APSURD

Ravnatelj HRT-a od smijenjenog NO-a tražio da potpiše odluku o plaćama i pravima ravnatelja

Zbog razrješenja Nadzornog odbora odluke koje su trebali potpisati sada mogu stupiti na snagu tek u rujnu ili listopadu, kažu upućeni na HRT-u
 HANZA MEDIA/HRT

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, doznajemo, uputio je jučer Nadzornom odboru na suglasnost nekoliko dokumenata vezanih uz odluke o plaćama na HRT-u, koje ne može usvojiti bez prethodne suglasnosti tog tijela.

No, Bačić je akte na suglasnost poslao sa zakašnjenjem, odnosno sat i pol ili dva nakon što su članovi Nadzornog odbora već bili razriješeni u Saboru. Na suglasnost NO-u Bačić je, navodno, poslao pet dokumenata - Odluku o plaćama i ostalim pravima glavnog ravnatelja HRT-a, Odluku o plaćama rukovoditelja radnih jedinica, rukovoditelja odjela i voditelja službi, Odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika glavnog ravnatelja, Odluku o plaćama ravnatelja ustrojbenih poslovnih jedinica HRT-a i glavnih urednika na HRT-u, te Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o plaćama i drugim materijalnim pravima radnika na Hrvatskoj radioteleviziji.

Nužna suglasnost

Zašto Bačić traži suglasnost od razriješenih članova NO-a, teško je reći. Tim više što je Nadzorni odbor još na svojoj 41. sjednici, kada su usvojili godišnje izvješće, već odbio dati suglasnost na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o plaćama, kao i suglasnost na Odluku o plaćama glavnog tajnika i pomoćnika glavnog ravnatelja. A s obzirom na to da odluka o njihovu razrješenju stupa na snagu odmah, oni sada više nisu članovi NO-a.

Upućeni s HRT-a kažu kako se, prema članku 23 stavak 2 Zakona o HRT-u, propisuje da kada se određene odluke ili akti donose uz mišljenje ili suglasnost Nadzornog odbora HRT-a, a NO se ne očituje u roku od 30 dana od dana traženja, da se u tom slučaju smatra da je suglasnost dana.

- Možda se ovim potezom pokušalo prikazati da je od jučer počeo teći zakonski rok iz tog članka, nakon čijeg proteka bi ti pravilnici trebali stupiti na snagu, pa bi se to tumačilo kao da je tražena suglasnost dana - kazao je izvor s HRT-a, dodajući kako smatra da bi to onda bilo kršenje odredbi Zakona o HRT-u.

Odgoda do jeseni

Iako neki izvori s Prisavlja smatraju da je ovo trebao biti način da se na brzinu povećaju plaće nekima iz vrha HRT-a, navodno je Bačić čak zatražio smanjenje za sebe i rukovoditelje pojedinih jedinica. Izvor s HRT-a kaže da bi njihove plaće sada trebale biti tisuću do dvije kuna manje. No, čini se da ova odluka o plaćama neće bit usvojena prije rujna ili listopada. Tako barem tvrde u krugu vladajućih.

Suglasnost

- Ovaj Nadzorni odbor je razriješen, a suglasnost glavnom ravnatelju Bačiću na ove odluke moći će dati samo novi Nadzorni odbor. Nema druge varijante - kazao je jučer izvor iz HDZ-a, dodajući da neće biti nikakvog automatizma po kojem bi se nakon 30 dana, ako nema očitovanja NO-a, smatralo da je suglasnost dana.

- NO-u kao tijelu to je vjerojatno stiglo automatski nakon rasprave na Radničkom vijeću jer je takva procedura, pa su ga članovi dobili kad su već bili razriješeni - pojasnio je naš sugovornik. Inače, Radničko vijeće glavnom ravnatelju Kazimiru Bačiću poslalo je očitovanje na Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o plaćama, navodeći da ne prihvaćaju dostavljene prijedloge teksta navedenih dokumenata. Kažu, među ostalim, da su glavni ravnatelj i Ravnateljstvo HRT-a u tajnosti napisali pravilnike i odluke koji su im poslani na očitovanje, te da je postupak pisanja i donošenja tih akata suprotan Zakonu o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:04