FAMOZNA COSTABELLA

RAT MOSTA I SDP-A 'Milanović catering nije koristio, kuhala mu je supruga Sanja'

SDP-ovci su ogorčeni jer je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odlučio otvoriti arhivu računa reprezentacije od 2009. do 2016. godine
 Goran Mehkek / CROPIX

- Obitelj Milanović, kad je boravila u vili Costabelli, nije naručivala hranu već je gospođa Sanja kuhala - tvrde u SDP-u neslužbeno odgovarajući na napade iz Mosta te dodaju da se Milanovićev trošak odnosio samo na službene sastanke.

Poručuju da on nikada nije koristio usluge cateringa te da je supruga Sanja kupovala hranu i kuhala. Trošak cateringa u njihovu mandatu, koji se penje na 742.000 kuna, odnosi se, tvrde u SDP-u, na strane delegacije, kao i na službene sastanke tadašnjih članova Vlade s premijerom. Očito je da SDP-ovci ogorčeni jer je ministar Vlaho Orepić iz Mosta odlučio otvoriti arhivu računa reprezentacije od 2009. pa do 2016. godine.

Burno u AKD-u

Iz SDP-a prozivaju Most da im “cure” povjerljivi dokumenti kako bi se prikrilo da je Orešković u vilu poslao obitelj na 32 dana te na catering potrošio 122.000 kuna. Jer nakon što je to otkriveno, u Mostu je nastala drama. Naš izvor iz MUP-a blizak Mostu priznaje da im to nije trebalo, ali smatra da svatko odgovara za sebe, “barem je pristao to sam platiti”, kaže, ali također dodaje da ne vidi načina na koji će to izvesti, ali isto tako drži da ne treba amnestirati ni prošle premijere i ministre koji su vilu koristili kako im se prohtjelo. Naš izvor ide toliko daleko da smatra da treba objaviti sve troškove, a također komentira da ne vidi razloga zašto MUP uopće ima vilu na upravljanje jer, smatra, to nije u opisu njihova posla. Naš drugi izvor, također upućen u događaje u MUP-u iz vremena ministra Ostojića, potvrdio nam je navode da se koristila za razna druženja, ne samo službena, ali isto tako kaže da su u njoj odsjedale strane delegacije. U SDP-u se pitaju i odakle MUP-u podaci o troškovima iz 2009. (jer je poseban račun u AKD-u za vilu otvoren tek 2012.), te poručuju kako to da nisu objavili podatke iz ranijih godina kad su bivši ministri, tvrde, imali teretanu koja je poslije dana specijalnoj policiji. Bivša uprava državne Agencije za komercijalnu djelatnost d.o.o. (skraćeno AKD) željela je vilu davati u najam. Od novca zarađenog na najmu AKD je imao namjeru financirati troškove vile, međutim, promjenom vlasti s tim se stalo. Na scenu je stupio Mostov ministar, a u AKD-u je nastao rat: ubrzo je Skupština društva smijenila dotadašnju direktoricu imenovanu 2014., a na mjesto prokuristice dovedena je njezina dojučerašnja kolegica te se i pravnica AKD-a, navodno, “prebacila” mostovcima.

Zaustavili isplate

Osoba u AKD-u zadužena za upravljanje Costabellom stala je uz bivšu direktoricu AKD-a te su se njih dvije ovih dana povukle na bolovanje, smatrajući da su Most i SDP poveli političku borbu preko njihovih leđa, odnosno AKD-a, a u medijima su se počeli pojavljivati dokumenti i priče u kojima ih se proziva. U međuvremenu je u AKD ušla krim policija koja navodno istražuje angažiranje odvjetnika od strane bivše uprave, koja sve te optužbe odbacuje. Iz izvora u MUP-u bliskog Mostu doznajemo da su se iznenadili kad su uvidjeli što se sve u Agenciji radilo. Smatraju da ne može standard plaća, naknada i rada u AKD-u biti toliko viši od onog u MUP-u, jer drže da su i oni dio sustava, a tvrde da se dosad ta agencija koristila za uhljebljivanje. Zaustavili su odmah razne isplate te počeli propitivati zašto se odvjetnika Vladimira Terešaka plaćalo 1300 kuna po satu, te su zaustavili i isplate pozajmica od strane AKD-a prema AKD Zaštiti, tvrtki u njihovu vlasništvu koja posluje kao gubitaš. Mostovci su počeli promišljati restrukturiranje na način da se jedan dio tvrtke privatizira, a da se drugi dio prebaci u novu zaštitarsku tvrtku u kojoj bi suvlasnici bili AKD i Hrvatska narodna banka, a namjena te tvrtke bila bi isključivo zaštita HNB-a. Tu su nam informaciju neslužbeno potvrdili i u HNB-u.

Prodaja nekretnina

Međutim, novi čelnici MUP-a zaustavili su u AKD-u i neke druge projekte pa je netrpeljivost između uprave iz vremena Ostojića te novih mostovaca na čelu MUP-a samo rasla. Iz SDP-a neslužbeno otkrivaju kako ministar Orepić ima planove za AKD te da sada pritišće članove Nadzornog odbora da imenuju privremenu upravu, iako to samo Vlada može napraviti, a ona je u ostavci i ne bi smjela kadrovirati. Orepić navodno, doznajemo, Upravu želi proširiti na dva do tri člana te krenuti u novu sistematizaciju. Izvori iz SDP-a napominju da je očita namjera da se dijelovi tvrtke, poput AKD Zaštite, prodaju, a da je za osobu koja to treba provesti izabran Tomislav Filipović koji je imenovan članom Uprave AKD Zaštite, te da je istodobno povezan sa sedam tvrtki od kojih se neke bave sličnim poslovima kojima bi se trebao baviti u AKD-u, a riječ je o prodaji nekretnina.

Gdje se odmaraju najvažniji svjetski čelnici: Merkel ljetuje u seocima Tirola, a švedski premijer u svojoj kućici

Titova rezidencija na Brijunima, Bakarićeva vila na Hvaru, vila Costabella na opatijskoj rivijeri samo su neke od državnih rezidencija koje su koristili hrvatski predsjednici i premijeri, njihove obitelji, ali i njihovi inozemni gosti: premijeri, šefovi država i ministri. Jasno razgraničenje tko što plaća također je dio tog imidža pa je tako nejasno kako će sada premijer Orešković razgraničiti fakture jer ne znamo je li unaprijed odredio tko što plaća. Kao što bismo trebali znati je li ljetovanje za sebe i obitelj plaćao i Zoran Milanović te članovi Vlade koji su ljetovali u državnim rezidencijama.

⦁ HRVATSKA - Predsjednik Franjo Tuđman ljetovao je na Brijunima, a skrivene od očiju javnosti njegova supruga Ankica i kći Nevenka koristile su MUP-ovu vilu Costabella. Stjepan Mesić odmarao se u bivšoj Bakarićevoj vili na Hvaru, koju je, kao i Costabellu, koristio i Zoran Milanović. Ivo Sanader ljetovao je u vili Brijunki, Jadranka Kosor ljetovala je na Bolu na Braču, a bivši predsjednik Ivo Josipović u vikendici u Baškoj Vodi. Kolinda Grabar-Kitarović prošle je godine bila na godišnjem u SAD-u.

⦁ TURSKA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izabrao je hotelski smještaj, a upravo njegov godišnji pučisti su izabrali za početak državnog udara.

⦁ SAD - Prošlogodišnji godišnji odmor američki predsjednik Barack Obama proveo je u Martha’s Vineyardu u državi Masachusetts.

⦁ RUSIJA - Predsjednik Vladimir Putin, uz državnu daču u okolici Moskve, godišnji odmor često koristi za pokazivanje tjelesne spreme pa tako roni, vozi motor...

⦁ NJEMAČKA - Kancelarka Angela Merkel sa suprugom Joachimom Sauerom (61) ljetuje u seocima južnog Tirola u privatnom smještaju.

⦁ VELIKA BRITANIJA - Theresa May, nova britanska premijerka, nedavno je izjavila da najradije ljetuje u Velikoj Britaniji iako ponekad voli otići na hiking u Alpe. David Cameron običavao je s obitelji ljetovati u Španjolskoj i Portugalu i letio je niskobudžetnim kompanijama.

⦁ FRANCUSKA - Predsjednik François Hollande bio je prošle godine negdje u južnoj Francuskoj na tajnovitom odmoru s pratiteljicom.

⦁ ŠVEDSKA - Bivši premijer Carl Bildt često je godišnji odmor provodio na Korčuli, gdje ima vlastitu kuću.

⦁ ITALIJA - Talijanski premijer Matteo Renzi s obitelji je tjedan dana bio na moru, a tjedan u planinama na vlastiti trošak. Za putovanja po Italiji, pa i na godišnjem, Renzi preferira vožnju vlakom.

⦁ SVETA STOLICA - Castel Gandolfo tradicionalno je ljetovalište poglavara Katoličke crkve, ali papa Franjo još nije ljetovao u njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:18