OBRAČUN ZBOG VELIKE AFERE U ZDRAVSTVU

Rat dvojice moćnih HDZ-ovaca: Hebrang i Milinović u sukobu zbog afere Medikol!

Otkrivamo pozadinu velikog skandala koji potresa naše zdravstvo: dva moćna HDZ-ovca u ozbiljnom sukobu zbog afere Medikol

ZAGREB - Afera oko privatne poliklinike Medikol, na mnogo načina, i politički je sukob dvojice jakih HDZ-ovaca: bivšeg ministra zdravstva Andrije Hebranga i sadašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića. Upravo je Hebrang, još prekjučer navečer u medijima pokrenuo pitanje suspektnog poslovanja Medikola i njihova monopolističkog položaja na tržištu.

Hebrangov istup bio je, optužujući, šokantan i prvi je od HDZ-ovih političara koji se odlučio progovoriti o aferi Medikol i toj tvrtki za koju se smatra da je vrlo bliska stranci na vlasti.

Sukob radikala

I premda u istupu nije bio izravnih referenci oko ministra Milinovića, jasno se moglo iščitati da Hebrang implicira kako ta tvrtka uživa posebnu zaštitu sustava na čijem je čelu njegov stranački kolega.

Milinović, zasad, nije reagirao. Dao je nekoliko načelnih izjava u kojima je, zapravo, minimalizirao aferu. Dodao je i da ništa ne zna o istrazi USKOK-a. Hebrangu se jučer pridružio i Večeslav Bergman, njegov kum.

Bergman, kojega je s čela Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje smijenio baš Milinović, objasnio je da je baš on držao pod kontrolom broj ugovorenih pregleda na 4500 godišnje. A nakon njegove smjene, koju je proveo Milinović, stvari su eskalirale. Bivši šef HZZO-a, ako ga dobro razumijemo, jasno implicira da ministar Milinović ima veze s milijunskim zaradama privatne klinike.

Hebrang i Milinović, iako pripadaju istom, radikalnijem, krilu HDZ-a, imali su dosta sukoba. “Obojica imaju velikih ambicija, bave se istim poslom, i prirodno je očekivati sukobe”, objašnjava jedan od sugovornika Jutarnjeg. No, afera Medikol, očito, ima potencijal velikog skandala.

Upućeni u odnose Hebranga i Milinovića tvrde i to da “Hebrang, kao siva eminencija zdravstvenog sustava, ima dovoljno utjecaja i moći da osigura privilegirani položaj za Medikol”. Sve ovo što sada Andrija Hebrang radi, tvrdi isti izvor, zapravo je, bježanje od vlastite odgovornosti u aferi Medikol i pokušaj slabljenja Milinovićeve pozicije kod Kosor. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da Milinović ima velike stranačke ambicije. Hebrang i Milinović, tvrdi mnogi, ušli su u ozbiljni politički rat.

Istraga USKOK-a

Istodobno, USKOK nastavlja istragu. Saslušani su neki svjedoci, prikuplja se dokumentacija, pogotova ona koja se odnosi na poslovanje Medikola i HZZO-a.

Jedan od stručnjaka čiji je iskaz USKOK već uzeo u sklopu istrage, slikovito je opisao kako se brojke ne poklapaju. Ako je HZZO odobrio da se na modernom PET/CT uređaju Medikola samo u Zagrebu godišnje obradi 4500 pacijenata, to bi značilo da obrađuju 18 pacijenata na dan.

To nije moguće jer je svugdje drugdje, prema iskazu tog stručnjaka, prosjek 6-7 pacijenata na dan. Čak i ako je točna informacija iz Medikola - da su u 2010. na tri PET/CT skenera u Zagrebu, Splitu i Rijeci obradili 6000, a ne 9000 pacijenata, koliko im je dopuštao HZZO - to je iznad prosjeka pacijenata koji se dnevno mogu pregledati.

USKOK vodi istragu zbog sumnji da su odgovorne osobe Ministarstva zdravstva i HZZO-a pogodovale Medikolu te zbog sumnji da je broj pacijenata upućivanih na dijagnostiku PET/CT uređajem umjetno napuhavan kako bi Medikolov račun HZZO-u bio što veći.

Broj pregleda

Po jednom pregledu Medikol je dobivao oko 9000 kuna. U austrijskim klinikama taj pregled stoji 1100 eura.

Ugovor Medikola i HZZO-a u 2010. je nerealno narastao do 9000 pregleda u Zagrebu, Splitu i Rijeci (a još 2000 pregleda u Osijeku u procesu je ugovaranja). Smjernice za upotrebu PET/CT uređaja u Engleskoj govore o tisuću pregleda na milijun stanovnika. Prema tome, u Hrvatskoj bi trebalo biti odobreno oko 4400 pregleda godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:11