PREVARANT NA HTV-U

RAT ZBOG SRAMOTNE EMISIJE Aleksandar Stanković se ispričao, a Mikleušević prozvala Jabuku: 'Dani bolovanja uzeli su danak'

Ekonomist, četverostruki doktorand, poliglot, duhovni iscjelitelj, gitarist i tekstopisac... Tako je u emisiji “Nedjeljom u 2” predstavljen Darko Mihajlović. No, ubrzo nakon što su mediji otkrili da neki detalji iz njegove biografije nisu istiniti, priznao je da ima završenu samo osnovnu školu i brzi tečaj knjigovodstva.

Bez provjere

Gost Aleksandra Stankovića tako je pokazao da je iznimno jednostavno preinačiti biografiju, a da to nitko (na javnoj televiziji) ne provjeri. Sve to rezultiralo je burnim reakcijama u javnosti pa se urednica Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević-Pavić zbog tog, blago rečeno, gafa ispričala javnosti.

- Ispričavam se javnosti koju smo predstavljajući gospodina Mihajlovića kao doktora doveli u zabludu, a svoj program, unatoč svim naporima da podignemo standarde profesionalizma i vjerodostojnosti, sami predstavili kao - dezinformativni - istaknula je Mikleušević-Pavić i dodala kako očekuje i da se Aleksandar Stanković ispriča svima koje je doveo u zabludu.

Sanja Mikleušević Pavić je istovremeno prozvala novinara Jabuku uz komentar 'očito da su dani bolovanja uzrokovanog stresom uzeli danak'.

Podsjetimo, Mihajlović je tvrdio da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, no mediji su utvrdili da na tom fakultetu nisu čuli za njega. Predstavio se kao jedan od konzultanata njemačke kancelarke Angele Merkel, no utvrđeno je da u ambasadi te zemlje ne znaju ništa o njemu.

Ni HOS-ovac, ni doktor

Informaciju da surađuje sa ScienceDirect.com lako je provjeriti - na toj stranici nije pronađen nijedan njegov rad. Tvrdio je i da je, pošto je početkom rata smijenjen s mjesta direktora financija na KBC-u Rebro, pristupio HOS-u i branio Vukovar, no pripadnici HOS-a to su demantirali. Kad je o doktoratima riječ, relativno brzo je priznao da to nije istina.

Unatoč činjenici da nije dovoljno formalno obrazovan kako bi analizirao stanje u EU ili lošu ekonomsku situaciju, bio je široke ruke kad je trebalo razgovarati s medijima.

Na HTV-u je bio više puta, među ostalim ga je pozvala i Mirjana Rakić. S Tihomirom Ladišićem razgovarao je na televiziji 24 sata, a dao je intervju i Samoborskom glasniku.

Čudio se Stankoviću?

- Bila je to jedna emisija i sve će se zaboraviti, za tri dana nitko se neće sjećati tko sam ja. Da sam na javnoj funkciji, morao bih vam itekako odgovarati - rekao je Mihajlović medijima, odbivši dati bilo kakve podatke o svojoj biografiji. Nekoliko sati poslije ipak je promijenio mišljenje, utvrdivši kako nikada nije rekao da ima doktorske disertacije te da se i sam jako začudio pozivu u emisiju “Nedjeljom u 2”.

'Nismo ga provjerili, bili su Svi Sveti'

S obzirom da je gostovanje Darka Mihajlovića u Nu2 doživjelo i epilog, imam potrebu kazati nekoliko stvari, napisao je autor priloga Ivan Jabuka na svom Facebook profilu te dodao:

- U razgovoru s Mihajlovićem na snimanju on je decidirano rekao da je završio Ekonomski fakultet te da ima čak četiri doktorske disertacije. To je ponovio nekoliko puta i pred ekipom koja je bila na snimanju, a to su snimatelj i tonski snimatelj. Kada sam upitao koje su to, odgovorio je da su s područja ekonomije, menadžmenta, prava i sociologije.

Na moj ponovljeni upit kako to da se u jednom intervju spominju četiri fakulteta, bez ijednog doktorata, kazao je da je novinarka krivo napisala. E sada dolazimo do toga da se sve to trebalo provjeriti. Goste za emisiju Nu2 dosad se nije provjeravalo na taj način. Ovaj put to i nije bilo moguće jer se snimanje radilo na blagdan Svih Svetih, a u subota i nedjelja su neradni dani.

Drugo, slučaj Mihajlović najbolje pokazuje kako se olako može optuživati i bez da vas nadređeni kontaktiraju i informiraju se o cijelom slučaju. Također, iznošenjem razloga mog bolovanja u medije, Sanja Mikleušević Pavić prekršila je nekoliko zakonskih odredbi i zbog toga ću satisfakciju potražiti na sudu. Dotičnoj v.d. urednici to nije prvi put, a i sve je više kolega koji se žale na mobbing koje provodi ona i njezini bliski kolege.

I za kraj, nadam se da ovo nije uvod u micanje Ace iz emisije, koja je neovisno o tome, ima li ili nema Mihajlović doktorate, jedan od zaštitnih znakova HTV-a, navodi Jabuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:26