UKRAJINSKI IT-JEVCI

Rat ih je zatekao u Poljskoj, na putu prema Jadranu gdje su htjeli kupiti jahtu: ‘Želimo raditi u Hrvatskoj‘

Vladimir je 44-godišnji programer, a njegova supruga Olga je dizajnerica. Prije rata htjeli su sve prodati i putovati

Olga Rudkovska i Vladimir Kotov, fotografija je s njihovog ranijeg izleta u Split

 Privatna Arhiva

Trebala je to za Olgu i Vladimira biti lijepa priča o novom početku, a sada sa strepnjom i strahom iz Splita, u koji su stigli prije nekoliko dana, gledaju prema Ukrajini i Kijevu u kojem su im ostali prijatelji, obitelj i pas.

Ovaj 44-godišnji programer i njegova 31-godišnja supruga dizajnerica iz Kijeva uoči početka ruskog napada na Ukrajinu isplanirali su životnu prekretnicu: odlučili su u prodaju staviti kuću u kojoj su živjeli u Kijevu te za taj novac kupiti jahtu na kojoj bi živjeli i kojom bi putovali.

"Prije nego što je počeo rat odlučili smo iz temelja promijeniti svoje živote. Oboje smo freelanceri, kreativni ljudi, volimo jogu i putovanja. Nakon što smo kuću stavili u prodaju, odlučili smo krenuti za Hrvatsku kako bismo razgledali jahte, kupili plovilo te upisali školu jedrenja. No, baš nakon što smo prešli granicu i stigli u Poljsku, počeo je rat", priča Olga Rudkovska za Jutarnji.

Četiri tisuće izbjeglica

Tu su svoj pothvat odlučili malo usporiti te su se nekoliko dana zadržali u Poljskoj, vjerujući da će im se uspjeti pridružiti članovi obitelji za koje su se nadali da će se izvući iz ratom zahvaćene države. "No, nitko nije uspio izaći iz zemlje, ne znam je li zbog oklijevanja ili prilika. Produžili smo stoga za Hrvatsku kako bismo ovdje potražili neki posao te pokušali nekako pomoći obitelji i prijateljima", kaže mi Olga koja je sa suprugom trenutačno u Splitu.

Ovaj bračni par samo je dio izbjegle ukrajinske populacije koja posljednjih tjedana napušta svoju domovinu u potrazi za nekim sigurnijim mjestom. Prema dosadašnjim procjenama, Ukrajinu je napustilo oko 2,3 milijuna ljudi, od kojih je u Hrvatsku zasad stiglo njih oko četiri tisuće. Mnogima od njih djelatnici Hrvatskog Crvenog križa, ako izraze želju da bi ovdje ostali, pokušavaju nekako pomoći da nađu posao, a kad su u pitanju IT radnici, u proces se uključuje i Udruga digitalnih nomada Hrvatske na čelu s Nizozemcem Janom de Jongom koji nas je i spojio s Olgom i Vladimirom. Iako udruga okuplja isključivo digitalne nomade - dakle, osobe koje imaju regulirani status nomada te žive i borave u Hrvatskoj, ali rade izvan zemlje, de Jong svojim vezama pokušava pomoći svim ukrajinskim IT radnicima koji bi voljeli ostati u našoj zemlji, bilo da traže posao u Hrvatskoj ili žele iz Hrvatske raditi za neko strano tržište.

Ukrajina s 2500 IT tvrtki

"Ukrajina ima više od 2500 registriranih IT kompanija s nekoliko stotina tisuća IT radnika. Mnogi od njih bit će zainteresirani pronaći sigurnu zemlju u kojoj bi živjeli i radili. Našoj udruzi već je pristupilo nekoliko ukrajinskih IT-jevaca koji traže posao, a javile su nam se i kompanije koje traže radnike pa ih pokušavamo povezati", priča de Jong.

U Hrvatskoj postoji opcija za obje vrste angažmana takvih radnika: mogu se zaposliti u domaćim kompanijama koje traže radnu snagu, a moguće je i da dobiju status digitalnih nomada koji im se omogućava u slučaju kad žive i obitavaju u RH, ali rade za tehnološku tvrtku izvan zemlje. Zahvaljujući propisima i regulaciji koju je donijela RH, osobe u statusu digitalnih nomada oslobođene su plaćanja poreza po osnovi na temelju koje su dobili status. Te su olakšice, sudeći prema statistici MUP-a, i prije rata bile privlačne IT radnicima iz Ukrajine jer su upravo Ukrajinci treći državljani po učestalosti izdavanja "digitalne vize".

Žele plaćati porez

Olga i Vladimir nisu u statusu digitalnih nomada, kao što ne žele u RH živjeti kao izbjeglice. "Volimo i Hrvatsku i Hrvate i voljeli bismo ostati ovdje kao aktivni građani. Želimo raditi, boraviti u zemlji legalno i plaćati porez. Da, IT tržište je internacionalno, ali ako bismo mogli biti dio IT tržišta unutar zemlje, rado bismo to napravili", kaže Olga.

Ona je specijalizirana za ilustriranje dječjih knjiga i slikovnica, a Vladimir najviše se bavi startupima. Pitamo ih i kakav je njihov pogled na rat u Ukrajini. "Ruski napad na Ukrajinu traje već osam godina, a 24. veljače ušao je u najtežu fazu. Rado bismo da brzo bude gotov, ali zasad ne vidimo da se to događa", kaže nam Olga. U međuvremenu ostaju u Hrvatskoj, a za našu bi zemlju najbolje bilo da njihovu stručnost iskoristi.

20 Ukrajinaca s digitalnom vizom u RH

Među državljanima koji u Hrvatskoj imaju "digitalne vize" na prvome su mjestu Amerikanci - njih 69 koliko ih trenutačno boravi u Hrvatskoj, slijede potom 24 Britanaca, Ukrajinaca i Rusa je 20 odnosno 19, a dozvole je dobilo i 13 Kanađana. Prema statistici Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj trenutačno boravi 212 digitalnih nomada, ali ta brojka nije reprezentativna jer se odnosi isključivo na nomade iz trećih zemalja za koje je potrebna dozvola za rad dok onih koji su u Hrvatsku stigli iz zemalja Europske unije, kojih je mnogo više, uopće nema u statistici. "Mjesečno u Hrvatskoj boravi oko dvije tisuće nomada, a mnogi se ne zadržavaju dulje od tri mjeseca", kaže Jan de Jong iz Udruge digitalnih nomada Hrvatske koji upozorava kako Hrvatska može imati velike koristi od digitalnih nomada jer oni mogu pomoći sprečavanju odljeva mozgova, ali doprinose i ekonomski s obzirom na činjenicu da novac troše unutar zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:40