PIĆE ZA MLADIĆE

Rat Cedevite i Lerovite za vojnike u Afganistanu i Golanskoj visoravni

MORH je namjeravao sklopiti ugovor s Atlantic grupom o nabavi Cedevite, ali se Podravka, koja proizvodi Lerovitu, žalila
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Borbena i fizička sprema hrvatskih vojnika u Afganistanu i na Golanskoj visoravni mogla bi doći u pitanje jer bi umjesto željenog instant pića Cedevite mogli dobiti Lerovitu.

Ministarstvo obrane nedavno je u Narodnim novinama objavilo oglas o namjeri sklapanja ugovora s tvrtkom Atlantic grupom o nabavi Cedevite u vrijednosti od 94.000 kuna. Nakon objavljenog oglasa, prema Zakonu o javnoj nabavi, žalbu je 14. travnja uložila tvrtka Podravka koja proizvodi instant napitak Lerovita. Prema važećem Zakonu, nakon uložene žalbe Ministarstvo obrane je dužno provesti javno nadmetanje za nabavu te robe.

Predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković rekao je da su žalbu podnijeli jer smatraju da je MORH za ovu nabavu trebao objaviti javni natječaj. Podravka se do sada s Lerovitom nije javljala na vojne natječaje, ali je Vitković uvjeren da će sa svojim proizvodom u potpunosti zadovoljiti potrebe vojnika u misijama.

A što vojnici žele?

U Ministarstvu obrane tvrde da nisu imali namjeru protežirati Atlantic grupu i njihov proizvoda, nego su u njegovu nabavu krenuli zbog želje vojnika koji se nalaze u vojnim misijama.

Naime, tvrdi se da su iz zapovjedništava misija u Afganistanu i na Golanskoj visoravni u Glavni stožer u Zagreb stigli dopisi u kojima vojnici izričito traže Cedevitu. Vojnici tvrde da Cedevita ima specifična nutritivna i organoleptička svojstva koja im izuzetno odgovaraju.

Tržišno natjecanje

Osim toga, pozitivnim se smatra način pakiranja, skladištenja i transporta u inozemstvo za koji proizvod mora imati izvozni certifikat, koji u pravilu izdaje sam proizvođač.

U Podravki očito smatraju da su ovakvim postupkom Ministarstva obrane zakinuti u tržišnom natjecanju te da sa svojom Lerovitom mogu zadovoljiti potrebe i želje hrvatskih vojnika, a u konačnici se na taj način s proizvodom probiti i na strano tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:36