PROBLEMI ZA STRANKU

Rasulo u SDP-u Zagreb: Neće imati liste za 50 vijeća pa kandidate u očaju traže preko - Fejsa?!

Račan tvrdi da je zapravo pozvao ljude koji su spremni pomoći u kampanji lijepljenjem plakata ili dežuranjem na štandovima
 Darko Tomaš/Cropix

Malo više od tri tjedna prije održavanja lokalnih izbora Socijaldemokratska partija Hrvatske nalazi se u lošoj situaciji u Gradu Zagrebu, potvrdili su za Jutarnji list pripadnici dvije suprotstavljene SDP-ove grupacije - one koja je uz predsjednika stranke Peđu Grbina, kao i njihovi protivnici, uglavnom donedavno povezani s Davorom Bernardićem.

Krizu je dodatno pojačala objava rezultata istraživanja, prema kojima je biračka podrška gradonačelničkom kandidatu Jošku Klisoviću pala na manje od deset posto, a slično nizak rejting, izgleda, ima i lista SDP-a za Gradsku skupštinu.

Međutim, problemi su i u samoj bazi. Nedavno su oponenti počeli optuživati Grbina da je uništio zagrebački SDP kada je ukinuo lokalnu organizaciju uz objašnjenje da je povezana s Milanom Bandićem.

Srozava ugled

To je dovelo do toga - tvrde oponenti - da je SDP na svim dosadašnjim izborima u glavnom gradu imao liste za svih 218 vijeća mjesnih odbora, a sada izgleda da SDP neće imati listu u barem 50 vijeća. Grbina se optužuje i da je u SDP vratio Nebojšu Aleksića koji je kao SDP-ov vijećnik Mjesnog odbora navodno podržavao Bandićevu stranku i osigurao lokalnom bandićevcu da postane predsjednik Vijeća Mjesnog odbora.

Situacija je takva da nema dovoljno zainteresiranih da se popune liste jer prethodno otpisani članovi više ne žele biti na listama s nametnutim osobama, od kojih većina i nisu članovi SDP-a. "Nametnuti povjerenici prisiljeni su tražiti kandidate za liste na "javnim natječajima" po Facebooku", glasi optužba u kojoj se proziva Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a i bliski Klisovićev suradnik.

Naime, kao dokaz tvrdnji da više nitko ne želi u SDP objavljen je Račanov Facebook post gdje je napisao: "Zagreb, Mjesna organizacija Stenjevec, ogranak Malešnica - Znate ikoga tko želi podržati SDP?" Njegova je objava izazvala zlurade komentare u kojima se tvrdi kako na taj način srozava ugled SDP-a jer javno obznanjuje da su u rasulu.

"Pa ni najmanje strančice ne pozivaju tako da im se netko pridruži, a kamoli velika i ozbiljna stranka", piše u grupi SDP bez cenzure.

Lijepljenje plakata

Račanov poziv nije jedini jer je i drugi član, Dino Serdar, objavio kako i Mjesni ogranak Markuševec također traži nekoga tko podržava SDP, uz molbu da se takvi jave.

"Uvijek je vladala jagma za mjesto na izbornoj listi za mjesne ogranke jer tamošnji vijećnici odlučuju o kvartovima u kojima stanuju, recimo kako će izgledati parkovi ili gdje će se graditi parking, a još za to dobivaju i financijsku naknadu. Ako sada nema interesa, to pokazuje gdje se nalazi SDP", smatra član nekadašnjeg stranačkog vodstva.

Ivan Račan odbacuje ove optužbe i tvrdi da je zapravo pozvao ljude koji su spremni pomoći u kampanji lijepljenjem plakata ili dežuranjem na SDP-ovim štandovima. "Pripremamo se za izbore i radimo sve što možemo", kratko je odgovorio Ivan Račan.

"Više nas ljuti situacija u SDP-u nego afere HDZ-a"

Prije četiri godine SDP je s HNS-om i drugim partnerima pobijedio u Donjem gradu, Trnju, Novom Zagrebu - istok, Trešnjevki - sjever i jug te Črnomercu. Sada u to sumnjaju i članovi bliski vrhu stranke.

"Znakovito je kako neke "naše" članove, koji nas napadaju na društvenim mrežama, više ljuti situacija u SDP-u, nego afere HDZ-a ili Bandićevih nasljednika, drži pripadnik vodećih struktura SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:42