TRAŽI OČITOVANJE

Raspudić oštro napao četvero hrvatskih eurozastupnika: ‘Skandal, sramota. Kako bi Milanović rekao - veleizdajnici‘

Raspudić je zatražio i od predsjednika SDP-a Peđe Grbina da kaže podržava li glasovanje svojih zastupnika

Nino Raspudić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Most) pozvao je u četvrtak SDP i IDS da se očituju o glasovanju četvero svojih zastupnika koji su u Europskom parlamentu podržali ukidanje jednoglasnosti u donošenju ključnih europskih odluka.

"Ovo je prvorazredan skandal i sramota, nužno je da se iz SDP-a i IDS-a oglase o glasovanju svojih zastupnika", poručio je Raspudić u saborskom govoru na slobodnu temu.

Podsjetio je da je EP tijesno izglasovao izvješće koje poziva na ukidanje jednoglasnosti u donošenju ključnih europskih odluka, a što, dodaje, iz temelja mijenja ono što se zove temeljni ugovor EU.

"Zastrašujuća je činjenica da je nekoliko hrvatskih zastupnika glasovalo za ukidanje veta, dakle direktno za smanjivanje ovlasti malih država“, rekao je Raspudić, precizirajući da se radi o SDP-ovim Biljani Borzan, Toninu Piculi i Predragu Matiću te IDS-ovu Valteru Flegi.

Kazao je i kako su, slijedeći elementarnu logiku, oni po riječima Zorana Milanovića "veleizdajnici".

Dodao je pritom da je predsjednik države u listopadu rekao da bi svatko tko podigne ruku za taj prijedlog "počinio čin veleizdaje" te mu poručio da je četvero ljudi iz stranaka koje su ga kandidirale i podržale počinilo čin veleizdaje.

Raspudić je zatražio i od predsjednika SDP-a Peđe Grbina da kaže podržava li glasovanje svojih zastupnika i hoće li ih kandidirati na slijedećim izborima za Europski parlament, kako bi nastavili takvu politiku.

Murganić: Odlučno ‘ne‘ Buljevoj narodnoj straži

Nada Murganić (HDZ) podsjetila je da je Karlovačka županija suočena s velikim priljevom migranata, ali i naglasila da se nikad nije razgovaralo o tome da se građani samoorganiziraju ili sami naoružaju.

To ne dolazi u obzir, to je protuzakonito, vrlo štetno i opasno, dakle, Buljevoj narodnoj straži, odlučno ‘ne‘, rekla je zastupnica i naglasila da su u županiji svjesni trendova, zbog čega su u prvi plan stavili sigurnost građana, ali i humani postupak prema migrantima.

Rekla je kako policiji u čuvanju državne granice treba osigurati kvalitetnije uvjete, te kako je dugoročno, u planu izgradnja stacionira za smještaj granične policije u Cetingradu.

Budući migranti za prijevoz koriste redovite autobusne i željezničke linije, potrebno je odvojiti prijevoz, posebno učenika osnovnih škola, pa je donesena odluka o nabavi dvaju kombija i zaposlenju domara koji će prevoziti učenike, istaknula je.

Napomenula je da su s Fondom za zaštitu okoliša iznađena rješenja da briga o divljim deponijima, koje stvaraju migranti ne padne na teret gradova i općina kojima migranti prolaze.

Kad je pak riječ o prenamjeni napuštene vojarne u Dugom Dolu u prihvatni centra, objasnila je kako je cilj da migranti ne budu na ulici, da im kretanje bude organizirano i kontrolirano, te da na jednom mjestu riješe administraciju kako ne bi hodali po policijskim stanicama i centrima gradova i općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:23