BURA OKO UHIĆENJA U ORAŠJU

RASPRAVA O BH OPTUŽNICAMA U OTVORENOM Miljavac: 'Dobio sam upozorenje da ne prolazim ni kroz Neum. I neću, bio bi to velik izazov za mene'

Pavao Miljavac
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Pod optužbama za ratni zločin u ponedjeljak je u Orašju uhićeno deset bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koji osim državljanstva BiH imaju i hrvatsko državljanstvo. Mnogi ukazuju kako je do uhićenja došlo samo dva dana nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini.

Gostujući u emisiji Otvoreno HRT-a, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je da je predsjednik Vlade išao u službeni posjet BiH s vrlo jasnom porukom i "ta je poruka izazvala reakcije". Prema tumačenju Stiera, to je bila poruka s europskom i euroatlantskom orjentacijom s kojom se svi ne slažu. "Potpora europskom putu BiH je europska politika, a to je i hrvatska politika. Inzistirat ćemo da se provedu reforme, na način da se poštuje ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH", kazao je Stier, koji je naglasio kako će ustrajati na tome.

"Mi se nećemo dati intimidirati i nastavit ćemo s tom politikom. Tijesno surađujemo s našim saveznicima. Ima onih koji će reći da Hrvatska treba odustati od potpore tom eruopskom putu, ali u našem je interesu da se BiH pridruži europskom putu", naglasio je Stier. "Razdvajamo dvije stvari: svaki zločin treba biti kažnjen, ali manipulacija pravosuđa za postizanje političkih ciljeva, to nije u skladu s europskim standardima. Mi ćemo s našim saveznicima u EU i NATO-u djelovati u cilju ostarivanja naše politike."

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac gostujući u Otvorenom kazao je, spominjući pritom generale Kotromanovića i Krstičevića: "Mi imamo popis niza naših generala koji ne mogu ići tamo, već su za njih podignute optužnice. Za RH je po meni neprihvatljiva ta proširena zapovjedna odgovornost i udruženi zločinački poduhvat. Nametnuti tako nešto jednoj državi ne može proći. Mi smo tražili sastanke da se otvori jedno tijelo i da se pokrenu ozbiljni razgovori o tome."

"Dobio sam jedan ispis u kojem stoji da sam optužen za Bosansku Dubicu, moje ime plus 11 za ubojstvo jednog vojnika i jednog ranjenika. Ja sam bio zamjenik načelnika, bio sam šef operacija i u Bljesku i u Oluji, gdje je bilo 20.000 ljudi. Vidio sam jedan dodatni spisak na kojem je puno hrvatskih časnika. Vidjet ćemo do koje će razine to ići. Nedopustivo je da se optuži cijeli vojni vrh i da se to prenosi na cijelu naciju", kazao je general Miljavac, koji je dodao: "Mi smo praktički spasili BiH svojim operacijama."

Ministar Stier naglasio je kako je izuzetno bitno da sve institucije zajedno djeluju, i da nova vlada ima uvid. Za to je važna jedna koordinacija, a ne da svi odvojeno rade, rekao je Stier.

Bivši ministar branitelja Predrag Matić je kazao: "Mi znamo sve što se događalo u razmjeni tih dokumenata sa Srbijom, ali to je sve dječja igra u odnosu na ovo što se događa s Bosnom i Hercegovinom."

Matić je u slučaju Orašja naglasio emocionalni apekt, jer je tamo bio svijetli primjer da su se Hrvati i Bošnjaci uspjeli očuvati zajedno i zajedno su sudjelovali u brigadi, a sada su, kako je primijetio Matić, samo Hrvati istaknuti kao odgovorni za događanja.

Mi nemamo strategiju odnosa s Bosnom i Hercegovinom, trebalo bi poraditi na tome, kazao je Matić. "Bio sam ljut nakon Karamarkove vlade koja je bila eksperimantalna. Duboko sam doživio ovo što se dogodilo premijeru Plenkoviću, to je bila jedna žestoka politička pljuska. Da je svratio i popio kavu u Banja Luci, možda se ovo ne bi dogodilo", mišljenja je Matić koji je pritom prozvao tajne službe koje su, po njemu, mogle pripremiti premijera Plenkovića "da su bile sposobne".

Nino Raspudić je u emisiji rekao: "Niti jedan ozbiljan politički akter ne misli da zločine ne treba procesuirati, međutim pitanje je da li ovo tužiteljstvo u BiH to može provesti. Tu se vodi neprestana borba između srpskog i bošnjačkog faktora."

Raspudić duboko sumnja u vjerodostojnost tužiteljstva u BiH koje je optužnicu koja je došla za Badnjak na 6726 stranica potvrdilo u samo šest dana. "Tužiteljstvo BiH koristi se za političko ostvarenje neostvarenih ratnih ciljeva", zakjučio je Raspudić koji je naglasio da su optužnice "spakirane u Banja Luci".

Davor Ivo Stier pojasnio je da je nalog za uhićenje došao iz Tužiteljstva BiH, državne institucije, iako je sve pokrenuto od policije Republike Srpske.

"Hvatska zajedno s našim saveznicima, koji itekako dobro razumiju da bez Hrvatske nema ni BiH, nema ni europskog puta BiH. Jasno da je europski put ključan za Hrvate u BiH. Treba se promijeniti izborni zakon, to je europoski uvjet", kazao je Stier.

Raspudić se pak ne slaže da BiH nema bez hrvatske komponente: "Ako će se ovakva stabilizirati, bolje da se ne stabilizira". Srpska politika u BiH gleda što će biti s Rusijom, a bošnjačka gleda na Tursku, primijetio je Raspudić.

General Miljavac u emisiji je otkrio da je dobio upozorenje da dok se stvari ne riješe ne treba ići ni preko Neuma. "Mislim da za sada neću ići i nema potrebe ići. Ja nemam diplomatski imunitet i bio bi veliki izazov da ja idem u BiH", kazao je general Miljavac.

"Treba ići diplomatskim putem. Ima nekih stvari o kojima sada ne želim govoriti, a koje mogu zatresti bošnjački dio. Treba ostati na europskom putu. Mislim da glavni prolemi nastaju zbog izbora u SAD-u. Bez jake čvrste politike SAD-a stvari se ne mogu riješiti. SAD su se sada preselile malo više prema Istoku i zbog toga dolazi do ovoga. Ojačao je ruski utjecaj na Srbiju, Dodik je primljen kod Putina, tu su i zajedničke vježbe ruske i srpske vojske na granici s Hrvatskom... Treba voditi računa o tome", naglasio je general Miljavac.

Predrag Matić pozvao je da Hrvatska treba sjesti za stol, bez obzira što se događa. "Moramo i dalje pokazivati svoju dobru volju".

"U ponedjeljak je uhićen i bivši zamjenik te iste SIPE. Pa što se čekalo 20 i nešto godina? Pohvalno je da su se tamo branili Hrvati i Bošnjaci zajedno, a onda su sada uhitili samo Hrvate", upozorio je Matić.

Nino Raspudić je izjavio da je američka politika u BiH do konca 90-ih bila antihrvatska. No, kazao je, ne mora uvijek ostati takva. Raspudić smatra da Hrvatska treba zauzeti čvršće stajalište i da treba razmisliti o uvođenju univerzalne jurisdikcije.

Na to se nadovezao Stier koji je rekao da je i od strane SAD-a i pojedinih europskih država bilo "dosta krivih poteza u prošlosti".

"S našim saveznicima treba razgovarati i pokazati kakva je doista situacija u BiH", zaključio je Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:53