VERBALNI OKRŠAJI

Rat u Saboru: Linić je rekorder po uvredama

Brojne korupcijske afere u Hrvatskoj poslužile su HDZ-u i SDP-u da pokrenu pravi verbalni rat u kojem stilom i odabirom riječi prednjači SDP-ov Linić
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - HDZ je neuspješan u upravljanju zemljom. Stopa nezaposlenosti svakim danom se povećava, a oni nisu uspjeli riješiti niti jedan problem. Sada, upirući prstom u SDP, pokušavaju skrenuti pozornost javnosti s pravih problema, kaže SDP -ovac Nenad Stazić komentirajući posljednje napade iz vladajuće stranke. HDZ je, među ostalim, optužio SDP-ovu vladu da je primila mito od Daimlera za sklapanje ugovora o nabavci 210 vatrogasnih vozila.

Bez dlake na jeziku

Osim toga, zatražili su i povlačenje SDP-ovca Željka Jovanovića s mjesta predsjednika Vijeća za borbu protiv korupcije. S druge strane, ni SDP-ovci nisu ostali dužni, pa su zadnjih dana dvije najveće stranke prilično ‘zaratile’.

SDP je tako zbog stana ponovno prozvao šeficu HDZ-a i premijerku Jadranku Kosor tvrdeći da nije imala pravo na njega, a potom su uslijedile optužbe za HTV, harač i Inu. A sve je počelo kada su podnijete prijave protiv trojice članova Predsjedništva SDP-a, Zvonimira Mršića, Tonina Picule i Vojka Obersnela.

U sukobima nisu zaobiđeni ni državni odvjetnik Mladen Bajić, te ministar Tomislav Karamarko kojeg je SDP-ov Slavko Linić nazvao ‘špijunčinom’ . Linić je, zbog svog karakterističnog stila, rekorder po “uvredama” koje dijeli kolegama. Neki bi kazali da riječki političar komunicira bez dlake na jeziku a drugi bi pak rekli da se teško kontrolira. Svakako, njegove izjave dugo odzvanjaju na Markovom trgu i pamte se po specifičnom izboru riječi. Drugi istaknuti riječki SDP-ovac, također, ima problema sa HDZ-om.

- Reagirali smo na neprimjereno ponašanje i zatražili Jovanovićevu smjenu jer on ometa istrage. Pokušava štititi kriminalne radnje kolega iz Rijeke i time dovodi u pitanje svoju poziciju šefa Vijeća. Treba stati na kraj korupciji, a Jovanović nije taj koji će to učiniti, tvrdi Frano Matušić iz HDZ-a.

‘To su sve njihove igre’

Kaže kako ovi sukobi i međusobne optužbe između dviju najvećih stranaka nisu ništa neuobičajenije nego do sada.

- Riječ je o reakcijama na svakodnevne događaje. Na političkoj sceni imamo pravo iznijeti svoja stajališta. Osim toga, optužbe oko nabavke vatrogasnih vozila nisu došle iz HDZ-a, nego je istraga oko Daimlera u SAD-u bacila sasvim novo svjetlo na taj slučaj. Zato smo zatražili hitnu istragu, kaže Matušić.

Nenad Stazić smatra kako se HDZ po pitanju svih problema ponaša neodgovorno.

- Čega god se dotaknu, to propadne, kaže Stazić. To su sve njihove igre. Ali, ovo nije igra, u pitanju su sudbine ljudi. Ništa se nije promijenilo. Ovo je isti onaj HDZ kakav je bio i u 90- tima, kaže Stazić.

O mitu za vatrogasna vozila

Krunoslav Markovinović (HDZ) - Očito je Mercedes imao vrlo jak utjecaj i vjerojatno do afere Rončević ne bi niti došlo da se nabavljalo od Mercedesa. Bilo bi dobro da se o odnosima s Mercedesom očituje i zMesić. Ne tvrdim da je on sudjelovao u tom poslu, ali je često posjećivao Daimler i vodio s njima razgovore.

Nenad Stazić (SDP) - Ne pada nama na pamet da bilo što prikrivamo. Mi nismo HDZ, mi ne štitimo Rončevića, mi ne štitimo nikoga. Mi smo da se to istraži.

Frano Matušić (HDZ) - Sasvim je jasno da je SDP-ova Vlada primila mito za sklapanje ugovora o nabavi 210 vatrogasnih vozila. Nadam se da Linić i Jovanović neće opet govoriti da su to HDZ-ove laži i špijunčine.

O aferi riječke tržnice

Frano Matušić (HDZ) - Očekujemo da SDP sada konačno povuče Željka Jovanovića s mjesta predsjednika Vijeća za borbu protiv korupcije, a da čelnik SDP-a Zoran Milanović zatraži ostavku i riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela koji je itekako upleten u aferu riječke Tržnice.

Tomislav Karamarko - Linić ima sreću što su neka djela otišla u zastaru.

Slavko Linić (SDP) - Špijunčina Karamarko izvršio je izravni politički pritisak na nezavisnost pravosuđa.

O ni i premijerkinu stanu

Slavko Linić (SDP) - HDZ neće moći prikriti svoju odgovornost za uništenje Ine. - HDZ je, da je uistinu imao dokaze za svoje sumnje, mogao angažirati njihovo Državno odvjetništvo da to istraži. Ali, očito se špijunčine nisu usudile, a Državno odvjetništvo nije imalo što raditi jer očito HDZ-ove priče i njihova galama nije puno opterećivala gospodina Bajića. Nečinjenje Bajića najbolji je odgovor.

Igor Dragovan (SDP) - Ni prema Pravilniku koji je ukinuo Ustavni sud premijerka nije imala pravo na taj stan. Ona je stanarsko pravo i za manji stan, koji je mijenjala za ovaj veći, otkupila izvan zakonskog roka.

Željko Jovanović - Kosor živi u svijetu iluzija, broševa i Pahorove slatkorječivosti.

Gordan Maras (SDP) - Plivi su presudile arije iz Verone, Ini bi mogao čardaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:04