OŠTRE PORUKE S OLTARA

RATOBORNI KARDINAL 'Bozaniću je očito stalo da unosi nemir! Njegove istupe treba ignorirati'

 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Kao Crkva smatramo da je jedini demokratski put razgovor, da je potrebno uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj domovini. Na Novu godinu, koju Crkva slavi kao Svjetski dan mira, tako je - u kontekstu zdravstvenog odgoja - s oltara Zagrebačke katedrale govorio kardinal Josip Bozanić.

Crkva je, očito, odlučila zaoštriti sukob s državom jer se dovođenje mira u zemlji u pitanje može protumačiti čak i kao prijetnja.

Iako, samo sedam dana prije “mira na ispitu”, Bozanić je s istog mjesta slao posve drukčije poruke.

Reakcija javnosti

- Obnavljajmo spone povjerenja, uzajamnog poštovanja i razumijevanja u našoj domovini Hrvatskoj - govorio je na božićnoj misi kada su u prvom redu sjedili predsjednici države i Vlade.

- Očito je kardinal Bozanić vidio reakciju javnosti koja mu očito ne odgovara, pa je nastavio sa žestokim, neprimjerenim rječnikom - komentira evoluciju izjava kardinala Bozanića bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko, koji homiliju zagrebačkog nadbiskupa “na ispitu je mir u domovini” smatra isključivo načinom unošenja nemira.

- Očito je da mu je stalo da i dalje unosi nemir, pa se poslužio tom izjavom. Mislim da njegove nastupe oko zdravstvenog odgoja ubuduće naprosto treba ignorirati jer je zapravo sa strane crkvene hijerarhije rečeno sve što se imalo reći. Ovo sada je samo opravdavanje crkvene hijerarhije koja, ako se pita Bozanića, sve što čini čini na pritisak vjernika, iako je očito je da je riječ o stavu crkvene hijerarhije i kardinala koji nastavljaju upotrebljavati žestoke riječi u ovom predmetu koji takav pristup niti pretpostavlja niti zahtijeva - kritičan je Maštruko te na pitanje ne bi li se Crkva u vrijeme krize i neimaštine trebala baviti nekim drugim stvarima zaključuje:

- Crkva se ničim ne bi trebala baviti osim svojim poslanjem, a to je očuvanje i propagiranje vjere. To je predmet njezina utemeljenja i njezin jedini cilj. Sve ostalo je suvišno.

Značaj informacija

Politolog Branko Caratan uvjeren je da će se polemike oko zdravstvenog odgoja polako stišati.

- U situaciji kada ekonomska kriza puše za vratom rasprava o masturbaciji o kojoj bi se u školi govorilo dva školska sata je bespredmetna - kaže politolog Caratan uz napomenu da se u Bozanićevoj homiliji ne može govoriti o prijetnji, nego o žestini polemike:

- Crkva se našla u poziciji da predstavlja jedina relevantnu oporbu u zemlji.

Vlada bez komentara

Caratan napominje i da Crkva ne može nametnuti rješenje, a iz onoga što je objašnjeno u javnosti zaključuje da se primjedbe Crkve odnose na prateću literaturu.

- Zdravstveni i seksualni odgoj moraju biti na određenoj razini, tu je svakako informacija bolja stvar nego odsutnost informacija. Zemlje s najvećom informiranošću imaju najmanje problema povezanih sa seksualnošću - zaključuje Caratan.

Je li Bozanić s oltara zagrebačke prvostolnice odlučio priprijetiti civilnoj vlasti u sekularnoj državi, jučer nismo uspjeli doznati. Od Zagrebačke nadbiskupije zatražili smo obrazloženje kardinalove novogodišnje homilije, no do zaključenja broja nismo ga dobili.

- Ne mogu komentirati. Nikad ne komentiramo homilije nadbiskupa Bozanića jer su one same po sebi posve jasne - rekao je glasnogovornik Kaptola Zvonko Franc te nas uputio da upit pošaljemo mailom uz jasnu ogradu:

- Ne znam samo hoćete li nešto riješiti. Ja sam na bolovanju, a drugoga tko bi proslijedio vaš upit - nema.

Što o svemu ovome misle u Banskim dvorima zasad je nepoznanica. U Vladi su ostali suzdržani ne želeći posebno komentirati izjave crkvenih velikodostojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39