ŠPIJUNSKA SAPUNICA

RATNI PUT OSJEČKOG TUŽITELJA KOJEG JE PROZIVAO GLAVAŠ KRIVOTVORIO JE SRPSKI DILER? Glavaš: 'Ne želim reći otkuda je taj dokument...'

Srpski mediji tvrde da je dokument izradio srpski švercer droge Dražen Letić te ga predao predsjedniku hrvatskog Nacionalnog sindikata policije Nikoli Kajkiću
Nikola Kajkić (lijevo) i Dražen Letić (desno)
 CROPIX

Dokument prema kojem je zamjenik Županijskoga državnoga odvjetnika u Osijeku Miroslav Kraljević, kao dragovoljac JNA sudjelovao u agresiji na Hrvatsku, a kojega je Branimir Glavaš u Saboru na osnovi toga prozivao, prema tvrdnjama srbijanske BIA-e krivotvoren je.

Proizlazi to iz objava BIA-inih priopćenja koja posljednjih dana objavljuju srbijanski mediji, a u kojima se navodi kako je krivotvorinu Kraljevićeva ratnoga puta izradio osumnjičeni trgovac kokainom i bivši policajaca MUP-a Srbije Dražen Letić te ih predao predsjedniku hrvatskog Nacionalnog sindikata policije, Nikoli Kajkiću. Kajkić nam je u telefonskom razgovoru rekao kako nema nikakve veze s dokumentom o Kraljeviću te da uopće nije bio u doticaju s takvom dokumentacijom.

Poznanici

Letića, kaže, poznaje od prije rata jer su zajedno išli u srednju policijsku školu, te da su se nakon rata znali naći i popiti kavu, međutim da Letić nije bio nikakav izvor za bilo kakve informacije o ratnim zločinima. Također, Kajkić i sam potvrđuje da nikada nije radio za SOA-u, no da mu je Letić u proljeće ove godine, kao posrednik srbijanske BIA-e, prenio poruku da bi BIA željela da on radi za njih. “Rekao mi je da je to traženo od njega, a ja sam to odbio. O toj ponudi sam obavijestio SOA-u”, rekao nam je Kajkić, koji tvrdi da je njegov jedini interes bio da se pronađu tijela nestalih ubijenih civila i ratnih zarobljenika.

Da je Kajkić radio za SOA-u neprestano demantiraju i iz same SOA-e, tvrdeći da je ono što je Kajkić radio nema veze sa službenim tijelima RH, već da se radi o njegovom samostalnom djelovanju.

Optužbe

Međutim, dok se tvrdnje hrvatskih i srbijanskih institucija značajno razlikuju oko Kajkićeve uloge u čitavom slučaju, slažu se oko jedne stvari, a to da je dokumentacija o ulozi aktualnog osječkoga tužitelja Kraljevića u agresiji JNA na Hrvatsku - krivotvorina.

Naime, nakon što je Glavaš u Saboru sredinom prošle godine optužio Kraljevića (kojemu nije ispravno naveo ime) da je bio u JNA u agresiji na RH, iz DORH-a su to bili demantirali tvrdeći kako je, štoviše, Kraljević bio progonjen i zlostavljan u Srbiji zbog svoje hrvatske nacionalnosti, te da je 1993. bio dragovoljac HV-a koji je proveo nekoliko mjeseci na prvoj liniji obrane u Nuštru.

Oporba u Saboru Glavašu je pak spočitnula da Kraljevića proziva jer je bio tužitelj u postupku protiv Glavaša za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. “Ne želim reći od kuda je taj dokument, ali vam mogu reći da ga nisam dobio niti od Kajkića, niti od Zdravka Mamića niti od Luke Modrića”, rekao nam je u telefonskom razgovoru Branimir Glavaš, koji kaže da je uvjeren da su dokumenti koje ima o Kraljeviću autentični.

Akcija “familia”

Priča o vezi Kajkića i Letića, prerasla je u posljednjih nekoliko dana u pravu špijunsko-političku sapunicu nakon nekoliko priopćenja BIA-e objavljenih u srbijanskim medijima, u kojima se između ostaloga tvrdi da je financiranje operacije kupovine kompromitirajućih dokumenta o tužitelju Kraljeviću financirao hrvatski reprezentativac Luka Modrić, budući da je Kraljević bio tužitelj u postupku u kojemu se Modrića teretilo za davanje lažnoga iskaza na suđenju Zdravku Mamiću.

Ono što je čudno i nelogično u čitavoj priči prema kojoj je Letić radio za SOA-u kao hrvatski špijun, jeste činjenica da je Letića kao dilera droge identificirala hrvatska policija te podatke o tome proslijedila svojim srbijanskim kolegama koji su ga na osnovi tih podataka uhitili. Naime, Letić je u međunarodnoj akciji “Familia”, koju je inicirao hrvatski PNUSKOK, prokazan kao jedan od pomagača narkobossa Michaela Dokovicha, te je na osnovi hrvatske tjeralice Letić bio uhićen u Srbiji. Međutim, umjesto “samo” za drogu, srbijanska policija ga je osumnjičila i da je hrvatski špijun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:14