ŠTO JE ODLUČENO NAKON SASTANKA VLADE I BANAKA?

Rata kredita mora se fiksirati po tečaju 5,8 kuna ili manje. Već sljedeća rata bit će smanjena

Prema priopćenju švicarske narodne banke, franak je 'ovoga trenutka previše precijenjen' i prijeti švicarskoj ekonomiji
Zagreb, 070711.Markov trg.Banski dvori.Redovita sjednica vlade.Na slici: Jadranka Kosor.Foto: Goran Mehkek / Cropix *** Local Caption ***
 Goran Mehkek / Cropix

>> NOVO << 16:00 Kuna je na današnjoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema švicarskom franku, pa se jučerašnji rekordni tečaj franka od 6,72 kune spustio na 6,68 kune.

15:55 >> Vlada je nakon današnjih razgovora s predstavnicima banaka oko problema stambenih kredita u švicarskim francima donijela ultimatum bankama, odnosno minimum kojeg će sve banke morati prihvatiti: Sve banke moraju spustiti kamate na razinu koja će rate kredita građana spustiti na početni iznos. Neke su banke već na to pristale, a one koje se budu protivile nosit će se s 'vladinim mehanizmima', javlja tportal.

'Naš je cilj kroz mjere banaka i tečaj kamatne stope približiti iznos rate onom trenutku kada se kredit uzeo', rekla je Jadranka Kosor na posljednjoj točki današnje sjednice Vlade i te objašnjenjem da neće odustati od tog zahtjeva, bankama otvoreno najavila rat:

'Ako neke banke neće pristati na to, imamo za njih druge instrumente koje smo pripremili. Tražimo da se rata fiksira u kunama po tečaju 5,8 kuna ili manje. Razlika anuiteta po plaćanju po fiksnom tečaju banka će evidentirati kao odgođeno beskamatno potraživanje do 10 godina u kojem je moguće očekivati promjene tečaja', objasnila je Kosor.

Kako javlja Večernji.hr , Vlada će donijeti i uredbu koja će omogućiti smanjivanje već sljedeće mjesečne rate.

Banke bi trebale nakon 15. kolovoza pozivati dužnike na potpisivanje novih ugovora. U Vladi su rekli da je dio banaka već pristao na mjere, a od dijela banaka još čekaju odgovor.

ŽENEVA - Švicarska centralna banka u srijedu je započela niz mjera kojima će zaustaviti nagli rast švicarskog franka jer je počeo prijetiti i razvoju i švicarskog gospodarstva.

Najavljene mjere odmah su izazvale reakciju na tržištu novca gdje je franak u srijedu ujutro nešto malo oslabio - za 1,8 posto u odnosu na euro te 1,4 u odnosu na dolar.

Prema priopćenju švicarske narodne banke, franak je 'ovoga trenutka previše precijenjen' i prijeti švicarskoj ekonomiji . S obzirom na stanje globalnog gospodarstva koje još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, 'konačan ishod švicarskog gospodarstva također se pogoršava' ukoliko franak nastavi rasti.

Najavljeno je kako će Švicarska narodna banka svoj tromjesečni Libor što više može približiti nuli, odnosno smanjit će ga s 0,75 na 0,25 posto. Uz to, ponuda franka na valutnim tržištima značajno će se povećati, a povećat će se i depoziti - s 30 na 80 milijardi franaka.

U međuvremenu, i hrvatska je Vlada odlučila učiniti nešto u rješavanju problema za građane prezadužene u 'švicarcima'. Sastanak s predstavnicima najvećih banaka održan je u utorak u Ministarstvu financija, a uz ministricu Martinu Dalić za stol su u ime Vlade sjeli i potpredsjednik za investicije Domagoj Ivan Milošević te ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Konačna rješenja problema trebala bi biti javnosti prezentirana danas uoči ili na samoj sjednici vlade. Za sada su u planu četiri varijante: zamrzavanje tečaja na račun banke, konverzija kredita iz 'švicarca' u euro, ukidanje valutne klauzule i smanjenje kamata.

Kao najizglednije rješenje nameće se fiksiranje tečaja na 5,8 kuna, a korisnici kredita bi razliku u tečaju isplatili novim kreditom .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52