DETALJI S ISPITIVANJA

Ratkić praktično priznala krivnju, ali i teretila Škugora: ‘On je određivao cijenu plina‘

"Jedini trgovac plinom kojemu je PIS ikad prodao plin je tvrtka OMS-Upravljanje", priznala je Ratkić istražiteljima

Marija Ratkić

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Istragom u aferi plinske hobotnice koja je, prema optužbi USKOK-a, ilegalno zaradila 848 milijuna kuna te pritom oštetila Inu za više od milijardu eura, obuhvaćena je i predsjednica uprave Plinare istočna Slavonija (PIS) Marija Ratkić. A među petero osumnjičenih osoba i tvrtke OMS-Upravljanje kao pravne osobe, jedino se Marija Ratkić ne tereti da je u džep stavila bilo kakav novčani iznos ili drugu nagradu.

Direktor iz Ine Damir Škugor i njegov otac Dane "profitirali" su za 482 milijuna kuna, suvlasnik OMS-Upravljanja Goran Husić 92,6 milijuna kuna, drugi suvlasnik Josip Šurjak 68,9 milijuna kuna, te sama tvrtka OMS-Ulaganje za 204 milijuna kuna.

Kako doznajemo, ona je u subotu na ispitivanju u USKOK-u praktično priznala počinjenje kaznenog djela. Ispričala je kako PIS ima koncesiju na području vukovarsko-srijemske županije gdje opskrbljuje 21.000 potrošača, od toga oko 1.500 komunalnih, a ostalo su građani. Kazala je da se PIS do prošle godine nije bavio prodajom plina trgovcima plinom.

"Jedini trgovac plinom kojemu je PIS ikad prodao plin je tvrtka OMS-Upravljanje", priznala je istražiteljima naglašavajući da je do toga došlo na traženje Damira Škugora koji je, uz funkciju direktora u Ini, jedinog opskrbljivača PIS-a plinom, bio i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora PIS-a i član skupštine te tvrtke.

"Najprije mi je u proljeće 2021. godine rekao da PIS registriram na VTT Hrvatska radi prodaje plina jednom kupcu, a potom i da zaključimo ugovore za plinsku godinu 2021/22 i za 2022/23 s tvrtkom OMS-Upravljanje", izjavila je na USKOK-u dodajući da takvo zaključivanje ugovora unaprijed za dvije godine nije bila uobičajena praksa. Istaknula je da je cijenu odredio Škugor, pri čemu se ona uspjela izboriti "za nekakvu maržu" za PIS. Škugor je, dodala je, određivao i kolike će biti dnevne isporuke OMS-Upravljanju.

U tom kontekstu zanimljivo je spomenuti i obranu Damira Škugora koji je u svojoj obrani na USKOK-u navodno tvrdio da nije znao niti je smio znati kome PIS dalje prodaje plin kupljen od Ine.

Iako je nadležna sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu svima odredila istražni zatvor, okrivljena direktorica PIS-a mogla bi vrlo brzo biti puštena na slobodu. Naime, njoj istražni zatvor nije određen zbog utjecaja na svjedoke, nego samo zbog opasnosti od ponavljanja djela. Ona je, pak, već u nedjelju podnijela ostavku na svoju funkciju u PIS-u, koju su njezini branitelji predali u sudski spis. Čim se ta ostavka provede u sudskom registru, Marija Ratkić mogla bi napustiti Remetinec te se u nastavku postupka braniti sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:39