SMRT TALIJANA

RASPLET PRAVOSUDNE SAGE O TOMISLAVU HORVATINČIĆU Donesena je pravomoćna presuda o 'sinkopi', ali još se ne zna kakva

 Nikša Stipaničev / Hanza Media

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru, u sastavu predsjednice Vijeća Dijane Grancarić te sudaca Marijana Bitange i Hrvoja Viskovića, jučer je donijelo odluku o “sudbini” prvostupanjske presude Tomislavu Horvatinčiću kojom je ovaj zagrebački poduzetnik oslobođen krivnje da je neizravnom namjerom prouzročio pomorsku nesreću u kojoj su živote prije sedam godina izgubili talijanski bračni par Marinella i Francisco Sanpietro.

Gubitak svijesti

Je li presuda šibenskog suda potvrđena, ukinuta ili će se Horvatinčiću ponovno suditi još nije službeno poznato, jer je presuda u petak u pisanom obliku poslana sudu u Šibeniku, tužiteljstvu i Horvatinčićevim odvjetnicima. Tek kada je oni zaprime znat će se i njezin sadržaj.

Na oslobađajuću presudu Horvatinčiću, koju je donijela sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, obrazloživši je “sinkopom”, odnosno gubitkom svijesti zbog koje je poduzetnik prouzročio nesreću, žalbu je uložilo Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužiteljica Irena Senečić ukazala je na brojne nelogičnosti u prvostupanjskoj odluci, kao i kod donošenja odlučujućih činjenica vezanih uz krivnju optuženika.

Već ukinuli presudu

Zbog teških pogrešaka u postupanju prvostupanjskog suda tužiteljstvo očekuje ukidanje presude te novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Zanimljivo je da je Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru odlučivalo i o žalbi šibenskog tužiteljstva na sudsku presudu iz studenoga 2015. godine, kada je Horvatinčić proglašen krivim i osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Vijeće je 2016. godine ukinulo presudu i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje zbog “formalnopravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12