‘LAŽU NAS...‘

Rat za Dinamo se razbuktao, cure WhatsApp poruke, Mamićev utjecaj raste, ali tu su i - ‘zorićevci‘!

Tiha koalicija je očito zaživjela, jer Dinamo je upravo iza sebe ostavio prijelazni rok s autorskim potpisom Zdravka Mamića

Bad Blue Boysi

 Ronald Gorsic/Cropix

Podržavam odluku svih vas koji ne želite ići na Skupštinu kluba. Zovu nas samo zato da dobiju kvorum, a onda bi opet izglasali odluke u njihovom interesu. Zaboravljaju da su protiv nas 49 podnijeli kaznene prijave Uskoku za zločinačko udruživanje s ciljem pljačke Dinama. Lažu da se to može povući, jer ne može...

Iz WhatsApp prepiske "zorićevaca", koju je Jutarnji dobio na uvid, lako je zaključiti da su planovi Mirka Barišića o konsolidaciji na Skupštini 25. rujna na klimavim nogama. Frakcija koju smo uoči one dramatične sjednice plavog parlamenta u ožujku kolokvijalno u medijima zvali "mamićevcima", trebala je do danas biti razmrvljena. Po nekoj životnoj logici, jer sponzor je daleko i više nema kontrolu nad blagajnom, interesna skupina pod nadzorom Damira Zorića do danas se u najmanju ruku morala osuti, pretrčati u suparnički tabor, ili se jednostavno raspasti, poput Bandićeve stranke nakon šerifova odlaska. Nije se dogodilo, tako da je klub i šest mjeseci nakon O.K. Corrala u Sheratonu polariziran unutarnjom borbom. Živi na rubu zakona, s nekom nabrzinu sklepanom upravom, s nekim alanfordovskim savjetničkim tijelom za istraživanje ruda i gubljenje vremena, bez Izvršnog i Nadzornog odbora.

Shvativši da se priča ne razvija u željenom smjeru, predsjednik Barišić je u sezoni godišnjih odmora, uz posredovanje Franje Gregurića, sjeo za stol s Damirom Zorićem. Kada je nekoliko tjedana kasnije, preciznije, uoči Dinamova gostovanja u Pragu, objavljeno da je Barišić bacio u koš prijedlog novog Statuta, koji su pravnici peglali i brusili gotovo dva mjeseca, to je u javnoj percepciji bilo protumačeno kao približavanje zaraćenih strana: Mirko Barišić i Zdravko Mamić ponovno pod istom zastavom. Otprilike ovako, Mamić je obećao Barišiću da će vječno vladati, a predsjednik se zauzvrat obvezao spustiti rampu prodoru demokracije u klub.

I taj zaključak nije potpuno pogrešan, tiha koalicija je očito zaživjela, jer Dinamo je upravo iza sebe ostavio prijelazni rok s autorskim potpisom Zdravka Mamića. Dajte svega kao na Božić, živjele menadžerske provizije. Samo se jedna sitnica ne uklapa u mozaik: ako se Mamić zaista na sporedni ulaz ušuljao natrag u klub, zašto odjednom "mamićevci" odbijaju dati legitimitet Skupštini? Jesu li se u međuvremenu emancipirali, je li im, što bi rek‘o narodni pjesnik, napokon svanula zora, i sada su stvarno postali "zorićevci"?

"Vlatka Peras svakodnevno zivka naše ljude. Predsjednica Uprave jedan put ih moli da se pojave na Skupštini jer bez njih nemaju kvorum, a drugi put im govori da dođu barem na zakusku, jer sve je ionako riješeno. Neke će vjerojatno preveslati, ali da bi došli do kvoruma od 41 skupštinara, treba im jedanaest naših ljudi. Teško se može dogoditi da im pretrči cijela jedna nogometna momčad", otkriva izvor iz Zorićeve struje u Skupštini.

Kada naglas primijetim da će predstavnici Boysa u Skupštini prvi okrenuti leđa Mirku Barišiću, jer usvajanje novog Statuta su označili kao početak i kraj svakog razgovora o suradnji, sugovornik značajno podigne obrvu.

"Bojim se da niste najbolje informirani. Raspitajte se malo o uplati anonimnog donatora na račun navijača za troškove obrane ovih koji su zatvoreni u Grčkoj. Prema našim spoznajama, preko Dinamove zaklade uplaćeno im je 250 tisuća eura", saznajemo na istoj adresi.

Kada se poslije kod dva relevantna izvora raspitamo o toj glasini, dobivamo proturječne odgovore. "Nije bilo takve uplate, ali jasno je da postoje troškovi odvjetnika u Grčkoj", kaže nam prvi izvor. "Uplaćeno je, ali ne 250 tisuća, nego 150 tisuća eura", otkriva drugi.

Kakav će rasplet dobiti Skupština 25. rujna do daljnjeg je u sferi gatanja, ali već sada pouzdano možemo najaviti da će "zorićevci" ostati u prilično homogenom bloku. Što ih drži na okupu, osim prijezira prema skupini koja im je isporučila kaznene prijave? Uvjerenje da bi trebali poslužiti kao smokvin list za veliku igru koja se, kažu, tek sprema klubu.

"Ova je Skupština samo pravna premosnica do sljedeće izborne Skupštine u ožujku, a tada ćemo vidjeti tko je pravi pobjednik bitke za Dinamo. Struja oko Nikole Hanžela koja priprema privatizaciju ili grupa oko Mladena Vedriša, Franje Gregurića i Zorana Gopca, koja želi graditi novi stadion, a onda i sportski holding više sportova po uzoru na Real Madrid. Ne vidimo se niti u jednoj od te dvije priče", zaključuje sugovornik Jutarnjeg iz skupštinskog kruga "zorićevaca".

Sportska inspekcija vratila Zorića u klub

Damir Zorić dobio je u petak važnu pravnu utakmicu u zagrijavanju za Dinamovu Skupštinu, 25. rujna. Rješenjem Sportske inspekcije on je, naime, vraćen u članstvo kluba, baš kao što su u članstvo vraćeni i isključeni povjerenici Damir Žigrović, Mato Tokić, Mario Paponja i Mario Primorac te Damir Polak, jedan od trojice članova raspuštenog Nadzornog odbora.

Za razliku od Miroslava Rožića i Andreja Menige – dvojice članova NO-a koji su tijekom dvorskih borbi u Maksimiru također isključeni iz članstva – svi su oni u zakonskom roku podnijeli žalbe na odluke o isključenju i nakon gotovo šest mjeseci napokon su dočekali službeni pravorijek. U obrazloženju odluke glavna sportska inspektorica Klaudia Miloš Lončar nalazi da su na nezakonit način izbačeni iz članstva. Tijelima GNK Dinamo naređuje da poništi odluke Izvršnog odbora o brisanju Zorićeve skupine iz plave obitelji.

Osim toga, u rješenju od 15. rujna sportska inspektorica naređuje nadležnim Dinamovim tijelima da u roku od 60 dana imenuju članove Izvršnog i Nadzornog odbora, dva tijela vlasti čiji je bivši saziv raspušten, a Skupština u nedostatku kvoruma nije mogla imenovati nove članove. Umiveni je to način da se prizna kako klub već šest mjeseci pravno vegetira, otprilike kao država bez Vlade i Ustavnog suda.

Zorićev pravni tim dobio je zadovoljštinu, ali što će to značiti na većoj mapi? Hoće li utjecati na drukčiju podjelu karata u Skupštini? Rješenje sportske inspektorice predviđa da se izbačeni članovi vrate u članstvo najkasnije 15 dana od osnivanja novog IO-a i NO-a, što znači da za ovu sljedeću Skupštinu kroz desetak dana još uvijek nisu u igri. U tom driblanju paragrafima i člancima Mirko Barišić još uvijek ima u rukama asa više, ali nije isključeno da se ta situacija promijeni već sljedećeg tjedna. Doznajemo da u Zorićevu timu razmišljaju o sljedećem pravnom koraku, privremenom mjerom u vidu zahtjeva za odgodu Skupštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:34