VRIJEME CURI

RAT ZA VOJARNU Zemljište vrijedno oko 120 mil. kn želi kupiti NK Vinogradar koji vodi HDZ-ovac, a u svom vlasništvu vidi ga i lokalna SDP-ova vlast

Ministarstvo imovine mora odlučiti kome ide 35 hektara u centru Jastrebarskog
 Mario Pušić /

Ako u novcu ima snage da pokrene svijet, onda ne treba čuditi što je u Jastrebarskom, pitomom obrtničkom gradiću na pola puta između Zagreba i Karlovca, napravio pravi metež.

Situacija je naoko formalna, no izuzetno složena. Grad Jastrebarsko želi bivšu vojarnu “Dr. Ante Starčević” u samom središtu grada, koje se MORH odrekao kao neperspektivne i predao je na upravljanje Ministarstvu državne imovine. S poligonom koji nije u funkciji govorimo o 120 hektara zemljišta, od čega je Grad za 32 hektara svojim urbanističkim planom predvidio namjenu. U tom je dijelu, oko 35.000 kvadrata koje je nakon desetogodišnjeg najma i korištenja lokalni Nogometni klub Vinogradar odlučio kupiti i za to poslao pismo namjere Ministarstvu, iako isti klub četiri kilometra dalje, na Mladini, otprije ima svoj stadionski kompleks.

Oko tog kompleksa se jaskanski poduzetnik Ivan Rubinić sudi za vlasništvo nad sagrađenom infrastrukturom, potražujući od Grada za ta svoja ulaganja 6,2 milijuna kuna, a istodobno je tvrtka kojoj je on direktor i vlasnik, Drvna industrija Rubinić, dugogodišnji sponzor tog kluba. Rubinić u klubu nema nikakvu funkciju, ali snažno lobira da Ministarstvo sportske terene u bivšoj vojarni prepusti NK Vinogradar, a ne Gradu. U Gradu se boje da bi na taj način, preko kluba, vrijedne nekretnine ustvari došle u ruke poduzetnika jer bi on njima mogao preklopiti svoja milijunska potraživanja od kluba. Rubinić je HDZ-ovac i dobar sponzor te stranke, a član te stranke je i predsjednik kluba Miljenko Pavlaković. U svibnju 2017. godine, kada je klub podnio zahtjev za kupnju spornog zemljišta u bivšoj vojarni, Rubinićeva je tvrtka HDZ-u u pet tranši od po 20.000 kuna u pet dana zaredom uplatila ukupno 100.000 kuna donacija. Ministarstvo kojim, dakako, upravlja HDZ iz nekog je razloga naklonjenije Rubiniću.

Mario Pušić
HDZ-ovac Miljenko Pavlaković, predsjednik Vinogradara

S druge strane, gradonačelnik Zvonimir Novosel (SDP) iza sebe ima snažan stranački lobi koji predvodi bivši ministar zaštite okoliša, Jaskanac Mihael Zmajlović. Između Rubinića i Novosela pale su teške riječi pa su i oni međusobno na sudu. Svi od ovih aktera kunu se u javne interese i svakako su dijelom vođeni radom za opće dobro. Međutim, treba imati na umu još jednu stvar koja je za ovu priču barem jednako važna. Cijena visokovrijednih parcela u Jastrebarskom iznosi oko 50 eura po kvadratu. To je trenutačno najatraktivnije zemljište u gradu, a urbanističkim planom obuhvaćeno ga je oko 320.000 kvadrata, što pomnoženo iznosi oko 120 milijuna kuna, od čega nešto više od desetine otpada na sporne sportske terene oko kojih su zaratili Grad i klub. Vrijeme curi, ali, čini se, ne za sve jednako - odluka o tome kome će biti dodijeljeno vrijedno zemljište mora biti donesena do 31. prosinca.

Bez odgovora

Već nakon prvog telefonskog razgovora s predsjednikom NK Vinogradar, Miljenkom Pavlakovićem, postalo nam je jasno tko stoji iza operacije “vojarna” jer nam se pet minuta poslije sam javio Ivan Rubinić i zaprijetio tužbom, bez da smo ga išta pitali. Bio je to samo uvod u razgovor u kojem je rekao da neće razgovarati s novinarima o toj temi te da je “pitanje vojarne gotova stvar”. Do Pavlakovića smo u posljednjih mjesec i pol pokušali doći četiri puta, ali uvijek nas je elegantno odbio pravdajući se poslovnim obvezama i sastancima sve dok nas na kraju nije ljubazno zamolio da ga “zaobiđemo na tu temu”.

U nastojanju da dođemo do druge strane, poslali smo svoj upit na jedinu moguću adresu - odvjetnički ured Željka Žganjera, zagrebačkog odvjetnika koji zastupa Ivana Rubinića, ali i NK Vinogradar, jer nam se i on sam javio nakon razgovora s Rubinićem te se stavio na raspolaganje za pojašnjenje situacije. Međutim, nakon slanja pismenog upita i nekoliko pokušaja uspostavljanja kontakta sljedećih deset dana također je prekinuo svaku komunikaciju.

Jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel mora birati riječi u svojim istupima, jer je od Rubinića pokupio tužbu za klevetu za svoju objavu na Facebooku kojom ga je pod naslovom “Maske su pale” optužio da kao lažni dobrotvor koji je godinama donirao klub i zapisivao svaku kunu sad ucjenjuje Grad milijunskim iznosima tražeći sve natrag, te izgubio prvostupanjski sud. Ipak, jasno navodi da ga “slučaj vojarna” podsjeća na obrasce privatizacije 90-ih godina.

Dug od 6,2 milijuna kuna

- Smisao je sportskih terena da budu dostupni klubovima i građanima za korištenje, a jedina garancija za to je da su u javnom vlasništvu. Nakon višegodišnjih sastanaka, aktivnosti i zaključaka između Grada i Ministarstva državne imovine stvari bi trebale biti jasne i jednostavne. Prema svim činjenicama i aktualnim propisima, to bi zemljište trebalo pripasti Gradu Jastrebarskom, a mi ćemo ga onda dati nogometnom klubu na korištenje, bez naknade, kao i svim ostalim klubovima koji već koriste gradske terene. Suprotno tome može jedino biti pokušaj skrivene privatizacije zemljišta koje je u vlasništvu RH, što me neodoljivo podsjeća na poznate obrasce privatizacije 90-ih - kaže nam Novosel.

Jastrebarsko, 011119.
Grad Jastrebarsko i NK Vinogradar zaratili su oko vrijednih parcela u bivsoj vojarni dr. Ante Starcevic u sredistu grada, kojom trenutno raspolaze Ministarstvo drzavne imovine.
Na fotografiji: Gradonacelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Robert Fajt / CROPIX
Zvonimir Novosel, SDP-ov gradonačelnik Jastrebarskog

Kako je došlo do Rubinićeva potraživanja od NK Vinogradar, da se iščitati iz tužbe koju je on podnio protiv Cesta Jastrebarsko, trgovačkog društva koje je formalni vlasnik zemljišta na Mladini, te Grada, koji je vlasnik tog poduzeća, a na sudu se pojavljuje kao umješač, odnosno interesni subjekt. Na sudu je Rubinić pokušao dokazati da je građenjem klupskih prostorija na Mladini stekao vlasništvo nad zemljišnim česticama, no izgubio je na prvom stupnju te mu je naloženo da tuženicima isplati troškove postupka od po 217.500 kuna svakome. On tvrdi da je kao direktor svoje tvrtke kroz sponzorske ugovore od 2007. godine u klub uložio 6,7 milijuna kuna, ali da je paralelno ulagao kao fizička osoba uredivši na Mladini dva nogometna igrališta, svlačionicu, natkrivenu sjevernu tribinu i drugu infrastrukturu te mu je ta potraživanja potvrdila Skupština Nogometnog kluba.

No sud je zauzeo stav da Rubinić u tom slučaju nije bio “pošteni graditelj”, odnosno “onaj koji nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da gradi na tuđem zemljištu”. Iste 2007. godine NK Vinogradar ulazi u vojarnu na drugom dijelu grada te poslije također gradi klupske prostorije, iz Grada tvrde - bespravno, dok Grad 2009. godine podnosi zahtjev svim relevantnim institucijama te zahtijeva ustupanje prostora bivše vojarne. Tri godine poslije nadležnoj državnoj Agenciji dostavljaju zamolbu za prijenos prava vlasništva, da bi, navode nam u Gradu, 2014. godine od tadašnje savjetnice predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mime Kurilić dobili uputu da donesu urbanistički plan uređenja tog prostora, koji je Gradsko vijeće i donijelo 2016. godine. Na sastanku s tadašnjim ministrom državne imovine Goranom Marićem prošle godine, navode, zaključeno je da će o svom trošku Grad izraditi parcelaciju područja koji u svojim knjigama sada zovu Rakitovica I, što su također učinili. No onda je, kažu, uslijedio obrat.

Mladina, 110215.
Stadion NK Vinogradar.
Nogometna utakmica Kupa Hrvatske izmedju momcadi NK Vinogradar i NK Hajduk.
Na fotografiji: Sven Tino Susic, Stefan Gavaric.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Vinogradar svoje utakmice igra u Mladini gdje je sponzor Ivan Rubinić sagradio stadionski kompleks. U sam kompleks uložio je 6,2 milijuna kuna i na sudu je s lokalnom samoupravom oko povrata uloženog novca

- Ministarstvo državne imovine je u kolovozu ove godine odbilo izdati suglasnost na geodetski elaborat uz obrazloženje da su građevine na prostoru bivše vojarne koje su dodijeljene na korištenje ministarstvima i drugim državnim tijelima i ustanovama obnovljene i uređene, što je protivno stanju tih zgrada u naravi. Protivno dogovoru s Gradom, Ministarstvo je naručilo samostalno parcelaciju dvije pojedinačne nekretnine na prostoru bivše vojarne, odnosno čestice sportskih objekata, koje na korištenju ima sportska udruga - kažu nam u Gradu Jastrebarskom.

Grad je za te nekretnine, nakon njihova upisa u zemljišne knjige, podnio Ministarstvu državne imovine zahtjev za izdavanje isprave podobne za upis prava vlasništva, pozivajući se na Zakon o upravljanju državnom imovinom prema kojemu se nekretnine, a među njima i sportska igrališta u vlasništvu RH, upisuju u vlasništvo jedinica lokalne uprave na čijem se području nalaze, odnosno u vlasništvo ustanove koja ih koristi, kako to propisuje zakon. Ovaj dio zakona koji se odnosi na ustanove je posebno značajan za ovu priču jer su iz Ministarstva NK Vinogradar, koji je pravno definiran kao udruga građana, počeli u svojim službenim dopisima nazivati ustanovom, točnije “udrugom-ustanovom”, iako takav terminisključuje jedno drugo.

Urbanistički plan

Klub tako nazivaju i u odbijenici Gradu za upis vlasništva u kojem traže da im Grad dostavi “dokaz o tome da udruga NK Vinogradar predstavlja ustanovu-udrugu kojoj je osnivač Grad Jastrebarsko jer će se u protivnom smatrati da je podneseni zahtjev Grada Jastrebarskog za izdavanje isprave podobne za upis prava vlasništva na predmetnoj nekretnini neutemeljen”. Iz Grada su ih upozorili da nije ustanova, pa onda nije ni ovlašten za podnošenje zahtjeva za izdavanje isprave za upis prava vlasništva na nekretnini, nego to može jedino jedinica lokalne samouprave.

Jesu li iz Ministarstva “ustanovu” dodali “udruzi” samo kako bi na mala vrata stvorili kakav-takav pravni okvir prema kojem bi se klub mogao upisati u vlasništvo vrijedne parcele? Ponovili su kako je propisano da se na takve nekretnine mogu upisati samo jedinice lokalne samouprave i ustanove pa nas ispravili da su u zahtjevu zatražili da Grad Jastrebarsko za NK Vinogradar dostavi dokaz da je isti osnivač “ustanove-udruge”. Na opetovani upit što je to “ustanova-udruga” rekli su da takvo što ipak ne postoji, “već je došlo do lapsusa. Provjerom u registru udruga utvrdili smo da je NK Vinogradar tamo uveden sa svojim OIB-om i drugim relevantnim podacima, a u registru ustanova ne postoji takav subjekt. Ako nije ustanova, NK Vinogradar se niti ne može upisati na predmetne čestice.

Jastrebarsko, 011119.
Grad Jastrebarsko i NK Vinogradar zaratili su oko vrijednih parcela u bivsoj vojarni dr. Ante Starcevic u sredistu grada, kojom trenutno raspolaze Ministarstvo drzavne imovine.
Na fotografiji: Vojarna.
Mario Pušić / CROPIX

Prostornim planom je ionako predviđeno da područje igrališta bude igralište, a u ostale dijelove bivše vojarne preselile bi se gradske i komunalne službe i druge institucije Grada. No čini se da im, kako stvari stoje, vlasništvo nad tim igralištem, upravo klizi iz ruku.

Zaključuju da “Ministarstvo državne imovine ne upravlja učinkovito i pažnjom dobrog gospodara, već neplanski i neodgovorno, kao i da su svojim postupanjem dozvolili da prostor u Gradu Jastrebarskom, koji je od iznimnog strateškog interesa za Grad, a unatoč interesu lokalne zajednice i aktivnom postupanju predstavnika lokalne vlasti, bude doveden u derutno i zapušteno stanje”.

Iz Ministarstva nam potvrđuju da su bivšu vojarnu dali na korištenje raznim subjektima te da je dvije čestice deset godina koristio NK Vinogradar koji je potom podnio zahtjev Ministarstvu za kupnju, odnosno davanje u zakup tih nekretnina te je postupak u povodu podnesenog zahtjeva u tijeku. Ističu da nikad nisu tražili, odnosno nisu dali bezuvjetnu suglasnost u pisanom obliku Gradu Jastrebarskom da pristupi donošenju prostornog plana - urbanističkog plana uređenja Rakitovica I, kojim bi bile brisane i sve građevine (zgrade) koje su dodijeljene na korištenje-uporabu državnim tijelima i drugim državnim ustanovama, jer bi “provedbom takvog plana nastala nemjerljiva šteta za RH i Grad”. Na konkretno pitanje hoće li na kraju dodijeliti Vinogradaru, tek kažu kako je kažu da je “odlučivanje u tijeku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:52