SUKOB INTERESA

Ravnatelj Arhiva Dinko Čutura mora platiti 8000 kuna

 Bruno Konjevvić / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva (HDA) Dinka Čuturu s 8000 kuna. On je, naime, povrijedio više odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Nije u propisanom roku, mjesec dana od stupanja na dužnost, podnio imovinsku karticu. Zatim je nakon imenovanja nastavio obnašati dužnost direktora privatne tvrtke AGM, a kao dužnosnik ne smije biti član uprave privatne tvrtke. Uz to je i član Upravnog odbora Autokluba Siget, za što prima i novčanu naknadu, a te se naknade nije odrekao ni nakon što je povjerenstvo u lipnju ove godine protiv njega pokrenulo postupak. Upravo zbog ove zadnje povrede, Povjerenstvo mu je i “odrezalo” novčanu kaznu koju će platiti u četiri rate.

Povjerenstvo je jučer pokrenulo postupak protiv HDZ-ova zastupnika Frane Lucića. U postupku će utvrditi je li točna prijava koja ga tereti da je do 4. rujna 2017., dakle istodobno dok je bio saborski zastupnik, bio u NO tvrtke Građa promet iz Našica. Državnim dužnosnicima zakon, naime, brani da budu u NO privatnih tvrtki. Protiv Maergarete Mađerić je povjerenstvo odbacilo prijavu da ispita porijeklo imovine, a odbačena je i prijava protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova iz Mosta, danas neovisnog zastupnika Vlahe Orepića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:34