SUKOB GRAĐEVINSKIH KOMPANIJA

Rat Ingre i IGH zbog dvorane u Kataru

Institut IGH i Ingra ponovno su zaratili zbog rukometne dvorane, ovaj put u dalekom Kataru, gdje se bore za komadić ulagačkog kolača. Kako doznaje Jutarnji list, IGH-ov posao u Dohi, gradnja 100 milijuna eura vrijedne rukometne dvorane, više i nije tako siguran kao što se pretpostavljalo prije samo dva mjeseca. Tom su se informacijom požurili pohvaliti i u Ingri.

- Neslužbeno smo saznali da su katarski investitori zainteresirani za naš projekt Arene Zagreb. Bila bi to izvrsna vijest za Ingru, koja je već 40 godina prisutna na Bliskom istoku. Vjerujemo da bi naše veliko iskustvo u gradnji kompliciranih objekata uvelike pridonijelo gradnji rukometnih objekata u Dohi - izjavili su u Ingri.

Iako je IGH-ov projekt imao snažnu potporu hrvatske izvršne vlasti, katarski investitori, a to su glavni upravljači te naftom bogate državice, još ga procjenjuju. Otto Barić, glavni projektant dvorane koju je IGH ponudio Kataru, tvrdi da se prošli tjedan vratio iz Dohe te da mu tamo nitko nije rekao da su ulagači odustali od projekta ili da su njime nezadovoljni.

Još nitko nije odustao

- Tomislav Bošnjak, hrvatski ambasador u Kataru, prije manje od dva tjedna predao je naš projekt emiru Al-Thaniju i njegovu prestolonasljedniku. Znam samo da je projekt još u fazi evaluacije i da ćemo saznati što su odlučili tek krajem siječnja, kad završi Svjetsko rukometno prvenstvo u Španjolskoj - kaže Barić, koji je kao autor projekta u konzorciju IGH i Tehnike, u koji bi se moglo uključiti i Zagorje Tehnobeton. Njima će se pridružiti i slovenski Elan, kojem će se ponuditi opremanje dvorane sportskom opremom.

U borbi za petrodolare ne treba zanemariti ni činjenicu da je predsjednik Ingrina nadzornog odbora bivši predsjednik Stjepan Mesić. U delegaciji koja je s Mesićem 2009. putovala u Katar bili su i čelni ljudi Ingre, koji su predstvili svoj projekt.

Različiti rokovi i cijene

Osim što se projekti IGH i Ingre razlikuju u cijeni, ne podudaraju se ni u rokovima gradnje. IGH-ova bi se dvorana, po principu ključ u ruke, trebala završiti u 22 mjeseca, a Ingrina u 20 mjeseci od početka gradnje.

Rat koji vode Ingra i IGH mogao bi završiti bez pobjednika jer dvorana koju Katarci grade zapravo nije nužna za održavanje Svjetskog prvenstva. Katarci već imaju dvorane za to, a IGH-ov i Ingrin projekt predviđaju i gradnju rukometnog doma, i upravo je to ono što je najviše privuklo tamošnje ulagače.

‘Igre’ oko dvorane

Odnosi IGH i Ingre već su dugo narušeni, a još više su se pogoršali kada je IGH kao vršitelj nadzora nad gradnjom Arene Zagreb procijenio da krov ne može izdržati velika opterećenja, zbog čega je primopredaja dvorane kasnila i razbjesnila Ingru.

I Ingru i IGH, danas oboje na rubu egzistencije, trzavice bi u konačnici mogle skupo stajati jer bi investitor mogao zaključiti da se ne isplati ulaziti u ring dviju kompanija i odustati od dvorane koja nije nužna za SP.

- Cijela je priča krivo postavljena. ‘Igre’ oko dvorane mogle bi završiti tako da u Dohi nitko neće ništa graditi - pribojava se Otto Barić.

Put u Dohu utrli im Čačić i Josipović

IGH je upravo preko projektnog ureda Otta Barića u Dohi iskoračio prema katarskim investitorima, a snažnu političku podršku za projekt dobio je kad je u studenome prošle godine delegacija predvođena predsjednikom Josipovićem i Radimirom Čačićem otputovala u Katar na razgovore o gospodarskoj suradnji. Na tim se razgovorima katarskim predstavnicima nudila i gradnja rukometne dvorane za Svjetsko prvenstvo 2015. godine u Dohi. Katarci su pristali razmotriti projekt IGH, u čiju se potporu aktivno uključio i MVP. Razgovore je vodio Radimir Čačić, koji je na povratku iz Dohe doznao za osudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:31