ZASTUPNIK MOSTA

Raspudić pohvalio predsjednika: ‘Milanovićevim potezom konačno smo nastupili kao država‘

Ne sumnja da su Plenković i Grlić Radman spremni pomoći Hrvatima u BiH, ali nisu spremni napraviti ništa čime bi se zamjerili Berlinu ili EU
Nino Raspudić
 Damjan Tadić/Cropix

Hrvatska je uspjela u završnu deklaraciju samita NATO-a ubaciti referencu na Daytonski mirovni sporazum tek nakon šest dana inzisitiranja, izjavio je u u ponedjeljak hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u nedjelju zaprijetio da neće dati suglasnost za završni dokument samita ako se u njemu ne spomene sporazum kojim se BiH definira kao država triju konstitutivnih naroda Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih građana.

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić rekao je u programu N1 kako ovo nije prvi put da se zaobilazi samo spominjanje Daytona.

“Dayton je međunarodni mirovni sporazum koji je veliko postignuće jer je okončao jedan strašan rat i Hrvatska je supotpisnik i njegov jamac. Kad se u mnogočemu mijenjao od visokih predstavnika i dokidala su se prava Hrvata, Hrvatska je stajala sa strane i provodila jednu kukavičku nepolitiku. Strahuje od svake packe i miga koji dolazi iz Berlina i iz Bruxellesa", kaže Raspudić.

'Konstitucionalni narodi su temelj BiH'

"S Milanovićevim potezom konačno smo nastupili kao država i Hrvatska je stala u zaštitu prava Hrvata u BiH. Jednostrano raskopavanje mirovnog sporazuma je zločinačka politika. Neke europske zemlje to provode, konkretno Njemačka… Konstitucionalni narodi su temelj BiH. Takvu politiku ne mogu drugačije nazvati. Očito je da je to sustavna politika. Hrvatska je već dva desetljeća bila potpuno pasivna. Što znači kad nemate stvarne predstavnike Hrvata u tijelima vlasti BiH, svjedoči situacija oko Pelješkog mosta kada se htjelo tužiti Hrvatsku i zaustaviti gradnju pa smo se našli u situaciji da Dodik ulaže veto”, komentirao je Raspudić.

Kaže da se intenzivno barem 15 godina bavi tim stvarima u javnom prostoru, a sada i u politici.

Marija Pejčinović Burić provodi antihrvatsku politiku, politiku dokidanja konstitutivnosti naroda u BiH, što je temelj Daytona, navodi Raspudić.

'Njemačka politika dominantna u EU'

Ne sumnja da su Plenković i Grlić Radman spremni pomoći Hrvatima u BiH, ali nisu spremni napraviti ništa čime bi se zamjerili Berlinu ili Europskoj uniji. “Plenkovićeva politika ne smije prijeći crtu zamjeranja onoga što trenutno gura njemačka vanjska politika koja je dominantna u EU-u”, kazao je Raspudić.

Odgovarajući na pitanje je li Most benevolentan prema Milanoviću, rekao je da će pohvaliti ono što je za pohvaliti: “Ovim potezom pokazao je da je njegova politika prema BiH konkretna… Ovaj potez bio nije bio samo u korist Hrvata, nego i mira i sigurnosti BiH u cjelini. Ako bude razloga za kritike, kudit ćemo ga.”

Rekao je da Milanovićev mandat obilježavaju dvije stvari, a prvi je pandemija: “Ovo što živimo već godinu i četiri mjeseca nije život nego je životarenje. Druga stvar je sama paradoksalnost predsjedničke figure u Hrvatskoj. S jedne strane predsjednik ima jak legitimitet jer ga izravno biraju građani, a s druge strane njegove ovlasti su vrlo ograničene.”

Ističe da se dugoročno zalaže ili za povećanje ovlasti predsjednika Republike ili za promjenu načina izbora, u smislu da se bira u parlamentu. Za sebe kaža da je skloniji ovom prvom, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 07:34