TRGOVINA

Rat za svakog kupca

 Dragan Matić/CROPIX

Pad kupovne moći hrvatskih građana nastavit će se sve do ljeta iduće godine pa će se pad prometa u maloprodaji mjeriti dvoznamenkastim brojevima i u prvoj polovici 2010.godine. Opravak u smislu rasta kupovne moći od dva ili tri posto moguć je tek u drugom dijelu 2010.godine, a biti će jači ukoliko država ranije ukine krizni porez. Sve tanji novčanici građana natjerat će trgovce da ruše svoje cijene i krenu u “rat” za svakog kupca.

Pad promet u trgovini na malo koji je započeo krajem 2008. godine značajno se produbio tijekom cijele 2009. godine (15 posto u listopadu prema istom mjesecu 2008.). Stručnjaci smatraju kako će banke i država svojim mjerama nastojati potaknuti rast potrošnje. Krizni potezi od smanjivanja plaća, gubitka radnih mjesta i uvođenja kriznog poreza bitno su utjecali na racionalnije ponašanje građana. Tako se ni u idućoj godini Hrvati neće “razbacivati” kao prethodnih godina, nego će pri kupnji voditi računa o cijenama, akcijama i popustima, kako bi sačuvali svoj kućni budžet. Gotovo je s potrošnjom iznad mogućnosti, a otriježnjenje koje je donijela kriza, već je natjeralo trgovce da i sami smanje visoke marže i želju za velikim profitima.

Tako će 2010. godina biti godina borbe za svakog kupca - trgovci će ratovati cijenama i raznim drugim načinima da privuku kupca. U tom nemilosrdnom “ratovanju”, građani će svako profitirati jer će kupovati jeftniije i povoljnije, dok bi mogli nastradati proizvođači na koje će trgovci vršiti dodatni pritisak da snižavaju prodajne cijene. Posebno bi moglo doći do velikog rasta privatnih trgovačkih robnih marki, koje su cijenovno prihvatljivije, no idu na štetu domaćih brendova. Pad profita natjerat će trgovce da se udružuju, a oni ranjiviji mogli bi postati meta stranih trgovačkih lanaca koji će iskoristiti krizu za preuzimanje tvrtki pod povoljnim cijenama, te tako ući na tržište. Ovakav proces pokrenuo je Mercator kupivši Getro. (M. Kuskunović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:59