IVAN JARNJAK

Ratni ministar policije o zahtjevu BiH: ‘Razočaran sam. Pa znate li što su mi o Bljesku rekli haški istražitelji?‘

‘Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj‘, smatra Jarnjak
Ivan Jarnjak
 Goran Mehkek/Cropix

Ivan Jarnjak bio je ratni ministar unutarnjih poslova i za Dnevnik Nove TV otkrio je do sada nepoznate detalje tog vremena. Otkrio je i što su mu haški istražitelji rekli za akciju Bljesak.

Upitan kako je doživio potez BiH tužiteljstva protiv 14 hrvatskih ratnih zapovjednika, Jarnjak je rekao:

- Ja moram reći da sam strašno iznenađen, razočaran takvim stavom jedne zemlje kojoj smo mi naveliko pomagali za vrijeme rata. I kasnije i danas. A oni podižu optužnice protiv operacije, protiv cijelog lanca zapovjednika operacije koja je bila apsolutno čista, koja se vodila isključivo na teritoriju Republike Hrvatske.

Na pitanje misli li da je to više usmjereno na cijelu operaciju, da dovode u pitanje njen legitimitet, a ne pojedinačno zapovjednike, Jarnjak je kazao:

- Meni se čini da je cilj te operacije, odnosno te optužbe da se operacija Bljesak proglasi zločinačkom operacijom jer zašto bi inače stavili unutra cijeli zapovjedni lanac koji je bio tad u operaciji Bljesak?

Upitan kako gleda na činjenicu da se već 15 godina istražuje predmet protiv tih ratnih zapovjednika u operaciji Bljesak, a sad se u Hrvatsku šalje zamolnica, poručio je:

- Pa to je pokušaj da se pokaže da su i jedna i druga operacija nelegitimne. Ja sam razgovarao s haškim istražiteljima 2004. i tada su me ispitivali i o operaciji Bljesak. O operaciji Bljesak nismo razgovarali ni 10 minuta. Sam istražitelj je rekao veli 'tu nemamo što, to je bila apsolutno operacija u kojoj nije bilo problematičnih stvari'. Tu su se očito našle snage koje smatraju da mogu sad u ovom trenutku načiniti štetu Hrvatskoj.

Na pitanje koje snage, s koje strane, nije dao jasan odgovor:

- Kad je u pitanju protiv Hrvatske onda se oni brzo dogovore svi. Mislim da je to politikantstvo i u ovom trenutku da je to pokušaj odgovora Hrvatskoj to što se toliko brine o Hrvatima u BiH

Očekujete složan državni vrh Hrvatske oko ovog problema? - pitala je novinarka, a piše Dnevnik.hr.

- Neupitno. Mislim da će biti konsenzus ne samo državnog vrha nego cijele Hrvatske...

Niste bili na proslavi u Kninu. Spomenuo vas je predsjednik, rekao je 'Bracek', kako ste to doživjeli? - bilo je iduće pitanje.

- Pa dobro. Bilo mi je drago da je on to spomenul'. Nisam pozvan. Nisam pozvan ni na 25. obljetnicu. Ni ja ni moji suradnici.

Na pitanje je li mu žao, nije okolišao s odgovorom:

- Žao mi je apsolutno. Ja sam u tome sudjelovao, za mene su to trenuci koji izazivaju strašne emocije i žao mi je što nas eto, ne pozivaju.

Zaboravili su? - pitala je novinarka.

Zaboravili su. Mi velimo - pozabili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 11:54