IZGUBIO RAT, PA PRIZNAO HRVATSKIM BRANITELJIMA

Ratko Mladić: Da sam imao hrvatsku vojsku, za 15 dana bih osvojio Beč!

Hrvatski branitelji prisjećaju se detalja okršaja s ratnim zločincem
230206Bosnian Serb army Commander General Ratko Mladic (L) salutes followed by his senior aide General Milan Gvero (R) in Belgrade in this March 26,1993 file photo. A close aide to top Bosnian Serb fugitive Ratko Mladic, general Gvero (67) who surrendered on Monday, faces war crimes charges of murder, prosecution and deportation of Bosnian Muslims during war conflict in former Yugoslavia. Gvero is being taken to Belgrade's airport for departure to The Hague U.N. Tribunal today. PICTURE TAKEN 26 MARCH 1993 REUTERS/Petar Kujundzic/Files-desk-mag
 PETAR KUJUNDZIC

KNIN/DRNIŠ/ŠIBENIK - Ratni put u odori tadašnje JNA Ratko Mladić započeo je 1991. godine u Kninu, u sastavu IX. korpusa, kojim je zapovijedao general Špiro Ninković.

Mladić - u to vrijeme u činu majora (bojnika) - na početku je “balvan-revolucije” prvi bliski kontakt s pripadnicima hrvatskog MUP-a i Zbora narodne garde imao u mjestu Siverić kod Drniša.

Radilo se o akciji hrvatskih snaga koje su u Siveriću skinule izvješenu srpsku zastavu, nakon čega su snage JNA na prepad zarobile skupinu hrvatskih branitelja.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Show pred kamerama

- Bilo je mučno i napeto jer smo, osim zarobljenih, imali i jednog ranjenog vojnika. Riječ je o danas, nažalost, pokojnom Jakovu Miličeviću - kazao nam je Joško Odak, tadašnji gradonačelnik Drniša.

- Pregovore smo obavili na mjestu ondašnjeg razgraničenja. Mladić se, iako osoran, doimao susretljivim, ali je prenaglašeno hvalio samog sebe, a nama prijetio snagom JNA. Pustio je uhićene i ranjenog Miličevića, a potom je ispred srbijanskih TV kamera napravio pravi “one-man-show”.

Nekadašnjem ratnom gradonačelniku Odaku to je bio prvi od ukupno deset susreta s ozloglašenim Mladićem, koji su se odigrali u tih najkrvavijih stotinu dana rata na širem šibenskom području. - Drugi put susreli smo se u Kninu, nakon pada Kijeva i Vrlike - nastavio je Odak.

- Već tada se vidjelo da Mladić sve konce ima u svojim rukama, bio je mnogo arogantniji i bahatiji nego kad smo se prvi put sreli. U društvu svojih suradnika - oficira Tolimira i Šeparovića - tada je javno obećao - što, naravno, nikad nije ispunio - da će JNA vratiti izbjeglo nesrpsko stanovništvo. Umjesto povratka raseljenih, ubrzo je uslijedio napad na Drniš, Oklaj i kompletnu tadašnju općinu.

Rujanski rat

Prethodno je, pohvalio nam se Odak, Ratko Mladić u okolici Sinja, u borbi s hrvatskim vojnicima, zadobio lakšu prostrijelnu ranu, nakon čega se do grla zakopčao u tešku pancirku, koju do kraja ratne karijere nije svukao.

Jedna od ključnih osoba prvih mjeseci obrane Šibenika bio je Nikola Vukošić, zapovjednik policijskih snaga na tom području, i jedan od ključnih sudionika - uz generala Rahima Ademija - veličanstvene pobjede u danas već legendarnom “rujanskom ratu” 1991. Sjećate se onoga - “Oba su pala!”.

- Prvi put sam se upoznao s Mladićem na lokaciji Velika Glava, u zaleđu Skradina - kazao nam je Vukošić te dodao kako je prije toga mnogo puta telefonski razgovarao s Mladićem o pitanjima razmjene zarobljenika, prekidu vatre, sudbinama civila... - On je tipični dominantni siledžija koji je to ispoljavao samo kad je bio nadmoćan, ma čisti glumac.

Legendarna snimka

Jednom sam ga malo zezao: “Šta je Mladiću, nešto ti ne ide po planu”, a on je skrušeno priznao: “Ajde, bre Nikola, da imam vojsku k’o ti, za 15 dana bi’ doš’o pred Beč” - prisjeća se Vukošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:47