KOMPROMIS NA POMOLU

Rasplet drame u SDP-u? I Peđa Grbin i Davor Bernardić danas će ipak popustiti oko smjene ljudi

Grbinovi oponenti koji su bili skloni Davoru Bernardiću redom govore kako neće biti nikakvih problema oko imenovanja ovih ljudi
Davor Bernardić i Peđa Grbin
 Goran Mehkek/Cropix

Za rasplet drame u SDP-u koja se dogodila u utorak kada Klub zastupnika te stranke nije prihvatio prijedlog novog predsjednika Peđe Grbina o kadrovskim promjenama, ključna su dva čina koja slijede.

Prvi je u subotu kada će se konstituirati Glavni odbor koji bi trebao potvrditi Grbinove prijedloge za predsjednika(cu) Glavnog odbora, dva potpredsjednika Glavnog odbora, za glavnog tajnika stranke, poslovnog direktora, poslovnog odbora SDP-a i Statutarne komisije stranke.

Grbinovi oponenti koji su bili skloni bivšem predsjedniku Davoru Bernardiću redom govore kako neće biti nikakvih problema oko imenovanja ovih ljudi.

Otpor u Klubu

- Jasno je da novi predsjednik stranke ima pravo postaviti svoje ljude. To mu nitko nije, niti neće osporavati - kaže jedan od njih, čime sugerira da bi glatko trebao proći Grbinov prijedlog da predsjednica Glavnog odbora postane bivša saborska zastupnica Marija Lugarić, da glavni tajnik stranke bude Vedran Babić, a da se za poslovnog direktora imenuje Igor Cigula, pročelnik za financije u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Bitniji je, međutim, drugi čin koji slijedi nakon toga, a to su promjene na čelu triju saborskih odbora koje je Klub zastupnika u utorak glatko odbio.

- Nitko nema ništa protiv toga da Peđa Grbin kao predsjednik stranke bude i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a. Problem je što Grbin s nikim nije razgovarao i obrazložio smjene na čelu saborskih odbora - kaže SDP-ov zastupnik koji nije sklon Grbinu.

Unatoč tome, naš sugovornik tvrdi da će se i taj problem riješiti. Kako, ne odgovara.

Grbin je, podsjetimo, predložio da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče bivši glavni tajnik stranke Nikša Vukas i da se na njegovo mjesto imenuje Siniša Hajdaš Dončić, da se s Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju povuče bivši predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić i imenuje Arsen Bauk, a da umjesto Renate Sabljar Dračevac na čelo Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku postavi Mirela Ahmetović.

U Klubu se tražilo zasebno glasanje za svako rješenje, ali je Grbin to odbio, pa je Klub odbio cijeli njegov kadrovski paket.

Novi predsjednik je odmah sazvao Predsjedništvo koje je suspendiralo Klub i samo odredilo da na čelu Kluba bude Grbin, a da potpredsjednici budu Glasovac, Bauk, Ahmetović i Hajdaš Dončić. Tajništvu Sabora je dostavljena odluka o promjeni u vodstvu kluba, te informacija da se povlači Poslovnik kluba.

Ostale kadrovske promjene nisu upućene u saborsku proceduru čime si je Grbin dao vremena da za njih pripremi teren u stranci. Naime, ako nakon Glavnog odbora uputi u proceduru zamjene na čelu odbora, to znači da one idu na Odbor za imenovanja, a potom se o njima glasa na sjednici Sabora. Kada bi SDP-ovi zastupnici glasali protiv toga prijedloga došlo bi do raskola u SDP-u i vjerojatno formiranja dva kluba SDP-ovaca.

Statutarna komisija

- Vjerujem da će se na Glavnom odboru napraviti kompromis. Nikome nije u interesu da opstruira predsjednika - kaže nam osoba koja također spada u Bernardićev tabor.

Ako doista u subotu bude predložena i raspravljena tema smjene Vukasa, Fabijanića i Sabljar Dračevac, to će biti prilika za pravo prebrojavanje i utvrđivanje stvarne podrške koju novi predsjednik SDP-a ima u Glavnom odboru od 103 člana. SDP-ovci nas uvjeravaju da tu Grbin ima većinsku podršku.

U taboru novog šefa SDP-a kažu da se ovih dana puno razgovara s članovima, no kako saznajemo, Grbin ipak nije razgovarao s Vukasom i Fabijanićem - ključnim Bernardićevim ljudima kojih se sada želi riješiti. Iz razgovora s više SDP-ovaca, pripadnika različitih stranačkih struja, proizlazi da bi na kraju moglo doći do kompromisa. To ne znači da će Grbin odustati od smjene na čelu saborskih odbora, ali bi mogao popustiti na nečem drugom.

- Mislim da će se u subotu sve popeglati. Ne vjerujem da će Grbin odustati od svojih kadrovskih rješenja, ali od nečega bi trebao odustati. Potrebno je pregovarati - navodi osoba sklona bivšem vodstvu, ali ne otkriva gdje bi to Grbin trebao učiniti kompromis. Moguće je da cilja na imena članova Statutarne komisije.

Prijetnje o raspuštanju Kluba zastupnika koje su dolazile od Grbinovih pristaša, kao i one da će njegovi oponenti osnovati svoj Klub u Saboru, više se ne spominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:18