DRASTIČNO POVEĆANJE

Raste broj kibernetičkih napada na državne institucije: ‘Dolaze iz Rusije, evo što ih najviše zanima‘

Riječ je o napadima koji dolaze iz Rusije. Zanima ih sve vezano uz NATO i Europsku uniju, istaknuo je ravnatelj SOA-e

Daniel Markić

 Zeljko Puhovski/CROPIX

“U prvih šest mjeseci ove godine registrirano je 15 kibernetičkih državno-sponzoriranih napada na hrvatske državne institucije. Riječ je o napadima koji dolaze iz Rusije”, rekao je u utorak novinarima Daniel Markić tijekom konferencije SK@UT, koju je u Zagrebu organizirala Sigurnosno obavještajna agencija.

Markić je naglasio kako su se državno-sponzorirani napadi na Hrvatsku drastično povećali. Primjerice, tijekom cijele prošle godine bilo je 19 ovakvih napada. Markić je istaknuo kako su mete napadača u najvećoj mjeri ministarstva vanjskih poslova i obrane.

“Zanima ih sve vezano uz NATO i Europsku uniju”, istaknuo je ravnatelj SOA-e.

No to bi trebao biti samo uvod u sve veći broj kibernetičkih državno-sponzoriranih napada koji će tek uslijediti na hrvatske državne institucije. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić, tako je za sljedeću godinu najavila daleko veći broj napada, a razlog su parlamentarni i europski izbori koji će se održati u Hrvatskoj.

”Moramo se za to pripremiti”, istaknula je.

Markić je kratko komentirao i informaciju o hakiranju Hrvatskog autokluba koja je pristigla upravo tijekom konferencije.

“U našem Centru za borbu protiv kibernetičkih napada dnevno dobivamo stotinjak informacija o hakerskim napadima, a i ovaj spada među svakodnevne napade koji se događaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:03