji je nadležna porezna uprava razrezala pripadajući porez na promet nekretnina. Taj porez je uredno plaćen. Da postoji nekakav problem, vjerojatno bi nas na to upozorili u poreznoj upravi - odgovorio nam je Škoro i dodao da se na zemljištima uz Čulinečku “ne nalazi ništa”.

- U pitanju je ledina - kaže.

Grad: 'Na dio smo se upisali, za ostalo pokrećemo pravne radnje'

U cijeloj ovoj priči Grad Zagreb nije nevin jer ne bi 2019. godine Kim Ann Škoro mogla od Zlatice Žibrat kupiti parcele uz Čulinečku cestu da se Grad odmah nakon potpisivanja ugovora 2006. upisao kao vlasnik svih zamijenjenih parcela.

- Glede upisa prava vlasništva Grada Zagreba na nekretninama koje su bile predmet prednje navedene zamjene, Grad je svoje pravo vlasništva uknjižio na dijelovima navedenih nekretnina koje su ušle u sastav Čulinečke ceste. Za preostale dijelove navedenih nekretnina koje nisu ušle u sastav ceste, Grad pokreće sve potrebne pravne radnje kako bi na istima uknjižio svoje pravo vlasništva, koje je stekao temeljem prednje navedenog Zaključka i Ugovora o zamjeni - poručili su iz Ureda za upravljanje imovinom Grada. Miroslav Škoro kaže kako ne zna ništa o tom sudskom postupku.

- Budemo li službeno obaviješteni o pokretanju bilo kakvih postupaka temeljem kojih bi ugovor o kupoprodaji postao sporan, tražit ćemo povrat novca i od prodavatelja i od porezne uprave - rekao je Škoro.

Kronologija slučaja

22. prosinca 2005.

Gradonačelnik Milan Bandić potpisuje Zaključak o zamjeni nekretnina između Grada Zagreba i Marice Božić (majke Branka Žibrata) zbog izgradnje infrastrukturnih objekata Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, produžetka Čulinečke ceste te kompostište.

19. siječnja 2006.

Na temelju toga, Grad i Marica Božić potpisuju ugovor kojim se Marica Božić obvezuje u vlasništvo Grada Zagreba predati ukupno šest zemljišnih čestica (tada su to oranice na rubu grada), a Grad se obvezuje u vlasništvo M. Božić predati nekoliko svojih parcela od kojih je najzanimljivija (i najvrednija) ona pokraj bolnice Merkur, na kojoj je danas parkiralište kojim upravlja MB Kvadrat, tvrtka u vlasništvu Miroslava Škore i Branka Žibrata.

27. studenoga 2007.

Na temelju kupoprodajnog ugovora vlasništvo nad zemljištem u Zajčevoj ulici (preko puta KB-a Merkur) u zemljišne knjige upisuje tvrtka Hotel Zrinski (čija suvlasnica, uz Žibratovu kćer Ivanu, par godina kasnije postaje Kim Ann Škoro)

19. srpnja 2019.

Prije nego što će Ivana Žibrat i Kim Ann Škoro ugasiti tvrtku Hotel Zrinski, njih dvije kao fizičke osobe kupuju od svoje tvrtke zemljište u Zajčevoj ulici površine 1251 kvadrat za 1,192 milijuna kuna. U stvarnosti nikakav novac za to zemljište nije plaćen, nego su Ivana Žibrat i Kim Ann Škoro suvlasništvo nad tom parcelom stekle “prijebojem uzajamnih tražbina” između njih osobno i njihove tvrtke Hotel Zrinski. Te transakcije ne utječu na već dobro uhodan posao naplate parkinga jer tvrtka MB Kvadrat nastavlja unajmljivati tu parcelu i upravljati parkiralištem.

14. kolovoza 2019.

Obitelj Branka Žibrata - prvo njegova majka Marica Božić, a nakon njezine smrti Brankova supruga Zlatica Žibrat - nastavlja uživati u parcelama koje su po ugovoru iz 2006. trebale prijeći u vlasništvo Grada. Lani u kolovozu Zlatica Žibrat za 30 eura po kvadratu prodaje Kim Ann Škoro idealne polovice dvaju zemljišta uz Čulinečku ulicu.

16. listopada 2019.

Kim Ann Škoro u zemljišnim knjigama upisuje suvlasništvo nad dvama zemljištima pokraj Čulinečke iako su te tri katastarske čestice (od kojih se sastoje te parcele uz Čulinečku) u cijelosti trebale biti u vlasništvu Grada Zagreba još davno - nakon što je 2006. potpisan ugovor o zamjeni zemljišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 18:27