SUKOB INTERESA

RASTROŠNI NAČELNIK SIROMAŠNE OPĆINE Turić u svom vlastitom restoranu na hranu i piće potrošio 150.000 kuna općinskog novca!

Kazna od 30 tisuća kuna odrezana mu je i zato što je sinovu obrtu prodao parcelu u poduzetničkoj zoni za 142.800 kuna
 Arhiva Jutarnji

Da nije bilo novinara, načelnik ličke općine Perušić Ivica Turić danas bi se vozio u službenom Mercedesu vrijednom oko 450.000 kuna, a da ga Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesu nije prijavio SDP-ov vijećnik Vlado Orešković, danas bi u džepu imao 30.000 kuna više.

Tom svotom Povjerenstvo ga je kaznilo jer je obrtu vlastita sina Autoprijevoznički obrt Albatros prodao parcelu u poduzetničkoj zoni Konjsko brdo za 142.800 kuna, a nešto veći iznos općinskog novca zapio je i pojeo u vlastitom restoranu Albatros, petstotinjak metara od zgrade Općine u kojoj zarađuje više od 12.000 kuna mjesečno - već drugi mandat. A to je zapravo samo početak njegovih problema jer će Povjerenstvo svoju odluku dostaviti Državnom odvjetništvu koje bi te ugovore moglo proglasiti ništetnima pa bi u tom slučaju stvari bile vraćene na početak.

Sinu parcela na rate

Iz Općine su se pokušali obraniti kako u dva navrata nisu uspjeli prodati tu parcelu, a u trećem krugu javnog natječaja načelnikov je sin bio jedini ponuđač. Josip je na kraju kupio parcelu, no iako je cijeli iznos morao uplatiti u sljedećih 14 dana, njemu je odobrena obročna otplata na šest rata te bi se plaćanje provuklo kroz cijelu iduću godinu. Otac i sin Turić tako su otišli javnom bilježniku u Gospić te potpisali i ovjerili ugovor, pružili si ruke i posao je bio obavljen. Načelnik je u ovom pravnom poslu dobio jednoglasnu podršku svih vijećnika.

Poslovni odnos Općine Perušić i restorana Albatros bio je još zanimljiviji.

Iz kartice dobavljača za poslovnog partnera ugostiteljski obrt Albatros proizlazi da je Općina Perušić tom obrtu na temelju knjigovodstvene dokumentacije u razdoblju od ožujka 2011. do kraja 2011. isplatila 40.423,40 kuna, u 2012. godini 35.298,50 kuna, u 2013. godini 31.931,50 kuna te u 2014. godini 38.553,80 kuna, utvrdilo je Povjerenstvo, dodajući k tome da je sinovljevu autoprijevozničkom obrtu za usluge isplaćeno još 1920 kuna iz općinskog proračuna.

Visoka kazna

U dva navrata se Općina oglušila specificirati o kakvom se točno poslovnom odnosu radilo između nje i dva obrta u vlasništvu Ivice, odnosno Josipa Turića, ali su ih Ličani ignorirali.

Načelniku Turiću Povjerenstvo će sjesti na plaću pa će mu se iznos kojim je kažnjen skidati u deset jednakih mjesečnih rata. Obrazlažući zašto su mu odredili tako visoku kaznu u rasponu od 2000 do 40.000 kuna, naveli su da su to učinili “jer je na sjednici Općinskog vijeća Perušića načelnik bio upozoren od pojedinih članova na moguću situaciju sukoba interesa, no unatoč tome, dužnosnik nije poduzeo primjerene radnje kojima bi svoje postupanje uskladio s obvezama koje proizlaze iz zakona”.

Ostvaren probitak

“Kao okolnost koja upućuje na opravdanost izricanja više sankcije Povjerenstvo je cijenilo i činjenicu da su počinjenim povredama zakona poslovni subjekti u vlasništvu dužnosnika i člana njegove obitelji ostvarili probitak”, navodi u obrazloženju predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:26