'ZAUSTAVLJATE REFORMU!'

RASPRAVA O OPOZIVU DIVJAK PRED PRAZNOM SABORNICOM ZAVRŠILA IZA TRI UJUTRO Plenković je u jednom trenutku nasmijao SDP-ovce, izmamio je i njihov aplauz

 
 Dragan Matić / CROPIX

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak, a o povjerenju ministrici Divjak Sabor će glasati u petak.

Divjak se tijekom jučerašnje duge rasprave u Saboru oglasila na svojoj Facebook stranici. U ponoć je objavila fotografiju gotovo prazne sabornice, uz koju je napisala da je razočarana time što se rasprava svela na politikanstvo, kao i praznom dvoranom.

'Iz poštovanja prema Saboru, izabranim zastupnicima i građanima, temeljito sam se pripremila za raspravu o mojem opozivu, ali rasprava se najvećim dijelom nažalost svodi na jeftino i sitno politikantstvo. Najveći dio vremena dvorana je prazna i to je jedan od razloga zašto građani nemaju povjerenje u politiku. Ja ću i dalje inzistirati na činjenicama i argumentima. BD', napisala je Divjak na Facebooku u ponoć.

Premjer Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan sa 13,8 na 18,6 milijardi odnosno za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj. Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

"Dobili smo tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu", rekla je i naglasila da je 90 posto roditelja izrazilo zadovoljstvo što su im djeca obuhvaćena eksperimentalnim programom obrazovanja.

Istaknula je i kako gotovo 25 postotni rast plaća u obrazovanju dosad nije zabilježen, a uvedeno je i nagrađivanje najboljih te je nagrađeno 510 nastavnika i ravnatelja, što će se nastaviti i ove godine.

Štromar: 'Divljak odlično radi'

Odgovarajući na replike i zastupnička pitanja Divjak je ocijenila kako su u igri moći pobijedili učenici, nastavnici i zaposlenici škola navodeći kako je prijedlog za iskazivanje nepovjerenja potpisao 31 zastupnika, dok ga u saborskoj raspravi brani tek njih nekoliko.

Pred kraj rasprave u sabornici je ostalo osmero zastupnika, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar poručio im je kako je Vlada podržava ministricu Divjak jer odlično radi svoj posao.

Nakon 25 godina uvedena je reforma obrazovanja i Vlada ju je odlučila provesti, učitelji su dobili veće plaće, učenici su u školama i roditelji su zadovoljni, ustvrdio je Štromar i pozvao "na glasovanje u petak s razumom" jer Divjak zaslužuje i dalje biti ministricom.

Govoreći u ime predlagatelja Sabina Glasovac (SDP) ocijenila je pak kako ministrica Divjak mora otići, jer su se učitelji i nastavnici za svoja prava morali izboriti najduljim štrajkom do sada, a učenici sada zbog nečije bahatosti i ignorancije moraju nadoknaditi izgubljene dane nastave.

"Učitelji i nastavnici bili su ponižavani i obmanjivani da bi ih se na kraju prodalo i to je jedina istina", ustvrdila je Glasovac. "Vjerojatno će vam biti izglasano povjerenje i ostati ćete ministrica pa shvatite ovo kao naše posljednje upozorenje", dodala je.

Miro Bulj najavio je kako će Most podržati oporbeni prijedlog za glasovanjem o povjerenju ministrici Divjak iako nije njegov potpisnik, jer ministrica nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Milorad Batinić (Klub HNS-a) ocijenio je pak kako je u protekle tri godine puno učinjeno u zahtjevnom resoru znanosti i obrazovanja a HNS neće podržati oporbeni prijedlog jer se radi o politikantstvu i pokušaju destabilizacije Vlade te zaustavljanju procesa u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uvjeren je "kako SDP-ovo jeftino politikantstvo neće uspjeti".

Bernardić: 'Ministrica je odgovorna za štrajk'

Ministrica je odgovorna za nikad duži štrajk u školama, odgovorna je što obrazovna reforma ne postoji, što se svela na nabavku jeftinih tableta, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, stranke čiji su prijedlog za opoziv ministrice Divjak potpisima podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida. Vlada je u cijelosti odbacila oporbeni prijedlog.

Bernardić je rekao kako projekt Škola za život nije cjelovita kurikularna reforma kako se želi prikazati, da je taj eksperimentalni projekt, prema rezultatima istraživanja koje je u suradnji sa sindikatima proveo Institut "Ivo Pilar", dobio jedva prolaznu ocjenu dovoljan (2) upravo od onih koji su je provodili.

"Tim projektom su izbačene bitne sastavnice kurikularne reforme kao što su sustavna i kvalitetna edukacija nastavnika i učitelja, promjena sustava praćenja vrjednovanja i ocjenjivanja, sustavna rješenja za darovite i učenike s teškoćama. Njime su strukovne škole obuhvaćene samo djelomično, rješenja za umjetničke škole u potpunosti su izostale, rekao je Bernardić.

Ustvrdio je i kako će ministricu braniti "licemjeri" koji su je u vrijeme štrajka prosvjetara napadali, pa spomenuo ministra Aladrovića, posebnog savjetnika premijera Radovana Fuchsa, akademika Željka Reinera, ministra Butkovića, Milana Bandića.

Bernardić je ustvrdio i kako na početku drugog polugodišta u jednoj osnovnoj školi u Vukovaru učenici još nisu dobili udžbenike te negodovao što je rasprava o opozivu krenula tek kasno u srijedu.

Iz SDP-a su podsjetili i na nepravilnosti u procesu javne nabave udžbenika i nedopuštenog dvostrukog financiranja nabave metodičkih priručnika iz fondova EU i proračuna RH, pa će se 6,4 milijuna kuna morati isplatiti iz Proračuna. Štrajk u obrazovnom sustavu je završen nakon 36 dana prihvaćanjem najvećeg dijela sindikalnih zahtjeva pri čemu se pokazalo da su su premijerovi i argumenti članova Vlade netočni i da je izgubio u igri moći i nadmetanju na štetu učenika i roditelja, stoji u obrazloženju.

Makar (HNS) Bernardiću: Vaš zahtjev je velika sramota

HNS-ovi zastupnici odbacuju SDP-ove prozivke, žestoko brane svoju ministricu.

„Vaš zahtjev za opoziv je velika sramota, zašto uporno želite zaustaviti reformu, argumenti su vam redikulozni“ poručila je Bernardiću Božica Makar.

Milorad Batinić (HNS) čudi se što je baš Bernardić uvodno raspravljao o opozivu Divjak. Očekivao sam nekoga upućenijeg, nekoga tko neće morati čitati, rekao je Batinić šefu SDP-a, poručivši mu da njegova rasprava „vrvi“ nizom neistina. Vi zapravo čitanjem šaljete djeci poruku da i dalje „bubaju“, a ne da kritički promišljaju, rekao je. Bernardića je ta opaska začudila. Ne razumijem što ste rekli, zamjerate što se čitalo neke podatke, što, upitao je Batinića.

HDZ-ov Anđelko Stričak primijetio je kako su samo 23 SDP-ova zastupnika bila spremna potpisati zahtjev za opoziv, odnosno „pamflet“, a u sabornici ga brani samo njih deset. Pet će ih biti na glasovanju u petak, procijenio je.

Milorad Batinić (HNS) istaknuo je kako su se fokusirali na sadržaj i reformu koja se provodi, a ne na jeftino politikantstvo te da ono što je izrečeno u obrazloženju prijedloga za izglasavanje nepovjerenja je upitno za žuti karton,a kamo li za crveni.

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je kako nema reforme bez suradnje s učiteljima, nastavnicima i profesorima.

Vlada je, inače, u potpunosti odbacila taj prijedlog. "U cijelosti odbacujemo sve navode iz oporbenog podneska i vezano uz dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja”, rekao je kratko premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

Plenković nasmijao SDP-ovce

U raspravu se uključio i Andrej Plenković:

- U cijelosti odbacujemo sve navode iz podneska i vezano za dio koji se odnosio na prosvjede prosvjetara, kao i sve ono što se odnosi na reformu sustava obrazovanja.

Premijer je u jednom nasmijao zastupnike, a od SDP-ovaca čak izmamio aplauz. Odgovarajući Arsenu Bauku rekao je da mu je drago što je SDP pokrenuo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Blaženki Divjak.

"Meni je drago da ste vi kao SDP pokrenuli ovu inicijativu protiv članice Vlade koja je tu u kvoti HNS-a. On će imati jedan pozitivan efekt. On će zbližiti HDZ i HNS. Je li vam to bilo u interesu?", pitao je Plenković, na što je nekoliko SDP-ovaca koji se nalaze u sabornici glasno zapljeskalo.

"Pa ja vidim da vi podržavate ovu koaliciju. To je dobro. Vidim da ste mi zapljeskali, da sam vam našao pravu mjeru", rekao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 15:16