StoryEditor
'PODKAPACITIRANI SMO'

RAVNATELJ HITNE MEDICINE O OKOLNOSTIMA POGIBIJE MLADIĆA U ZAPREŠIĆU 'Postupili smo po pravilima struke, no nismo uspjeli. Nemamo dovoljno liječnika'

Davorin Gajnik
 Marko Todoro / CROPIX

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik u utorak je na konferenciji za medije konstatirao da su djelatnici hitne pomoći koji su izašli na intervenciju u Zaprešiću postupili po pravilima struke te da su napravili sve što su mogli, a i više.

"U Zagrebačkoj županiji svaki grad osim Sv. Nedjelje i Velike Gorice ima po jedan tim za pružanje hitne medicinske pomoći koji uključuje liječnika", rekao je Gajnik te ponovio da tehničar i viša medicinska sestra koji su došli pomoći 21-godišnjem M.R. nisu bili dužni izaći na intervenciju, ali da su svejedno otišli pokušati pomoći. "Kada su došli na intervenciju nisu uočili znakove života. Izašli su u opremljenom vozilu, međutim pomoći nije bilo."

Gajnik je ponovio da Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije nema adekvatne resurse za rad s obzirom na to koliko stanovnika pokrivaju. "Za Zaprešić i njegovih 60 tisuća stanovnika imamo jedno liječnika hitne medicine u smjeni. Kada taj jedan doktor izađe na teren nemam koga drugog poslati na intervenciju."

Ravnatelj je rekao da bi Zaprešić morao imao 10 timova za hitne intervencije da bi imali po dva liječnika u smjeni. "Trenutno imamo pet timova. Povećanje s pet na deset koštalo bi otprilike šest milijuna kuna na godinu", rekao je Gajnik te konstatirao da su se o broju timova hitne medicine vodile rasprave i održavali sastanci te da je Županija od željenih 50 timova dobila 45 timova. "Tražili smo taj broj timova i prije, tražit ćemo i ponovno", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:42