JE LI NEZAKONIT?

Raspudić: ‘Tko će biti odgovoran za blamažu HRT-a s natječajem za izbor glavnog ravnatelja?‘

To nas sada dovodi u neugodnu poziciju jer mi na Odboru za medije moramo provesti razgovore s kandidatima, kaže Raspudić
Nino Raspudić
 Damjan Tadic/Cropix

Je li natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a nezakonit - pitanje je to o kojem se u javnosti sve više raspravlja, pogotovo nakon što su neki pravni stručnjaci ustvrdili kako se mora raspisati novi natječaj jer u sadašnjem nisu poštovane odredbe Zakona o braniteljima, a iz Nadzornog odbora HRT-a tvrde kako za tim nema potrebe.

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić kazao nam je kako će na sjednici Odbora za medije u petak otvoriti pitanje zakonitosti tog natječaja, iako je na dnevnom redu Odbora još jedna "vruća tema" - rasprava o odluci Vijeća za elektroničke medije da se koncesija Stojedinice dodijeli Top radiju.

Neugodna pozicija

- Na sjednici Odbora postavit ću pitanje oko zakonitosti natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a. Naša pravna služba nedvojbeno je utvrdila da taj natječaj treba poništiti. To nas sada dovodi u neugodnu poziciju jer mi na Odboru za medije moramo provesti razgovore s kandidatima, a sada ispada da taj natječaj nije zakonit. No, poništenje natječaja nije jedini problem. Pitanje je tko je odgovoran za ovu blamažu - pravna služba HRT-a, Nadzorni odbor HRT-a ili Ministarstvo - kazao je Raspudić. Dodao je kako su natječajnu dokumentaciju dobili prije nekoliko dana, ali da na tu temu još nije zakazana sjednica Odbora za medije.

Predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević iz Reformista kazala je kako će sjednicu Odbora sazvati sljedeći tjedan te da će razgovori s kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, s obzirom na veliki broj kandidata, trajati dva dana.

Pravne službe

- Nadzorni odbor HRT-a zadužen je za raspisivanje i provedbu natječaja, a nama šalje valjane prijave, te mi vodimo intervjue s kandidatima. Kad se spominje nezakonitost natječaja, osobno ne vidim što bi odredba o braniteljima mogla promijeniti, jer se ne radi o zapošljavanju, nego o imenovanju. Važni su programi kandidata - rekla je Martinčević. Natječaj za glavnog ravnatelja komentirao je i član Odbora za medije Zlatko Hasanbegović.

- Postoji formalno-pravno pitanje o kojem se trebaju izjasniti pravne službe i struka vezano uz natječaj i postoji ključno političko pitanje - tko će biti odabranik, odnosno koga će vrhovni autoritet, predsjednik Vlade Andrej Plenković hirotonisati za novog glavnog ravnatelja HRT-a. I ta osoba će u konačnici biti izabrana bez obzira na formalno-pravne trivijale - kazao je Hasanbegović.

Na natječaj za glavnog ravnatelja prijavilo se 16 kandidata, od čega je 13 valjanih prijava, a u prisavskim i političkim krugovima već se dugo nagađa kako je favorit Robert Šveb za kojeg se, navodno, jako zalaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Neki na Prisavlju, kako smo čuli, upitnim smatraju i kandidaturu Darija Špelića za glavnog ravnatelja s obzirom na to da je član Nadzornog odbora HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:22