NASTAVAK PREPIRKE

Rat priopćenjima: S Pantovčaka tvrde da ministar Banožić laže, ekspresno stigao odgovor

Ured predsjednika oglasio se priopćenjem u kojem dodatno pojašnjavaju slučaj brigadira HV-a
Zoran Milanović
 Ivana Nobilo/Cropix

Ured predsjednika Zorana Milanovića oglasio se u četvrtak poslijepodne priopćenjem u kojem dodatno pojašnjavaju slučaj umirovljenja brigadira Elvisa Burčula. S Pantovčaka tvrde da ministar obrane Mario Banožić laže, a svoju tvrdnju obrazlažu u tri točke.

Priopćenje Ured predsjednika koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić prenosimo u cijelosti.

"Ministar obrane Mario Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e. Umjesto da objasni javnosti zašto je jednog uzornog, odlikovanog i najbolje ocijenjenog časnika HV-a preko noći potjerao iz vojske, ministar Banožić iznosi sljedeće laži:

1. Ministar tvrdi kako je u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ-e, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021. godine. Ministar obrane laže. Ministar je pisani prijedlog načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja dobio 11. listopada 2021. godine. (Isti dostavljamo u prilogu.)

image
Prijedlog načelnika Glavnog stožera
Ured Predsjednika

2. Ministar laže kad tvrdi kako je za prijedlog prvi put čuo od savjetnika Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, što nije istina. Savjetnik Lozančić je ministra došao pitati zašto ne želi odgovoriti na prijedlog da se brigadiru Burčulu produži mandat do kraja godine. Još jednom napominjemo kako su isto učinili dužnosnici Ureda PRH koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH.

3. Ministar laže kad govori o tome kada je donesen zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen. Taj zakon je donesen 1999. godine i do danas je na snazi. Bez obzira otkad je zakon na snazi, ni jedan zakon ne daje jednom ministru ovlasti da šikanira vojnike, dočasnike i časnike po svojim političkim i osobnim kriterijima te ih preko noći tjera iz pobjedničke Hrvatske vojske. Žalosno je da Ministar obrane ne poznaje zakone i da do danas hrvatskoj javnosti nije objasnio zašto je jednog uzornog časnika preko noći potjerao iz Hrvatske vojske.

O količini laži koje iznosi ministar obrane govori i njegova tvrdnja da je brigadir Burčul mogao biti zapovjednik još godinu dana: naime, ne samo da nije želio da brigadir Burčul ostane zapovjednik još godinu dana, već nije želio da ostane na toj dužnosti ni dva i pol mjeseca, pa ga je odmah 20. listopada prijevremeno umirovio.

Ministar obrane i Vlada Republike Hrvatske izvršili su grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga Republike i Predsjednik Republike neće dopustiti da se na ovakav način postupa s vojnicima, dočasnicima i časnicima Hrvatske vojske. Ured Predsjednika, kao ni javnost, do danas nisu dobili odgovore zbog čega je brigadir Burčul umirovljen i pozivamo ministra da prestane lagati i da napokon kaže istinu o smjeni brigadira", stoji u priopćenju.

Milanović: 'Ako ne povučete tu odluku, počet ću s blokadom svega!'

Milanović je još jučer putem priopćenja oštro napao Banožića, a ranije danas je i otvoreno zaprijetio premijeru Andreju Plenkoviću.

- Ako Banožić ne povuče tu odluku, počet ću sve blokirati! Taj čovjek će biti vraćen u službu. Obuzdaj, skrbniče, svog jarana - rekao je Milanović, koji je danas bio na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu.

Milanović je ustvrdio da je ministar Banožić nekolicini njegovih suradnika u neformalnoj prilici rekao da vojnog brigadira Elvisa Burčula "ne želi više vidjeti".

- Motiv za umirovljenje je osobna osveta. Njegovo umirovljenje treba obrazložiti, a ne da se netko iskaljuje na tom čovjeku. Za (Elvisa Burčula) do jučer nitko nije čuo. To je čovjek s vojnim putem. Vojničina. Pusti ga da ode u mirovinu kao čovjek - ustvrdio je Milanović.

- Netko svjesno izaziva nered. Dok sam meta samo ja - tu sam. Ali kad krenu dirati u vojnike, dekorirane vojnike, vojnike koji se direktno tiču mene. Radi se o postrojbi koja osigurava mene i ministar si dopusti da tu osobu šikanira. Točno se zna što se događa, nemojte to raditi, to je jadno. Koji je razlog da se ponižava jednog brigadira Hrvatske vojske, kakva je to poruka, to je poruka HDZ će vam krojiti karte - dodao je predsjednik.

- Premijer se pravi da se ništa ne događa, a sve se zna, obavještavali su ga. Iz nekoliko je pravaca je zasut informacijama. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog časnika - rekao je Milanović te dodao da će u petak tražiti da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama. - Imamo stanje na koje se upozorava, dopisi kruže, ali ništa se ne poduzima - dodao je predsjednik.

- Ovdje se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiću. Banožić je politički beskućnik - rekao je Milanović.

Predsjednik je tijekom obraćanja medijima više puta konstatirao da će odgovoriti na, kako je rekao, iskaljivanje na vojnom brigadiru Burčulu.

- Predsjednik je vrhovni zapovjednik, ministar to nije. Ministar ima velike ovlasti. Može upravljati ljudskim sudbinama. Tko uzburka njegov osjećaj važnosti, može mu se zamjeriti. Ovo što se događa je nemoralna teška zloupotreba zakonske ovlasti - rekao je Milanović te dodao da se u Vladi na poziciji državnoj tajnika nalazi aktivni general: "To da se riješi odmah, da ne bih ja morao rješavati."

- Hoćete sad da napravim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti - rekao je Milanović te dodao: "Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u mirovinu dostojanstveno. Brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u mirovinu."

Milanović je upitan misli li da je ovo premijerova osveta za Vrhovni sud. - Moguće - rekao je predsjednik.

Ministarstvo obrane: 'Tvrdnje iz Ureda predsjednika su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne'

Ubrzo nakon priopćenja s Pantovčaka, na isti način su se oglasili i iz Ministarstva obrane. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Akt koji je objavio Ured PRH od načelnika Glavnog stožera OSRH admirala Roberta Hranja je datiran s danom 11. listopada 2021., ali nije ga toga dana zaprimio Kabinet ministra nego onako kako je rekao u svojoj izjavi ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera OSRH bio je upoznat sa stavom ministra obrane o predloženom imenovanju kao što je ministar javno komunicirao.

Glavni stožer OSRH je 14. listopada 2021., donio Rješenje kojim se brigadir Elvis Burčul stavlja izvan dužnosti na raspolaganje s danom 15. listopada 2021. zbog isteka imenovanja na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Ministarstvo obrane oštro demantira tvrdnju Ureda Predsjednika da ministar obrane laže kada govori o tome da je zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen i da je taj Zakon po tvrdnji Ureda Predsjednika donesen 1999.

Očito je da Ured Predsjednika Republike Hrvatske ne poznaje zakonske propise iz područja obrane i OSRH što je i razumljivo jer nije poslodavac Oružanim snagama Republike Hrvatske. Riječ je o Zakonu koji je donesen u vrijeme Vlade kojoj je na čelu bio Zoran Milanović 2013. godine i koji je mijenjan i dopunjavan 2015., 2016., 2018. i 2019. godine. I po tom Zakonu brigadiru Elvisu Burčulu prestala je djelatna vojna služba s mogućnošću ostvarivanja prava na starosnu mirovinu po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelanih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Ovdje nije riječ o prijevremenom umirovljenju već o časniku koji je imao više od 40 godina mirovinskog staža i ostvaruje pravo na punu starosnu mirovinu sukladno navedenom Zakonu.

Nije točna tvrdnja da je jedan uzorni časnik preko noći potjeran iz Hrvatske vojske. Takve tvrdnje su neprimjerene, neutemeljene i proizvoljne te nemaju uporišta u zakonima u području obrane.

Ministarstvo obrane ističe da je svatko dužan držati se Ustava i zakona i izričite odredbe članka 216. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim je propisano da je prijam i prestanak službe u OSRH u nadležnosti Ministarstva obrane", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:43