NAPETOST

RAT ROMA U MEĐIMURJU 'Balog i Kajtazi ne podnose se zbog utjecaja, vlasti i novca. Svađaju se i s vlastima, a to šteti najviše Romima'

Prošlog je tjedna eskalirala međusobna netrpeljivost službenih predstavnika međimurskih, ali i hrvatskih Roma, a u priču je upletena i lokalna vlast. Pljušte optužbe i prozivanja. U središtu sukoba su Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine, i njegov najveći oponent Željko Balog, koji ima potporu romske manjine u Međimurju. Reporterka Jutarnjeg analizirala je glavne aktere i njihove odnose, kao i povezanost s političarima koji su na vlasti;Veljko Kajtazi nedavno je napao i župana Matiju Posavca zbog druženja s kriminalcima. “Mislio je na Baloga. A sve je počelo jer nisam dao 600.000 kuna iz proračuna za njegove aktivnosti”, kaže župan
Željko Balog i Veljko Kajtazi
 Bruno Konjević, Dragan Matić / CROPIX

Lažljivci, kriminalci, masoni... Međimurski Romi ne štede jedni druge. S eskalacijom nasilja na sjeveru Hrvatske eskalirala je i međusobna netrpeljivost službenih predstavnika međimurskih, ali i hrvatskih Roma. Međimurje je dom više od 90 posto Roma u Hrvatskoj, pa se u svaki njihov sukob neizbježno uvuku i predstavnici nacionalne manjine u Zagrebu. Nije zaobiđen ni međimurski župan Matija Posavec. Netrpeljivost je golema.

Okrutno ubojstvo dviju žena u 24 sata, razbojstva i premlaćivanje na međimurske su ulice donijeli strah, a oni ambiciozni objeručke su zgrabili priliku da učvrste ili preotmu moć u zajednici. U igri su veliki ulozi: novac, vlast i autoritet.

Tko je tko u razjedinjenoj romskoj zajednici na sjeveru Hrvatske? Dvije su struje - jedna lojalna Veljku Kajtaziju, a druga odana Željku Balogu. Točnije će biti: Zagrebu ili Međimurju. Kajtazi je saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina, koji je kao i ostali dio većine, a Balog prezire središnju vlast i radije će se osloniti na lokalnu politiku.

Rat za utjecaj u romskoj zajednici na sjeveru zemlje sve je osim bezazlen. Nije im bilo lako ni dosad, ali jaz je danas golem, čini se nepremostivim. Plodno tlo za nastavak nasilja. Nakon ubojstva Violete O. (37) i pronalaska ubijene Ane H. (77) u četvrtak su maloljetnik i mlađi punoljetnik usred bijela dana opljačkali muškarca. Pucnjave su svakodnevne, razbojstva sve teža, zločini krvaviji.

- Ionako su postojali problemi, a sad se sve zakompliciralo. Otkrivena je moć politike, utjecaj i zaradu koju donosi i svatko želi vlast - govore insajderi u romskim naseljima. U Međimurju ih je 12, najveća je to romska zajednica u Hrvatskoj. U naseljima živi 10.000 ljudi, iako je službena brojka 5500. Mnogi se Romi na popisu stanovništva deklariraju kao Hrvati, vjerujući da će im život tako biti lakši. Tko vuče konce u međimurskoj romskoj zajednici, a tko je kamen spoticanja? Ovisi koju stranu pitate.

Zavadi pa vladaj

Saborskog zastupnika Veljka Kajtazija oponenti prokazuju kao “krivca za razjedinjavanje romske nacionalne manjine”. Koristi se metodom zavadi pa vladaj, tvrde. Kajtazi nije međimurski Rom, ali uživa utjecaj u dijelu zajednice. Rođen je 1960. u Kosovskoj Mitrovici, odrastao u Prištini, a u Sarajevu je završio Vojnu akademiju. Inženjer je elektrotehnike i bivši reprezentativac, a danas trener karatea. Otac je jednog djeteta. U njegovoj imovinskoj kartici piše da ima dva stana, u Velikoj Gorici i na Trešnjevci, uštedio je 100.000 kuna i 80.000 eura. Oponenti ga prozivaju i blate zbog navodno manjkave kartice jer, kako oni tvrde: “Kajtazi ima četiri stana, od kojih je jedan u Pečuhu.” U Hrvatski sabor ušao je kao nezavisni kandidat.

Kajtazi se spominje kao šef romske udruge “Kali Sara”, iako je službena predsjednica Suzana Krčmar.

- Glupost, pune 42 godine sam se bavio profesionalnim karateom, trenirao 10 klubova i zaradio novac. Istina, imao sam stan u Pečuhu, prodao ga i novac je u imovinskoj kartici 2011. godini uredno prijavljen kao imovina supruge jer je sve bilo na njezino ime - kaže Veljko Kajtazi.

Međimurski župan Matija Posavec i Veljko Kajtazi žestoko su se sukobili u emisiji “Otvoreno”, emitiranoj nakon strašnih ubojstava u Piškorovcu i Novakovcu. Kajtazi je Posavcu zamjerio “da prima kriminalce, a ne i legitimne predstavnike Roma”. Pritom je aludirao na Željka Baloga, a što je za Jutarnji potvrdio i sam župan Posavec. - U svom poslu primam svakoga, a Baloga nisam primio u četiri oka, nego je bio dio skupine na sastanku građanske inicijative “Želim normalan život”. Sastanak se uživo prenosio na Facebooku i svi su mogli pratiti o čemu se razgovaralo. Ima li Kajtazi saznanja da je netko kriminalac, pozivam ga da to prijavi institucijama - kaže župan.

Mnogi se brinu ne budu li se mogli dogovoriti njih dvojica - Posavec kao župan županije s najvećim brojem Roma i Kajtazi kao njihov najviši predstavnik u Hrvatskoj - da za mir nema šanse.

- Kajtazi je nervozan jer idu parlamentarni izbor, pa mu ne paše komešanje situacije. Kad se uvede isplata u naravi, teško će mu oprostiti što to nije spriječio - kaže Matija Posavec. Smatra da ga Kajtazi ne podnosi iz puno prizemnijeg razloga od svoje brige za Rome - zbog novca. Problemi između njih dvojice, govori župan, kulminirali su nakon što je Vijeću romske nacionalne manjine Međimurske županije odbio dati 600.000 kuna za financiranje njegovih aktivnosti. - Najveća stavka predviđena Programom je obilježavanje svjetskog dana romskog jezika, 170.000 kuna - kaže župan.

Veljko Kajtazi kaže da “župan laže”.

- Takav lažljiv je on cigan, a ja Rom - govori. On tvrdi da je obrnuto, da je župan taj koji želi zavaditi Rome, a “zato što nisu za njega glasali na izborima za Europarlament”. Kaže i da su “Romi doveli župana na vlast, a on nikad cipele nije zamazao u romskom naselju”. U trenutku razgovora za Jutarnji list Veljko Kajtazi je bio, sam kaže, jako bijesan. Naljutio ga je TV prilog u kojemu su njemu dali 20 sekundi, a županu pet minuta. Kaže da je on toliko učinio za Rome da župan može “samo sanjati da će ga se riješiti”.

Veliki sukob

Neskloni Kajtaziju kažu da on zna kako međusobno posvaditi Rome. To je učinio, kažu, pri podjeli bijele tehnike u romskim naseljima koju je platila država. Hladnjaci i televizori izazvali su veliki sukob među Romima. Kućanske su aparate, govorili su, dobivali samo oni lojalni Veljku Kajtaziju. Hladnjaci i televizori bili su i temom “hitne konferencije za medije” koju je sazvao Željko Balog, zamjenik načelnice Općine Pribislavec. Jedna od točaka dnevnog reda glasila je: Najveća prijevara romske zajednice u Međimurju od strane institucija i pojedinaca: frižideri, vešmašine, škrinje i građevinski materijal kao i manipulacija osobnim podacima.

Željko Balog ne skriva animozitet prema saborskom zastupniku. On mu je bio protukandidat za saborski mandat, a nakon Kajtazijeve je pobjede prozvao suparnika za izbornu prevaru. Državnom je izbornom povjerenstvu i službeno podnio zahtjev da se u XII., manjinskoj izbornoj jedinici ponove izbori jer je “u kampanji bilo niz nepravilnosti, pa i prijetnji po život bombom, podmićivanja novčanim sredstvima, kobasicama i alkoholom te direktnim prijevozom na biračka mjesta s osobama koje su utjecale na birače kome da daju glas”, tvrdio je. Veljko Kajtazi na izborima je osvojio 1913 glasova, Balog 778.

Balog je Kajtazija optužio da je on kriv jer ovaj, iako zamjenik načelnice, u svom općinskom uredu nema printer ni internet, “a Windowsi se jedva dižu”. - Cilj je onemogućiti me u radu - kaže i dodaje: - Oni misle da sam ja tutlek i nepismeni cigan. E pa neće ići... - rekao je Željko Balog za jedan portal na temu zašto ne dolazi na posao za koji prima plaću. Na poslu ga nije bilo mjesecima.

Željko Balog odlučio je dužnost zamjenika načelnice obavljati profesionalno, i za to primao 5800 kuna plaće. Zbog nedolazaka na posao plaća mu je srezana na 3800 kuna. Načelnica Višnja Ivančić požalila se da ga ne može otpustiti jer Zakon predviđa da on osobno može povući odluku da posao obavlja profesionalno i prijeći u volontere.

- Radim i više nego što si može zamisliti. A ona rovari jer joj ne paše imati Ciganina za zamjenika. Ali, jači sam od čelika. Uostalom, zašto nitko Keruma ili, ne znam, Furija Radina ne pita koliko su puta oni bili u Saboru? - govorio je Balog nedavno za medije. Kasnije je skupa s načelnicom Ivančić, kao podrška, došao u TV emisiju u kojoj je gostovao i Kajtazi, a koji je zbog toga napustio studio.

Željko Balog je do mandata, piše u njegovoj imovinskoj kartici, živio od socijalne pomoći. Počeo ju je primati nakon što je tvrtka GK Međimurje, u kojoj je radio kao vozač, otišla u stečaj. Ima sedmero djece. Iz vremena dok je radio kolege ga se sjećaju kao marljivog, ali kažu da je, “kad je omirisao politiku, promijenio ponašanje”.

Balog ne bježi od činjenice da je protiv njega podneseno niz kaznenih prijava, ali pripisuje ih “redovima romske nacionalne manjine i nekim političkim strujama”. Uvjeren je da je to maslo Veljka Kajtazija i Matjaša Oršuša. - Oni nešto govore o meni? Dođite i pogledajte što imam ja, a što Oršuš i Kajtazi. Sad sam im ja kriv za situaciju do koje su doveli Rome u Županiji? Za ovaj kriminal? Najavljivao sam što će se dogoditi i kud će nas odvesti. I evo nas gdje sam i rekao. Kajtazi je rovario protiv župana, mene je bojkotirao. Kako ih nije sramota uopće bilo što pričati, a situacija nije nikad bila gora? - pita se Balog i ponavlja da je Veljko Kajtazi “razjedinio međimurske Rome, a zbog vlastite koristi”. - Veljko Kajtazi je mason i kao takav je u sukobu interesa - tvrdi Željko Balog. - Cijeli je Sabor obmanuo da je on autor hrvatsko-romskog rječnika. Kupio ga je od Latifa Demirija, Makedonca kojemu je zauzvrat osigurao radno mjesto predavača romskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu - optužuje.

Nema zajedničkog interesa

Balog kaže da je Matijaš Oršuš, službeni predstavnik Roma u Međimurskoj županiji, Kajtazijev poltron. Oršuš je, inače, zamijenio Baloga na mjestu predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine u Županijskoj skupštini Međimurske županije. Ima šestero djece, svi su visoko obrazovani, još mu jedna kći završava studij medicine. Predsjednik je najvećeg međimurskog romskog naselja Parag, a iako ima i kuću tri kilometra dalje, živi u naselju.

Matijaš Oršuš pomirljiv je čovjek. Ispričao se građanima Međimurja “zbog ponašanja pojedinaca iz redova romske zajednice” te poziva Rome na zajedničku borbu “protiv ponašanja koje ugrožava međuljudske odnose i otežava suživot”. Iako, sad kaže da se ispričao na županov nagovor. On pak za situaciju u Međimurju krivi Željka Baloga.

- Balog misli samo na sebe, a ne na zajedničke interese, a to je dovelo do ovoga što se danas događa. Upozoravao sam na to. Spreman sam na suradnju sa svakim tko želi dobrobit Roma, pa i sa županom ako treba, ali tek kad makne od sebe ljude koji su nas doveli u ovu situaciju - kaže.

Svoju netrpeljivost prema Oršušu Željko Balog, podsjetimo, javno je pokazao za posjeta saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine Pribislavcu, u kojemu su bili Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi. Prvo se verbalno sukobio s Oršušem, a potom ga i udario kišobranom. Intervenirala je policija i protiv Željka Baloga je podnesena prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:19